Lehet-e Paks I, Paks II helyett?
Legfrissebb

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lehet-e Paks I, Paks II helyett?

2017. november 16. 09:04:46  nyomtatási kép
 

Budapest, 2017. november 17., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az Ökopolisz Alapítvány „Paks II. - az évszázad üzlete, de kinek?” című rendezvényén parázs vita alakult ki Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős államtitkár és Mártha Imre az MVM korábbi vezetője, energetikai szakértő között a paksi atomerőmű már engedélyezett húsz éves üzemidejének további 10-20 évvel történő lehetséges újabb meghosszabbításról, szerdán.

 

Ebben a kérdésben egy közgazdasági szemlélet és egy szakmai-mérnöki álláspont ütközött egymással. Mártha Imre szerint minél tovább működhet a paksi atomerőmű, annál nagyobb lesz a nyereség, mert mint fogalmazott, az akkor épült műszaki berendezésekből már semmi nincs meg, mindent új, modern eszközök váltottak fel. Aszódi Attila álláspontjában azonban a józanság mellett érvelt és a figyelmet arra hivta fel, hogy a cserék mellett is korlátozottak a lehetőségek és olyan objektív akadályok vannak, amelyek már nem megoldhatók. Példaként említette, a gőzfejlesztő esetét, amely az épület miatt nem cserélhető.

 

Politikusok, energetikai szakértők és a Miniszterelnökség vezető munkatársai a paksi bővítés időszerű kérdéseiről vitatkoztak a MÚOSZ székház Táncsics Mihály termében 2017. november 15-én. Aszódi Attila a „tanácskozás” után, a Paks-Pressnek adott rövid interjúban kifejtette, hogy mindvégig világos volt, hogy nem szakmai, hanem politikai vita részesei lesznek, Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával közösen, de mint mondta, „igyekeztünk” a kérdésekre válaszokat adni.

 

„Bejöttünk az oroszlánbarlangba”, de itt láthatóan nagyon kevés ember volt, aki az atomenergetikát támogatja, nem örültem a hangulatnak, „nem volt egyenes a pálya a moderálás tekintetében sem, és az időkeretek nem segítették elő az azonos feltételeket” – fogalmazott.

 

A történtekről az is elmondható, hogy lényegében a Mártha Imre és az Aszódi Attila közötti vita ellopta a Paks II. ellen rendezett zöld „show”-t, mert a tanácskozás központi témájává alakult az üzemidő hosszabbítást duplázó vita. Többen ez miatt aggodalmaskodásba is kezdtek a Paks 1 ügyében és újra biztonsági felülvizsgálatot szeretnének. Természetesen, erre nincs ok, hiszen számos, rendszeres nemzetközi felülvizsgálat igazolta, hogy a műszaki állapot rendben van.

 

Mártha Imre szerint, aki mint mondta, nem atomenergia ellenes, a Paks I. időbeli eltolásával nagy nyereség érhető el, és az „alternatív” trendek változásai is jobban nyomon követhetők lennének. Aszódi Attila érvei egy sokkal korszerűbb atomerőmű mellett szóltak, arról nem is beszélve, hogy érvényes, pénzügyileg is ütemezett szerződés van az orosz féllel.

 

Mint ismeretes, a két paksi atomerőmű lényegében - köszönhetően az EU-s engedélynek -, egymásnak piaci konkurenciája is lesz. Ebből az is következik, hogy alapvető pénzügyi érdekek is szemben állnak egymással az MVM és a Paks II. között.

 

A Paks II., egy más cég, más paraméterekkel, más lehetőségekkel – kommentálta a helyzetet az államtitkár.  A nyereségelvű Mártha nézet azonban egy olyan vitát gerjesztett, amely nem összevethető a Paks II-vel szemben.


– A zöldekkel való kommunikációs vita végig kíséri az egész építkezést és az utáni időszakot is – vélekedett Aszódi Attila. Sok butaság is elhangzott, nyilván nem szakmai vita volt, érzelmekkel átitatott politikai, energia-poltikai vita részesei voltunk – állapította meg.

 

 

Képünkön: szokatlanul nyílt vita Paks II-ről

Budapest, 2017. november 15., szerda (PAKS-PRESS) – Hargitai Miklós újságíró, a rendezvény moderátora, Fülöp Zoltán és Schmuck Erzsébet LMP képviselők, Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős államtitkár, Felsmann Balázs kutató főmunkatárs és Mártha Imre az MVM korábbi vezetője, energetikai szakértők (balról-jobbra) az Ökopolisz Alapítvány „Paks II. - az évszázad üzlete, de kinek?” című rendezvényén. Politikusok, energetikai szakértők és a Miniszterelnökség vezető munkatársai a paksi bővités időszerű kérdéseiről vitatkoztak a MÚOSZ székház Táncsics Mihály termében, 2017. november 15-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű