A nyitottság a legjobb tanácsadó
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A nyitottság a legjobb tanácsadó

2018. március 12. 18:54:31  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. március 12., hétfő (PAKS-PRESS) – Ha egy paksi ember egy orosz emberrel találkozik és valahogyan majd beszélni is tudnak, legyenek egymással szemben nyitottak – mondta el Végvári Borisz a pécsi egyetem munkatársa a Harmadik Kor Egyetem tavaszi szemeszterének harmadik előadásán, a Városháza nagytermében, hétfőn.

 

Előadásnak azt a címet adta, „Milyenek az orosz emberek?”, nyilván nagy fába vágta a fejszét, hiszen nehéz is ilyen esetekben az egyesből az általánosra következtetni és még kulturális antropológia sem segít minden esetben. A kérdés viszont adott, hiszen a Paks II. beruházás kezdetekor nem árt ilyesmiről is beszélni.

 

Végvári Borisz, aki erre vállalkozott, kettős identitással rendelkezik, lévén orosz származással bír, próbál válaszokat adni. Az eltérő kulturális környezetből származó emberek először nehezebben találnak közös hangot, közös témákat. Ezért jelenthet fogódzót a kis –és középvállalkozások gazdasági szempontrendszerek szerinti strukturális összehasonlítása, és az is, hogy milyenek az orosz emberek, mint munkavállalók, és mint magánemberek.

 

Az orosz gazdaság azonban egyre inkább a kapitalista jegyek szerint működik, és ez tükröződik a mai életben, a piaci viszonyok átírták a korábbi szocialista gazdaságpolitikai alapelveket, az oroszok igyekeznek partneri viszonyt kialakítani, a nyugati hatások érezhetők, de az idősebb generáció, főleg a negyvenes korcsoport feletti éveket taposók esetében jelen lehetnek azok a gyökerek, amelyekben még létezett a szocializmus.

Ebben feltétlenül jelen van az erős hierarchikus felépítés, az irányítás ilyen jellegű alapjai, ugyanakkor az új, fiatalabb generáció jóval nyitottabb. Az internet világában kinyíltak a lehetőségek, az utazás élménye, a saját tapasztalatok külföldön, megnyitották az utakat változások irányába. Divatosan öltöznek, senki sem mondaná meg sokszor, hogy nem valamelyik európai nagyvárosban, hanem éppen Moszkvában jár.

 

Az is elmondható, hogy a változások részben gyorsabban, részben lassabban történnek. A gazdaságban szembetűnőbbek a változások, és a közéletben is vannak jelek, hogy elindultak olyan folyamatok, amelyek korábban nem voltak lehetségesek. Ilyen például, hogy a társadalom felépítményében már megtalálhatók a demokrácia alapértékei, vagy, hogy, az orosz családoknál és a nyilvánosság szintjére is visszatért a vallásosság.

 

– Ugyanakkor részben a birodalmi szemlélet és büszkeség is még megmaradt, erre utal az az ismert mondás is, hogy "Oroszországot nem lehet felfogni, érezni kell” – fogalmazott Végvári Borisz. Hozzátette, több generáció kell, hogy elteljen, mire a változások az egész társadalomban végigmennek. Mindez benne van a mélyen, a lelkekben.

 

A Paksra érkező orosz emberek egy feladat végrehajtása miatt jönnek, ami lehet, hosszabb, rövidebb idő, akik ez utóbbihoz tartoznak, nyilván nem tanulnak meg magyarul, de ettől még barátságok is szövődhetnek. Működik itt orosz klub, baráti kör, ahol jelen vannak a vegyes házasságok, és születtek gyermekek, akik már másként tekintenek a világra, akik pedig itt maradtak, már nem beszélnek a múltról, annál inkább jövőről.

 

Végvári Borisz azt is elmondta, elképzelhető, hogy az ideérkezők kaphatnak egy úgynevezett magyar tréninget, tudják ők is, milyen környezetbe kerülnek, hogyan kell viselkedni, a közéletben részt venni. Nem egy világhatalom tagjaként lesznek itt, hanem partnerként, akik segítenek megépíteni egy új atomerőművet.

 

Ismereteink szerint közel nyolcvan család él már Pakson, egy részük beszéli is a magyar nyelvet, valamilyen szinten. Sok paksi családdal van kapcsolatuk, közös vacsorákon vesznek részt, és elismerő szavakkal beszélnek a magyar hagyományokról, a magyar kulturális értékekről és gasztronómiáról.

 

Ami a következőkben útmutató lehet, az a nyitottság, ismételte meg Végvári Borisz, aki méltán hisz abban, hogy megváltozik a világ, ha teszünk is érte.

 

Képünkön:

Külső borító: Jól öltözött orosz fiatal lányok Moszkva belvárosában, a Vörös tér környékén.

Belső kép: rendezvény a paksi orosz klubban. Már a fele magyar, a fele orosz. Közelebb hozhatják a jövő kapcsolatait is Pakson.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter felvételei.) +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű