Tudomány és művészet találkozása az Atomenergetikai Múzeumban
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Tudomány és művészet találkozása az Atomenergetikai Múzeumban

2018. március 07. 18:28:58  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. március 7., szerda (PAKS-PRESS) – A képzőművészetet, az irodalmat és a zenét kapcsoljuk össze a tudománnyal, ez rendhagyónak számít, minél több értelmiségi fiatalt kívántunk bevonni a programba – mondta el Enyedi Bernadett az Atomenergetikai Múzeum vezetője a "Tudomány és Művészet találkozása" címmel megtartott rendezvényen, szerdán.

 

Négy helyszínen adott otthont a múzeum az intézmény, megnyitásának hatodik évfordulóján. A tudomány és művészet kapcsolatát bemutató rendezvényeken neves előadókra figyelhettek a látogatók, kiemelték több művészeti ág alkotását és eredményeit a műszaki szemlélethez, a természettudományokhoz és az atomerőműhöz kapcsolódóan. A programon pécsi és budapesti egyetemisták is részt vettek.

 

A négy helyszín egyikén – a Teller-sarok szomszédságában – fizikakísérletek zajlottak a hang témájában, bemutatva az emberi hang változatosságát, hő segítségével síp készítését, hanghullámok terjedését. A helyszín és a kísérletek külön érdekessége, hogy azokat Szélpál Szilveszter operaénekes, középiskolai fizikatanár és Krizsán Árpád múzeumpedagógus mutatták be. Teller Ede születésének 110. évfordulóján a rezonanciát szemléltetve a tudós által megszólaltatott zongora is szerepet kapott.

 

Az irodalmi kávéházban szó esett Juhász Ferenc költő atomerőművel, az „iparral” való kapcsolatáról, Marx György tudóssal való barátságáról. Böhm Gábor irodalomtörténész elmondta, mi az a látásmód, amit a műszaki tudományoktól kapott, és a bölcsészettudomány művelése során is alkalmazni tud.

 

 A képzőművészeti szekcióban Nagy Előd festőművész és Farkas Pál szobrászművész elevenítette fel a műveik készítésének körülményeit. Farkas Pál felidézte Teller Edével való találkozását és a tudós elismerő szavait a szoborparkban található alkotásával összefüggésben, Nagy Előd pedig azokat az időket, amikor az atomerőmű „házi festőjeként” hazajárt Paksra.

 

A művészt elbűvölte az építkezés, számára nagy színélmény is volt egyben, még a betont is színesnek látta, pedig mindenki azt hiszi, hogy az reménytelenül szürke. Az alkotók műveit kamarakiállítás keretében az érdeklődők a múzeum galériáján megtekinthetik.

 

 A gyermekeknek szóló irodalom, zene és képzőművészet szekciójában is rokon lelkek találtak egymásra: Farkas Róbert, akinek saját illusztrációval megalkotott mesekönyvében a kis róka tanul az asztrofizikáról és a fénysebességről, valamint Vincze Bálint, aki az atomerőmű közelében élő ürgékről írt meséjéhez maga készítette a lenyűgöző természetfotókat.

A „mesés” előadásokra az Ürgemese című hangoskönyv zenei anyaga tette fel a koronát, Navratil Andrea és Róka Szabolcs adott elő zenei betéteket a műből.

Osztatlan sikert aratott a csavarhúzógépről előadott operarészlet, a Figaro áriája Szélpál Szilveszter előadásában.

 

- Ezen a rendezvényen a múzeum újabb nézőpontból mutatta meg a művészet, különböző területeinek szoros kötelékét a tudományok világával a közel százötven egyetemista és főiskolás hallgatónak – mondta Enyedi Bernadett.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató a Paks-Press kérdésére válaszolva megjegyezte, „most már az lenne a meglepő, ha valamilyen rendezvény nem lenne meglepő”. – Itt mindig valami új történik, most is jól eső érzés látni itt ezt a fiatalos pezsgést, és joggal remélhető, hogy ez a rendezvény is tovább viszi az atomerőmű jó hírét – tette hozzá.

 

Képünkön: Enyedi Bernadett múzeumigazgató és Kovács Antal kommunikációs igazgató (b.-j.) tájékoztatja a többségében egyetemekről érkezett fiatalokat az Atomerőmű Múzeumában (AEM) a "Tudomány és Művészet találkozása" címmel megtartott rendezvényen, 2018. március 7-én. Előadások és beszélgetések hangzottak el, négy helyszínen.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű