Oroszul tanulnak a paksi rendőrök
Legfrissebb

- Süli János: az ajtóm ezután is nyitva áll

- Új mozi, közösségi tér, megújuló jégpálya

- Süli János lesz a KDNP paksi, országgyűlési képviselő jelöltje

- Bán István nyerte a megismételt polgármester-választást

- A paksi ASE judós egyesület az ország egyik legjobb műhelye

- Nőtt a villamosenergia-felhasználás 2017-ben

- EYBL torna, paksi megnyitó

- Négy milliárd forint támogatás borszőlő ültetvények telepítésére

- Biztonságosak a nukleáris létesítmények

- OAH: Továbbra is biztonságosak a nukleáris létesítmények

- Nem jelent kockázatot a 4. blokk minimális süllyedése

- Évindító sajtótájékoztatót tart az OAH

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Oroszul tanulnak a paksi rendőrök

2017. december 12. 19:50:01  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 12., kedd (PAKS-PRESS) - A paksi bővítésre való felkészülésből a rendőrség sem maradhat ki, mondta dr. Kuti István rendőr ezredes, városi kapitány annak okán, hogy a szervezetnek készülnie kell; az „őrzünk és védünk” feladatkörében rövidesen megjelenik a létszámgyarapítás és a minimális orosz nyelvtudás igénye is.

 

Ez utóbbi annál is inkább indokolt, mert ha történik bármi is, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik, a közterületi, közlekedési, a bűnügyi rendőr találkozik először az „elkövetővel”.

- Kínos lenne, ha meg sem tudnánk szólalni – fogalmazott a kapitány.

 

Többnyire a vezetői állomány tagjai, a bűnügyi, az igazgatás-rendészeti munkatársak és mint például maga Kuti István is – összesen mintegy harminc ember vesz részt jelenleg az oktatásban.

 

- Két csoportban tanulunk, az egyik kezdő, a másik a haladó csoport, akik már „valamit hallottak” az orosz nyelvről – mondta el. Hozzátette, két tanáruk közül a haladókat Bíró Zarema orosz származású hölgy oktatja, aki viszonylag kevesebbet beszél magyarul, az értési kényszer itt jobban érvényesül. Csoportonként heti négy óra a foglalkozási igény, novembertől, január végéig összesen 60-60 órában tanulnak. A főkapitányság szerződést kötött a tanárnőkkel, tehát a felsőbb vezetők is jónak látták a kurzus megkezdését, amit anyagilag is támogatnak.

 

A járőrök minimális képzése a jövő évtől kezdődik el – folytatta a kapitány. A rendőr-szakmai, alapvető kifejezéseket, mint minimumot kértük, tanulják meg, hiszen másképpen még majd szólni, vagy felszólítani sem tudnak. – Számonkérés, vagy vizsga nem lesz, becsületbeli dolog, hogy tanuljunk, hogy a munkánkat elvégezhessük akkor is, ha feladatok elé kerülünk, ami teljességgel bizonyos lesz. Szükségünk lesz például a napszaknak megfelelő köszönésre, a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás nyelvi kifejezéseire is.

 

A fontosabb nyelvi panelek, kifejezések tudása jóllehet kihallgatásra nem alkalmas, de amúgy is jogszabály írja elő: a kihallgatás hivatalos nyelve a magyar. Ebből pedig következik, hogy kötelező a rendőrségnek hivatalos tolmácsot kérnie.  

 

A mostani állományban nincs olyan rendőr, aki „perfekt” tud beszélni, amennyiben a létszámbővítés lesz a paksi állománynál, előnyt jelent, aki jól tud beszélni, és az elsődleges párbeszédet el lehet kezdeni, ebben akár a Rosztatom is tud segíteni, beszéltünk erről – tette hozzá Kuti István.

 

Ami a létszámot illeti, szüksége lesz a rendőrségnek bővítés okán legalább 10 – 15 százalékos állomány-fejlesztésre, ha több lenne a gond, a készenléti rendőrség is itt van a városban, ha szükséges – mondta, remélve, hogy mégsem. Elsősorban a közterületen elkövetett közlekedési szabálysértések, jogsértések, garázdaság fordulhat elő, a város déli része lesz az érzékeny terület – legalábbis így gondolják a szakemberek.  

 

Dr. Kuti István hozzátette, a felkészülés túlmutat a helyi szervezeten, az országos, illetve a megyei hatáskörrel bíró szervezetek összehangolt tevékenységére is szükség lesz. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű