Nemzetközi kontroll a Paks II. beruházásban
Legfrissebb

- Szépkorúak Hete Pakson

- Atomerőmű a Tudományok fővárosában

- Újabb utakat javítanak a városban

- Dr. Kovács Antal a Hírességek Csarnokában

- Paks II.: „sok ellenfél, sok támogató”

- Elkészült a Paks megújított térfigyelő rendszere

- Minisztériumi elismerés a pénzügyi osztály dolgozóinak

- Megkezdődött a NAÜ 62. közgyűlése

- Bükkösd térségében tervez kutatófúrásokat az RHK Kft.

- Szent István-díjat adott át Süli János

- Forgalomkorlátozások az Atomfutás rendezvény alatt

- Harminc döntés a Városházán

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nemzetközi kontroll a Paks II. beruházásban

2017. december 08. 06:39:43  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 8., péntek (PAKS-PRESS) - Hogyan jelenik meg a Paks II. beruházásban a nemzetközi kontroll? Erről is beszélt dr. Aszódi Attila az Inforádió Aréna című műsorában. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kifejtette, hogy a szó szoros értelmében vett nemzetközi nukleáris hatóság nem létezik, mindenhol a nemzeti hatóság felelős a nukleáris biztonsági szabályok betartásáért, ugyanakkor nemzetközi felügyelet van több oldalról is.

 

2014 augusztusában az Euratom-egyezménynek megfelelően Magyarország bejelentette a projektet az uniónak. Az Európai Bizottság (EB) egyéves értékelést követően nyilatkozatban közölte, hogy az egyezményben lefektetett elvekkel összhangban lévőnek találja a projektet, ugyanakkor a továbbiakban információt kér a beruházás előrehaladásával kapcsolatban.

 

Az EB figyelemmel kíséri, hogyan jár el Magyarország az üzemanyag-szállítások tekintetében, ahogy azt is, a magyar szabályozás miként veszi figyelembe a nemzetközi ajánlásokat és az európai direktívákat.

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is rendszeresen kér jelentéseket a tagországoktól, és ezeken keresztül követi nyomon, hogy az egyes tagországokban mi történik, adott esetben pedig egy-egy misszió tekintetében részletes vizsgálatot is folytathat.

 

A harmadik felület az atomerőmű-üzemeltetők nemzetközi közössége, a WANO. A szervezet missziói keretében az üzemeltetők egymást ellenőrzik.

 

Ezek a felületek olyan kölcsönös felülvizsgálatot jelenthetnek, amelyek adott esetben sokkal szigorúbbak lehetnek, mint bármilyen hatósági felügyelet - húzta alá dr. Aszódi Attila. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű