Áramot csinált a Greenpeace
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Áramot csinált a Greenpeace

2018. március 10. 09:33:27  nyomtatási kép


Paks, 2018. március 10., szombat (PAKS-PRESS) – A Greenpeace Magyarország aktivistái fényfestéssel emlékeztettek péntek éjszaka a fukusimai baleset hétéves évfordulójára a paksi atomerőműre vetített szöveggel. A képet propaganda anyagként kívánják felhasználni.

 

A Greenpeace hat aktivistája a paksi atomerőmű déli bejárójától érkezve az erőművet körbevevő erdősávban találtak egy tisztást, amelyről viszonylag jól láthatók voltak az épületek és fényei, előtte pedig egy bokros terület jó lehetőségül szolgált a szöveg kivetítéséhez. A szándékosan kikeresett helyszín nyilván jó helyismeretet is feltételez, ami az „átlagpolgárnak” nem is egyszerű dolog, aki errefelé a hatos úton autóval elrobog, annak láthatatlan az ilyen terep.

 

Az éjszaka sötétjében, mikrobusszal érkező aktivisták behajtottak az erdei úton, majd akár száz méter vezetéket is lefektetve, aggregátorokkal működtetett vetítőket szereltek fel, majd a beállítások után megkezdték a látvány fényképezését.

 

Az aktivisták között ott volt Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse, aki elmondta, hogy Fukusima még évtizedekig lehet veszélyes terület, nem lehet visszaköltözni, az atomenergia használata ebből is látszik, kockázatos.

 

Perger András rövid interjút adott a Paks-Press Hírügynökségnek a helyszínen, a sárban és a közel három fokos hidegben, szinte vaksötétben, zsámbékokon bukdácsolva találtuk meg egymást. A Greenpeace áramfejlesztői, a letelepített elektromos hálózata nyilván felkészülést igényelt, mint ahogy a készre nyomtatott, az eseményhez kiadott sajtóanyag is már a helyszínen rendelkezésre állt.

 

Perger lényegében megismételte az interjúban a Greenpeace már ismert téziseit, illetve azt az álláspontját, hogy állítsák le a Paks II. beruházást, és Magyarország a megújuló alapokon való energiarendszert építsen ki. Azt Perger András is elismerte, hogy ehhez számos dolgot még meg kell oldani, „nagy befektetésekre van szükség”, termelésben, a hálózatban és az energia-tárolásban, egyaránt.

 

„Az együttműködést supranacionalis szinten kell elképzelni” – fogalmazott, a hálózatfejlesztés megoldhatóvá teszi az áram áramlását Európában, ez a gond akkor a németeknél is majd megszűnik. - Az együttműködés elengedhetetlen lesz - fogalmazott Perger András.

 

A Greenpeace aktivisták a paksi atomerőmű közelében, nem „supranacionalis szinten” áramfejlesztőkkel jutottak áramhoz, kényszerűségből, mert este tíz óra lévén nem sütött a nap és a szél se fújt, de a kivetítőknek elég volt. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű