Szerződés a paksi turbinák gyártásáról
Legfrissebb

- Intézkedések a paksi atomerőműnél

- Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

- Családbarát intézkedésekért kapott elismerést Paks

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szerződés a paksi turbinák gyártásáról

2018. január 25. 12:34:48  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. január 25., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. szerződést kötött a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoportjának szállítására kiírt tender győztesével, a GE Hungary Kft.-vel.

 

A Paks II. Atomerőmű beruházás fővállalkozója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. 2017. nyarán kezdte meg a most befejeződött beszerzési eljárást a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoport berendezéseinek legyártása és leszállítása céljából az atomenergetikai ágazati tenderek lebonyolítására létrehozott Atomkomplekt cégen keresztül.

 

2017. június 30-án két szakaszból álló tendert írtak ki a Paks II. Atomerőmű két, egyenként 1200 MW-os blokk turbina-gépcsoport fő- és segédüzemi berendezéseinek gyártására és leszállítására, amelyek a jövőbeni atomerőmű kulcsfontosságú berendezései közé tartoznak.

 

A tenderdokumentációt orosz és angol nyelven az Oroszországi Föderáció atomenergetikai ágazati beszerzéseinek hivatalos honlapján, a http://zakupki.rosatom.ru. oldalon hirdették meg.

A tenderdokumentáció alapján a turbinagépházhoz két komplett berendezést kell szállítania a nyertesnek, amelyek a tubina-generátor gépegység mellett a segédberendezéseket is magában foglalják.

A dokumentáció tartalmazza a berendezések összes műszaki paraméterét, valamint a gyártómű által teljesítendő követelményeket beleértve a tervezést, és a gyártást, továbbá a szerelés során a helyszíni művezetést.

A tenderre két vállalat jelentkezett, a Szilovije Masini Nyrt. és a GE Hungary Kft. az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban.

2017. december 20-án vált ismertté a tender eredménye és született a döntés arról, hogy a GE Hungary Kft.-vel köt szerződést az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.; amely szerződést 2017. december 31-én írták alá a felek képviselői.

 

Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. nagy figyelmet fordít a beszállítókkal folytatott együttműködésre. A tendereztetés a nemzetközi szabályok szerint zajlik. A beszerzésekben a külföldi résztvevők az orosz vállalatokkal azonos feltételek mellett vesznek részt, ideértve a beszerzésekkel kapcsolatos követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük a beszerzések résztvevőinek.

 

A Paks II. Atomerőmű beruházás összes beszerzését nyíltan és átláthatóan bonyolítják, teljes összhangban az Európai Unió normáival, és egyebek közt annak lehetőségét is, hogy az európai bíróságokhoz fordulhatnak - hangsúlyozta Valerij Limarenko, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. elnöke.

 

A beszerzésre és annak eredményére vonatkozó összes információ megtalálható az Oroszországi Föderáció atomenergetikai ágazati beszerzési honlapján a  http://zakupki.rosatom.ru/1706301065215 linken.

 

A Paks II. Atomerőmű építését a fővállalkozó az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. a 2014-ben a Paks II. Atomerőmű Zrt. elődjével, az MVM Paks II. Zrt.-vel kötött EPC-szerződés alapján végzi. Ez a szerződés Paks II. Atomerőmű 5-as és 6-os, egyenként 1200 MW-os teljesítményű blokkjainak tervezéséről, építéséről és üzembe helyezéséről szól.

 

Képünkön: Paks. (H. Szabó Sándor felvétele.)  +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű