Paks a hazai energiatermelés központja lesz
Legfrissebb

- Összetartozunk

- Felzárkoztató órák kezdődtek a Rákócziban

- Mozgalmas időszak kezdődik a Paks II. kommunikációjában

- Gimnázium: eredményes érettségi volt

- A vírus - vesztésre áll

- Az Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks a hazai energiatermelés központja lesz

2018. március 29. 13:38:30  nyomtatási kép

 
Paks, 2018. március 29., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az MVM Csoport és egyben az ország jelenlegi egyik legnagyobb naperőműve Pakson épül meg, ennek alapkövét Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Zsuga János, MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója és Szabó Péter, Paks város polgármestere ma helyezte el a létesítés helyszínén, Csámpa térségében.

 

Mint azt Zsuga János vezérigazgató a megnyitón elmondta, az MVM Csoport tovább növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját, a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épít Európai Uniós társfinanszírozással és ezzel az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz Magyarországon. A létesítmény Európai Uniós társfinanszírozásban, a Környezeti És Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg.

 

A legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőmű 76 500 darab polikristályos napelemtáblájával, 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére lesz képes. Ez a mennyiség hozzávetőlegesen 8 500 háztartás, azaz több mint 20 000 ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti – mondta el.

 

Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be. A paksi naperőmű támogatja hazánk klímavédelmi céljainak elérését, működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

 

A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag kibocsátása nélkül termelnek villamos energiát, amellyel nagymértékben hozzájárulnak a környezetünket érő terhelés mértékének csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek. A paksi beruházás megvalósításával a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 79 970,45 gigajaoule-lal (GJ-lal) növekszik. A projekt keretében 76 480 darab napelemet szerelnek fel, ehhez 478 invertertet állítanak, ezek készíti a napelemek termelte egyenáramból váltóáramot.

 

Dr. Zsuga János beszédében azt is megemlítette, hogy ez az alapkőletétel, és ez a beruházás Pakson, szimbólikus esemény, egy szimbolikus helyszínen, amely nemsokára a magyar energiatermelés egyik központja lesz. 

– Ezek után nyilvánvaló, hogy nem csupán retorika a megújuló energiaforrások létesítése és használata – tette hozzá.

 

Süli János a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen újságíróknak azt mondta, egy fontos lépés történik az energia-termelésben, mert megvalósul az atom, a megújulók, valamint a szén, gáz, lignit energia-mix, amelyben ezek az erőforrások hatékonyan, jól tudnak együtt működni. 

Kitért arra is, hogy a földtulajdonosok is kapnak lehetőséget kisebb erőművek létesítésére.

 

Szabó Péter Paks polgármestere azt mondta, nyitott és támogatja a változásokat a város, és büszkeség, hogy itt épül meg az egyik legnagyobb naperőmű. Köszönetet mondott Süli Jánosnak, aki a program elindításának részese volt. Jelezte, hogy Paks adóbevételei is nőnek majd az üzembe helyezés után, több lesz iparűzési és az építményadó is, amelyet a város lakossága érdekében használnak majd fel.  Felidézte, hogy további három kisebb 0,5 MW naperőmű is létesül Pakson, a város kapcsolódik az elektromobilitási programhoz, amelyben élen jár a város.

 

– Elektromos buszokat szerzünk be, az EU-s pályázat keretében tovább bővítjük az elektromos gépjármű parkot, taxi, kerékpárok, gépjárművek közlekednek, ezzel Paks is minta lesz ezen a területen, csakúgy, mint a jóval nagyobb lélekszámú Debrecen, vagy Kaposvár – tette hozzá. +++

 

Alapkőletétel: Paksi Naperőmű

Paks, 2018. március 29., csütörtök (PAKS-PRESS) - Szabó Péter, Paks város polgármestere, Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Zsuga János, MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója (b-j.) az MVM Hungarowind Kft. Paksi Naperőművének alapkőletételén, Paks-Csámpa térségében, 2018. március 29-én. 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű