Biztonságosak a nukleáris létesítmények
Legfrissebb

- Nagy valószínűséggel nem tartják meg "Paksi Löszfalomlás" partiját

- Süli János miniszter a fejét fogta

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Biztonságosak a nukleáris létesítmények

2018. január 11. 12:59:50  nyomtatási kép

 

Budapest, 2018. január 11., csütörtök (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőmű négyes blokkjának „süllyedéséről” hangzott el a legtöbb kérdés az Országos Atomenergia Hivatal sajtótájékoztatóján. Nincs ok az aggodalomra, ezért is kaphatta meg a négyes blokk az üzemidő-hosszabbítási engedélyt – hangzott el.


Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


A sajtótájékoztatón az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetői elmondták, az általuk felügyelt létesítmények az elmúlt év során az előírásoknak megfelelően, biztonságosan működtek. 2017-ben csupán tINES besorolás alatti események történtek.


A nukleáris hatóság munkáját a nyitottság és átláthatóság jellemezte, mondta el egyebek között Fichtinger Gyula főigazgató a szervezet évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.


A főigazgató szavai szerint az atomenergia hivatal továbbra is kiemelt figyelmet fordít a lakosság tájékoztatására, illetve a hatóság döntéseibe történő bevonásra. Ennek jegyében 2017-ben öt közmeghallgatást tartottak minden eddiginél több, 157 hírben számoltak be a hivatal tevékenységéről.


Kitért arra is, hogy a paksi atomerőmű négyes blokkja is megkapta a további 20 éves üzemeltetési engedélyt, amelyet a hatóság feltételekkel adott meg. Az épület süllyedéséről szólva azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek mérési eredményeinek tükrében és az elemzések alapján, a süllyedés hatásai nem haladják meg a különleges beavatkozást igénylő mértéket.


A sajtótájékoztatón a főigazgató beszámolt arról is, hogy a magyar nukleáris területet nemzetközi szervezetek is rendszeresen értékelik. 2018-ban újra Magyarországra látogat a NAÜ szakértői delegációja.


Kitért arra is, hogy az új blokkokhoz kapcsolódó engedélykérelmek beérkezésére számít a hivatal. Ezek között említette a felvonulási épületekre vonatkozó kérelmet, továbbá új atomerőművi blokkok létesítési engedélyét.


A nagy média figyelmet kapott sajtótájékoztató legnagyobb részét a továbbiakban paksi atomerőmű négyes blokkjának „süllyedésével” kapcsolatos érdeklődés tette ki.


Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes válaszaiban azt hangsúlyozta, hogy a süllyedés nem szokatlan jelenség, az építkezés során és később is az építmény súlya a talaj összenyomódását okozza. A süllyedésre többek között hatással van a talajvíz mozgása is, amit leginkább a Duna vízszintjének változása befolyásolja.


A négyes blokk van legközelebb a Dunához, ezért nem szerepelt a másik három blokk üzemidő hosszabbítási engedélyében külön kiemelten a téma, annak ellenére, hogy azoknál a blokkoknál is vizsgált az OAH.


A főigazgató-helyettes külön hangsúlyozta, hogy az épületek elmozdulását rendszeres mérésekkel ellenőrzik és értékelik. A süllyedés kezelésére megfelelő és kipróbált mérnöki megoldások állnak rendelkezésre. Az elmúlt évtizedek mérési eredményeinek tükrében és az elemzések alapján a süllyedés hatásai nem fogják meghaladnia különleges beavatkozást igénylő mértéket.


Hullán Szabolcs elmondta azt is, hogy a telephely adatokra alapozva az új blokkokkal kapcsolatos minden tevékenység megtervezésekor értékelni kell azok hatását a 30 km-en belül üzemelő nukleáris létesítmények biztonságára és szükség esetén intézkedéseket kell meghatározni.


Az épületek süllyedése az üzembe helyezés óta nem haladta meg az évi 1 millimétert, ez az érték, tekintettel a biztonságra, semmilyen hatással nincs.


A reaktortartály osztósíkjánál - az eredeti állapothoz képest -, 1,17 milliméteres eltérés mutatkozik. Ez a három milliméter biztonsági tűréshatárnál jóval alacsonyabb érték, tehát megalapozottan hangsúlyozható, hogy semmilyen biztonsági hatás, vagy kockázat jelenleg szintén nincs. 


Atomenergia – OAH sajtótájékoztató

Budapest, 2018. január 11., csütörtök (PAKS-PRESS) – Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes beszél az Országos Atomenergia Hivatal sajtótájékoztatóján, 2018. január 11-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű