Együttműködés város és a régió fejlesztésében
Legfrissebb

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

- Termelés a következő év elejétől

- Az együttműködésről és az élhető városról

- Az atomenergia tiszta és kiszámítható

- Feltételekkel látogatható az idősotthon

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Együttműködés város és a régió fejlesztésében

2018. április 04. 20:04:57  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. április 4., szerda (PAKS-PRESS) – A paksi foglalkoztatás, közélet és a jövő irányainak meghatározásában is szereppel bíró négy vezetője, valamint az általuk képviselt szakterületek munkatársi gárdája, több mint félszáz vezető pozícióban lévő ember ült le az együttműködés szándékával az Erzsébet Nagy Szállodában, szerdán.

 

Süli János a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Hamvas István az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Szabó Péter Paks polgármestere közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy a továbbiakban rendszeres találkozókon egyeztetnek az új blokkok építése, a város és a régió egyenletes, arányos, szakszerű fejlődése érdekében.

 

A prioritások elsősorban az új blokkok építése körül alakulnak, de elengedhetetlen, hogy ezzel együtt tartson lépést a paksi atomerőmű, a Paks II Zrt., és a város, amely infrastrukturális fejezetekkel járul mindehhez, miközben a város maga is fejlődik  - fogalmazott a sajtótájékoztatón Süli János. 

Hozzátette, így a különböző pontokból eredő energiák összegződhetnek, lényegében mindenki fejlődik a maga területén, miközben ezek az erők abba az irányba hatnak, hogy az egész ország, a régió és a város hasznára lesz az elkészülő új paksi blokkok.

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy már most is vannak jó példák, hiszen számos terv van asztalon, vagy a már a megkezdett irány is látható. Példaként hozták fel, az új látogató központot, az új városi sportcsarnokot, az új, a strand mellett tervezett tanuszodát, a jégpálya átvételét a város részéről, vagy az óvodai, bölcsődei férőhelyek számának növelését, hiszen várhatóan az életnek ezen a területén is szükség mutatkozik majd a többletigények befogadására.

Ismert, hogy a paksi bővítéssel párhuzamosan államtitkárság foglalkozik a területfejlesztéssel, amely szintén részt vesz ezekben a folyamatokban.

 

A négy vezető párbeszédének gondolatát még a nagyadózói fogadáson vetette fel Hamvas István vezérigazgató. Kétségtelen, hogy a négy vezetőnek nagy szerepe van, lesz minden ilyen irányú döntésben.

 

Süli János emlékeztetett arra, hogy amikor a paksi atomerőmű négy blokkjai is épült, a város addig nem látott fejlődésen ment keresztül, akkor épült meg a lakótelep, a művelődési ház, épültek új utak, fellendült a gazdaság.  

– Most is hasonló változások előtt állunk Pakson – fűzte hozzá.

 

Hamvas István megemlítette, hogy olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy a Paks I., és a Paks II egymás ellenérdekelt felei, hiszen elvonják a szakembergárdát az új blokkok ígérete. Ezek kezelhetőek, de a Paks I. profitál a bővítésből, mondta. Ha nem lenne a bővítés, már nem lenne perspektíva sem a szakember gárda előtt, akik már a képzésekben, továbbképzésekben nem vennének részt.


Példaként említette, hogy az atomerőmű korfája alapján az látható, hogy az üzemidő hosszabbítás végére nem lenne az üzemeltetetés szükséges munkaerő sem meg, 54 százalékos csökkenés várható. Ezért szükség mutatkozik a fiatalításra, a képzésre, és a megfelelő egzisztenciális jövőképre is.

 

Szabó Péter Paks polgármestere kifejtette, a párbeszéd arra is lehetőséget nyújt, hogy a kapacitások tükrében a városfejlesztése milyen irányba, milyen területeken haladjon. –Tudnunk kell, majd, hogy a beruházás kapcsán milyen nagyságrendben, mikor érkeznek a munka vállalók, ideiglenesen vagy tartósan lesznek-e itt.  

 

Lenkei István vezérigazgató a sajtótájékoztatón azt húzta alá, hogy az atomenergetika területén dolgozó szakembereket Paksra kell hozni, számukra megfelelő körülményeket kell biztosítani. Elmondta azt is, hogy a beruházás jelenlegi szakaszában az orosz félnek átadták a felvonulási épületek építéséhez szükséges területeket, elkészülnek a villamos-betáplálási pontok. 


Törekednek a teljes átláthatóságra, tájékoztatókat tartanak, így például a paksi atomerőmű munkavállalói részére is, ezt később további rendszerességgel megtartják. Segíti az ismertető munkát az országban a tájékoztató kamion, amelyet 300 ezer ember tekintett meg.

 

Lenkei István elmondta, az együttműködés keretében a Paks 1-gyel számos területen folytatnak szakmai egyeztetéseket, mint mondta a „kiválóságokra” is számítanak, szakmai karrierjük biztosított lesz az üzemidő hosszabbítás után is.

 

A sajtótájékoztató után a négy vezető és az általuk képviselt szervezetek vezető beosztású munkatársai közös asztalhoz ültek le az Erzsébet Nagy Szálló nagytermében, ahol megkezdődött a most elhatározott munka első részleteinek kidolgozása. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű