A jövő városa lesz Paks
Legfrissebb

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A jövő városa lesz Paks

2017. november 20. 21:17:25  nyomtatási kép

 

Paks, 2017. november 20., hétfő (PAKS-PRESS) - A legmodernebb technológiák alkalmazásával gyakorlatilag egy 47 település alkotta smart city-t, magyarul okos települést hoznak létre Paks és a környező települések részvételével a paksi atomerőmű új blokkjainak építése idejére a régióba érkező munkaerő lakhatási, szociális és egyéb igényeinek kielégítése céljából - tájékoztatott a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe című budapesti konferenciáján.

 

- Az energiaellátás fejlesztését jelentős részben megújuló energiaforrásokkal kívánják megoldani – mondta el Becskeházi Attila.

 

A Paks II. projekt különlegesen nagy terhet fog róni Paks városára és a környező településekre, ezért olyan beavatkozásokra van szükség, amelyek a beruházás időtartama alatt csökkentik ezeket a terheket és élhetőbbé teszik a régiót. - A cél az, hogy a Paks városával együtt 47 település alkotta funkcionális kistérség élhető maradjon a beruházás alatt, azt követően pedig javuljon ez az élhetőség, valamint a régió versenyképessége - fogalmazott az államtitkár.

 

Hozzátette, a tehercsökkentés elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket jelent: közút- és közműfejlesztést, egy Paks és Kalocsa közötti új híd megépítését - számos olyan fejlesztést, amelyeket talán már korábban el kellett volna végezni.

 

A beruházás 2018 és 2027 közötti megvalósítása idejére, illetve annak "csúcsidőszakában" körülbelül 7000 munkavállaló érkezik a térségbe, a hosszabb-rövidebb ideig hozzájuk csatlakozó családtagokkal együtt pedig már közel 10 000 ezer fő ellátásáról kell gondoskodni. Így a beruházás másfél, kétszeresére növeli Paks és a környező települések lakosságát - mondta Becskeházi Attila.

 

A munkások és családtagjaik elhelyezése érdekében körülbelül 1500 végleges, továbbá 3300-3500 ideiglenes lakást kell biztosítani; a lehetséges helyszíneket, valamint a lakások belső kialakítását, milyenségét illetően egyeztetnek az orosz partnerrel.

 

Az államtitkárság - amely az Becskeházi Attila szavai szerint a beruházás kerítésen kívüli fejlesztéseit felügyeli és koordinálja - három fő feladatot lát el: infrastruktúra fejlesztése; magyar beszállítói háttér biztosítása a szükséges kormányzati támogatással; a szükséges innováció, kutatás, oktatás biztosítása.

 

Az államtitkárság nyári megalakulását követően első lépésként feltárta a 47 település beruházással kapcsolatos szükségleteit, majd ezeket összességében közel 500 projektbe rendezték, amelyeket mintegy 5 év alatt kell majd végrehajtani. A munka során az államtitkárság a Paks II. Zrt. és a fővállalkozó ASE csoport mellett a Paksi Társadalmi Tanáccsal és civil szervezetekkel is együttműködik - fűzte hozzá.

 

A közel 500 projekt a fentiek értelmében nagyrészt az életminőséget meghatározó fejlesztéseket tartalmaz.

 

A Portfolio portál szerint az út- és lakóingatlan-fejlesztések mellett bölcsődei, óvodai, iskolai, egészségügyi és egyéb szociális fejlesztéseket is végre fognak hajtani, de az élelmiszer- és energiaellátás területén is jelentős munkálatok vannak tervben. 

- Tulajdonképpen egy 47 település alkotta smart city épül fel a legmodernebb technológiák, így megújuló energiaforrások felhasználásával - közölte Becskeházi Attila.

 

- A beruházás támogatása, megvalósítása érdekében egy 77 egységből álló gyárváros is fel fog épülni az új blokkok mellett - erről Horváth Miklós, a Paks II. Zrt. vezérigazgató helyettese beszélt.

 

- Az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak - közölte Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

 

A Paks II. beruházás megvalósításához összesen több mint 6000 különféle engedély megszerzésére van szükség, ebből jelenleg összesen 309, köztük négy alapvető fontosságú engedély van meg: környzetvédelmi, telephely-, vízügyi, valamint elvi kapcsolódási engedély - mondta el Aszódi Attila. 

A legkomplexebb, legnagyobb feladatot a létesítési engedély megszerzése fogja jelenteni - tette hozzá a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

 

Maga az engedélyeztetés, az engedélyek megszerzése háromféle úton valósulhat meg - mondta Horváth Miklós, a Paks II. Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ezek között szerepel, hogy a fővállalkozó maga végzi az engedélyeztetést, a beszállító végzi az engedélyeztetést, vagy vegyes formula: a fővállalkozó elkészíti a dokumentációt, a magyar beszállító vállalkozó pedig ezt az előre kijelölt utat követi.

 

- A magyar munkavállalók felkészítését a hazai vállalkozók felkészítése részeként fogjuk megvalósítani, ez összesen mintegy 2000-2500 magyar munkavállalót fog érinteni - közölte Becskeházi Attila.

 

A beruházás teljes munkavállalói állományának mindössze 15 százaléka lesz orosz, a fennmaradó 85 százalékot nemzetközi és magyarországi szakembergárda teheti ki – erről már Denis Tarlo, az ASE csoport magyarországi projekteket felügyelő alelnöke beszélt. Szavai szerint a társaság várhatóan 2018 márciusában vagy áprilisában hívja meg a lehetséges magyar beszállítókat Oroszországba, ahol egy már előrehaladott atomerőmű beruházásról szerezhetnek majd tapasztalatokat, illetve egyebek mellett a Paks 2 kapcsán szükséges műszaki, kereskedelmi ajánlatok is szó lesz a terv szerint - fűzte hozzá.

 

Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks 2 beruházásban - jelentette ki az MTI-nek Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese.

 

2018 végéig 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben. Komarov beszámolt arról is, hogy az év végén kihirdetik a Paks II. atomerőmű turbinaszigetének berendezéseire júliusban kiírt tender eredményét.

Második szakaszában tart az eljárás, amelyen két vállalat, a General Electric magyarországi leányvállalata az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban és az orosz Szilavije Masini cég indult.

 

Komarov elégedett a Paks II. projekt haladásával. A csúszást illetően emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság vizsgálata 16 hónapig tartott, ami óhatatlanul a Paks II. projekt építési menetrendjének átgondolásához vezetett.

 

Hozzátette, a magyar partnerekkel közösen minden erejükkel azon vannak, hogy kompenzálják azt az elmaradást, a jövő év elejére tervezik, hogy megkezdik a felvonulási mellék-létesítmények létrehozását.


 

Képünkön: az Atomex Europe 2017, Roszatom beszállítói fórum rendezvénye Budapesten, a Corinthia Hotelben 2017. november 20-án. (Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű