Akár huszonöt jelölt lehet, 18 pártnál hamis aláírásokat találtak
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Akár huszonöt jelölt lehet, 18 pártnál hamis aláírásokat találtak

2018. március 06. 10:47:07  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. március 6., kedd (PAKS-PRESS) – A Tolna megyei 3. számú egyéni választókerületben akár huszonöt jelölt is indulhat az országgyűlési képviselő-választáson, miután hétfőn, négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő, kedd reggelig húsz jelöltet vetek nyilvántartásba, további öt jelölt adatait jelenleg is ellenőrzik – erről dr. Blazsek Balázs választási irodavezető beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

 

A választási bizottság egy jelölést elutasított, mert nem volt meg a szükséges 500 aláírás, valamint sorsolással döntöttek a szavazócédulákon való elhelyezés sorrendjéről. Tizennyolc jelölőpártnál hamis aláírásokat találtak, ezek között halottak is voltak, ezek között két parlamenti párt is van, ezért feljelentést tesznek.

 

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

 

Mint ismeretes, a hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell, erre három napjuk van.

 

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba. A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.


Mindezek alapján tehát bár a határidő hétfőn 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok. Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint már több mint 1600 jelöltet jelentettek be, és közel 800-at már nyilvántartásba is vettek.

 

- A paksi választási bizottságnál öt munkaállomáson ellenőrzik az adatokat, a 2018-es év rekordnak számít, négyéve 18 jelölt volt – mondta az irodavezető. Hozzátette, a választókerületben közel negyvenezer szavazót várnak majd az urnák elé. A következő hetek feladata lesz, hogy a helyi adottságoknak megfelelően legyártják a szavazócédulákat, és a jelölő szervezetek megkezdik a delegációt a szavazatszámláló bizottságba. Pakson 17 ilyen bizottság lesz, ahol majd szavazni lehet, de folyamatban van a mozgó urnák igénylése is.

 

Kérdésre válaszolva dr. Balzsek Balázs azt is elmondta, hogy a szervezetek számára biztosított a plakátok szabad engedély és bejelentés nélküli kihelyezése, de hogy hova, milyen módon az bizonyos esetekben szabályozott, az épületekre csak tulajdonosi engedéllyel lehetséges, a helyi önkormányzati épületekre nem. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű