Greenpeace ismét mellé ütött
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Greenpeace ismét mellé ütött

2018. március 06. 15:28:27  nyomtatási kép
 

Budapest, 2018. március 6., kedd (PAKS-PRESS) – „Elismerve a Greenpeace Magyarország fontos szerepét a környezettudatos magatartás hazai erősítésében, nem tartanám szerencsésnek, ha alaptalan vádakkal járulna hozzá a lakosság bizalmának gyengítéséhez” – írja Fichtinger Gyula főigazgató, aki az Országos Atomenergia Hivatal honlapján reagált Perger András által jegyzett nyílt levélre, kedden.

 

A Greenpeace Magyarország atomenergiával foglalkozó „szakértője” azzal a kérdéssel állt elő, hogy „Bedolgozhat-e az OAH munkatársa Paks II-nek?”

 

Nem az első eset, hogy a Zöld szervezet, elsősorban kommunikációs meggondolásokból fogalmaz meg kérdéseket, kérdésbe bújtatott véleményeket. Az atomenergia ellenességet szinte folyamatosan napirenden tartó Greenpeace-t azonban a válaszok általában már nem nagyon érdeklik, mint ahogyan ez az „eljárás”, bizonyos politikai esetekben sem ismeretlen. Ezúttal a nukleáris hatóságot és a paksi bővítés ügyét sikerült egylapra téve „savazni”.  

 

Fichtinger Gyula a munkatársairól szóló híresztelésre adott válaszában leírja, hogy a Perger András által idézett esetben sem az MVM Paks II Zrt. megbízásából dolgoztak, a Hivatal szakemberei, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja által létrehozott Nukleáris Biztonság és Energetikai Szakértői Konzultációs Testület munkájában vettek részt.

 

„Ilyen értelemben az Ön által vélelmezett összeférhetetlenség, vagy érdekütközés formailag sem állt fenn” – fogalmaz a főigazgató.

Mint írja, ennél sokkal lényegesebb, hogy tartalmi szempontból sem volt semmiféle összeférhetetlenség, mert a Testület által végzett munka célja az új atomerőművi blokkokkal szemben támasztandó megnövelt biztonsági követelmények meghatározása volt a fukushimai baleset tapasztalatainak figyelembe vételével, egy olyan időszakban, 2013-ban, amikor a vonatkozó hazai jogszabályok ezeket még nem tükrözték, míg a nemzetközi környezet, a stressztesztek után ezt már elvárta.

 

Fichtinger Gyula kitér arra is, hogy az OAH munkatársai egy olyan hazai szakmai együttműködésben vettek részt, amelynek célja egyértelműen a hazai nukleáris biztonság növelése volt a leendő új paksi blokkokkal szemben támasztott követelmények szigorítása és korszerűsítése útján.

„Bizonyára egyetért velem abban, hogy ez nem ellentétes, hanem éppen egybevágó az OAH és az egész ország érdekeivel és semmilyen módon nem veszélyezteti munkatársaim pártatlanságát és a nukleáris biztonság iránti feltétlen elkötelezettségét, munkatársaim ezt a munkát munkaköri kötelességeik teljesítése mellett, azokon túl szabadidejükben végezték, ennek díjazása nem kifogásolható – teszi hozzá a hatóság vezetője.

 

– Az OAH egyetlen munkatársa sem volt és ma sem résztvevője, vagy érintettje egyetlen olyan munkavállalásnak sem, amely összeférhetetlen lenne közszolgálati tisztviselői esküjével. Ennek garanciájához nincsen szükség további intézkedésekre, a hatályos jogszabályok elegendő garanciát adnak – zárja válaszát Fichtinger Gyula főigazgató. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű