Kiemelt jelentőséggel bír a nukleáris biztonság
Legfrissebb

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Kiemelt jelentőséggel bír a nukleáris biztonság

2017. november 03. 10:01:13  nyomtatási kép

Paks, 2017. november 3., péntek (PAKS-PRESS) – Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik, aktív és passzív biztonsági rendszereiknek köszönhetően a legszigorúbb előírásokat is teljesítik. A reaktorok kettős falú védőépületben helyezkednek majd el.

 

Az új paksi blokkok az eddigi hazai biztonsági kultúrának a műszaki folytatását is jelentik egyben.

A biztonságot felügyelő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) most kiadott jelentése szerint a hazai létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek - derül ki az atomenergia 2016. évi alkalmazásának biztonságáról szóló, közigazgatási egyeztetésre bocsátott jelentésből, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján, 2017. november 2-án tettek közzé.

 

Mint az korábbról ismeretes, Magyarországon az 1996. évi CXVI törvény, az úgynevezett Atomtörvény rendelkezik az atomenergia alkalmazásának feltételeiről. Egyik alapelve, hogy „az atomenergia alkalmazása által okozott kockázat ne legyen nagyobb, mint más tevékenységek társadalmilag elfogadott kockázata”.

 

Az Atomtörvényben előírtakkal összhangban kiadásra került a 118/2011. Kormányrendelet, illetve melléklete, a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ), amelynek hatálya a „Magyarország területén létesíteni kívánt, valamint a már üzemelő nukleáris létesítményekre, azok rendszereire és rendszerelemeire, a nukleáris létesítménnyel kapcsolatos tevékenységekre és az e tevékenységet végzőkre terjed ki”, célja pedig a nukleáris energia biztonságos használatának biztosítása. A fentieken túl figyelembe kell venni a nemzetközi szervezetek ajánlásait, illetve a fukushimai tapasztalatokat egyaránt.

 

Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik, aktív és passzív biztonsági rendszereiknek köszönhetően a legszigorúbb előírásokat is teljesítik. A reaktorok kettős falú védőépületben (konténment) helyezkednek majd el.

A konténment egyrészt óvja az épületben lévő berendezéseket a külső hatásoktól (akár egy repülőgép becsapódása esetén is biztosított ezek védelme), másrészt biztosítja a környezet védelmét a radioaktív anyagoktól még egy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező komplex üzemzavar vagy súlyos baleset esetén is.

 

Az Országos Atomenergia Hivatal által közreadott dokumentum utal arra is, hogy a kapacitás-fenntartáshoz, az új atomerőművi blokkok előkészítéséhez jelentős feladatok kapcsolódtak 2016-ban.

 

Mint írják, a Paks II. Zrt., - akkor még a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. - 2016. októberében nyújtotta be az OAH-nak a mintegy 3600 oldal terjedelmű telephelyengedély-kérelmet. A telephelyengedélyt az OAH 2017. március 30-án kiadta.

 

A dokumentum szerint a nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszere és fizikai védelmi felkészültsége tavaly is megfelelő szintű volt. A radioaktív anyagok csomagolása és szállítása az OAH hatósági felügyeletével, a hazai és nemzetközi szabályozásnak megfelelően történt, rendkívüli esemény nem volt 2016-ban.

A veszélyhelyzetek kezelésére való felkészüléssel kapcsolatos feladatok végrehajtása is megfelelően zajlott, az előirányzott gyakorlatokat megtartották. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű