Kutatási tudományos terület és a Világörökség része lesz Lussonium
Legfrissebb

- Nagy valószínűséggel nem tartják meg "Paksi Löszfalomlás" partiját

- Süli János miniszter a fejét fogta

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Kutatási tudományos terület és a Világörökség része lesz Lussonium

2017. december 07. 20:39:49  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 7., csütörtök (PAKS-PRESS) – Számos lehetőséget kínál Paks városának, hogy a hogy a római limes magyarországi szakaszát, köztük a paks-kömlődi Lussoniumot is a Világörökség részének nyilváníthatja az UNESCO – mondta Szabó Péter polgármester a paksi múzeum és a pécsi egyetem régészeti tanszéke nevében kötött együttműködési megállapodás aláírása után. A Lussonium egyidőben válhat így tudományos oktatás- és kutatás, valamint az új világörökségi helyszíneként Magyarország, köztük Paks idegenforgalmi térképén az egyik legkeresettebb turisztikai célponttá.

 

- Paksnak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a magyarországi szakaszt a világörökség résznek nyilvánítsák, fogalmazott a polgármester. A város idegenforgalmi stratégiájának egyik fontos pilléreként számítunk arra, minél többen látogatják Paksot és nemcsak büszkeség van ebben, hanem elkötelezett anyagi felelősségvállalás is – jelentette ki Szabó Péter.

– Ennek kézzelfogható része, hogy a következő évi költségvetésben kidolgozzuk ennek anyagi kereteit is – tette hozzá.

Személyes élményként említette, hogy történész hallgatóként a Lussoniumban töltötte a szakmai gyakorlatot, sőt később, múzeológusként maga is részt vett a feltárási munkálatokban.  

 

Dr. habil. Nagy Levente a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézet, Régészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Paksi Városi Múzeumban tartott előadásában bejelentette, hogy a római limes magyarországi szakaszában, a Ripa Pannonicaban található állomások, köztük a paks-kömlődi Lussonium is a Világörökség része lehet. A Miniszterelnökségen készülő nevezés dokumentumát az UNESCO-nak nyújtják be, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter aláírásával, 2018-ban. Az ügy akár, egy évtizede is húzódik, jövőre célba ér.

 

Az elkövetkezendő időkben a Pécsett tanuló történész-régész-muzeulógus hallgatók a lussoniumi ásatásokon hozzájutnak azokhoz a gyakorlati ismeretekhez, amelyeket a munkájukban majd alkalmazni kell. Az oktatás a kutatás a két alappilére a megállopodásnak. Ezért dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna a Paksi Városi Múzeum Igazgatója és Prof. Dr. habil. Bereczkei Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a gyakorlati, elméleti, oktatási feladatok ellátásra, közös kutatási programok kialakítására, pályázatok és kiállítások megvalósítására szerződést írt alá a Paksi Városi Múzeumban.

 

Képünkön: Legio Brigetio hagyományőrző egyesület római légiós bemutatója Paks – Dunakömlődön, 2008. június 14-én.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű