Öregedéskezelés a paksi atomerőműben
Legfrissebb

- Paks II.: létesítési engedélykérelem, atomenergetikai szakjogász képzés

- Nem lesz változás a tanév hosszában

- Népszavazáson utasították el Madocsán a kavicsbánya nyitását

- Paksi részvétellel holnap kezdődik a regatta Siófokon

- Balesetmentesen, biztonságosan és gazdaságosabban működik az RHK Kft

- Az atomerőmű azonnal képes a műszaki hibák elhárításra

- Teljesítménycsökkenés az 1. blokkon

- Az üzemanyag útját ismertették

- Az atomenergia fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

- Nemzeti összetartozás, Paks

- Országos Sillerfesztivál, Paks

- Paks és Salgótarján: közlekedés, energetika

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Öregedéskezelés a paksi atomerőműben

2017. december 11. 13:16:39  nyomtatási kép

 

Paks, 2017. december 11., hétfő (PAKS-PRESS) – Az építmények, építményszerkezetek a további üzemeltetési időszakban megfelelően képesek teljesíteni a funkciójukat – összegezte megállapításait az Országos Atomenergia Hivatal.

 

Ellenzéki észrevételek történtek azt követően, hogy az Ökopolisz, újságíró-szövetségben tartott rendezvényén Mártha Imre energetikai szakértő, az MVM korábbi vezérigazgatója az atomerőmű blokkjainak újabb élettartam-meghosszabbítása mellett érvelt, Aszódi Attila államtitkár ellentmondásában pedig ezt cáfolta.

 

E látványos, a nyilvánosság előtt folyt vita alapján vetődött fel, hogy „esetleg nincs minden rendben” a paksi atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjai körül. A nukleáris hatóság erre a felvetésre adott választ tett közzé honlapján, hétfőn.

 

A félreértés, vagy még inkább félremagyarázás azon alapult, hogy állítólag Aszódi Attila „olyasvalamit tudhat, amit mások nem”, holott világosan elhangzott, hogy bizonyos szerkezeti elemek eleve nem cserélhetők, tehát a meghosszabbítás lehetősége véges, és nem arról van szó, hogy nincs minden rendben. A tévhitet eloszlatni kívánó atomenergia hivatal most tiszta vizet öntött a pohárba.

 

Mint írják, az atomenergia alkalmazása kizárólag a jogszabályokban meghatározott engedélyek birtokában és rendszeres hatósági ellenőrzés mellett történhet: "a kockázatok minimalizálása érdekében az atomerőmű blokkjainak engedélyese köteles a vonatkozó kormányrendeletben részletesen szabályozott módon folyamatosan ellenőrizni a blokkok biztonságos működéshez szükséges rendszerelemek műszaki állapotának minőségét".

 

Az építmények és építményszerkezetek állapotát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kidolgozott öregedéskezelési programok végrehajtásával tartja fenn – közölték az Országos Atomenergia Hivatalnál (OAH). Az OAH rendszeresen ellenőrzi, hogy az atomerőmű blokkjainak üzemeltetését a jogszabályban előírtak maradéktalan betartása mellett végzik.

 

A rendszeres ellenőrzések mellett az OAH tízévente átfogóan is vizsgálja és értékeli az atomerőmű blokkjainak biztonságát. E felülvizsgálatnak része az építmények, építményszerkezetek állapotának értékelése. A 2011-2016 időszakban az MVM PA Zrt. kérelmére az OAH lefolytatta az 1., 2. és 3. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyezési eljárását, mely eredményeként az OAH engedélyezte az 1., 2. és 3. blokk további 20 éves üzemeltetését.

 

Az engedélyezési eljárás részeként az OAH vizsgálta és értékelte a biztonsági funkciót ellátó építményeknek, azok beton és vasbeton szerkezeteinek állapotáról készült szakértői anyagokat, és a helyszínen is végzett ellenőrzést.

 

Az OAH szerint a biztonsági funkciót ellátó építmények és építményszerkezetek jelenlegi állapota ‒ a jogszabályban előírt állapot-fenntartási tevékenység végzése mellett ‒ lehetővé teszi a további 20 éves üzemeltetést – tájékoztatott a nukleáris hatóság.

 

A dokumentumban arra is kitértek, hogy az atomerőmű 4. blokkja üzemidő-hosszabbításának engedélyezési eljárása jelenleg tart, az eljárásban vizsgálják és értékelik az építmények és épületszerkezetek állapotát. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű