Süli János: közel hetven felvonulási épülettel kezdődik a munka 2018-ban
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. október 19.

- Paks II: jelentős infrastruktúra-fejlesztés

- Összefoglaló, 2021. október 18.

- Rekordszámú érdeklődő a BME állásbörzéjén

- Süli János: a gazdaság várja a paksi energiát

- BUDAPEST TROPHY 2021

- Összefoglaló, 2021. október 15.

- Önkormányzat: eskü, gyermekgyógyászat, zöld program

- Összefoglaló, 2021. október 12.

- Összefoglaló, 2021. október 11.

- Antóni Józsefné: képviselő leszek, nem politikus

- Évente negyvenezer látogató az atomerőműben

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Süli János: közel hetven felvonulási épülettel kezdődik a munka 2018-ban

2017. október 05. 12:46:48  nyomtatási kép
 

Budapest, 2017. október 5., csütörtök (PAKS-PRESS) – A nukleáris hatóság a  létesítési engedélyt 2019 augusztusában adhatja meg a Paks II. projektre, de már 2018 januárjában mintegy hatvan-hetven felvonulási épület kialakítása megkezdődhet – közölte a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter a Századvég, „A Jövő energetikája” című konferenciáján, csütörtökön, Budapesten.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója jelenti:

 

Süli János előadásában úgy fogalmazott, hogy a megújuló energiaforrásokat az atomenergiával közösen, szerves egységben képzeljük el, de azt látni kell, hogy egy alaperőmű nélkül, az ellátás biztonságának nincsenek meg a szükséges garanciái.

 

Süli János a műszaki részleteket ismertetve kitért arra is, hogy a jelenlegi blokkoknál is két év tartalék fűtőanyag-készlettel kell az erőműnek rendelkeznie, ezek a fűtőelemek több forrásból beszerezhetők.

 

- A választott VVER típus a már meglévő technológiának egy továbbfejlesztett, minden biztonsági előírásnak és elvárásnak megfelelő újabb változata, a technológiát pedig kiválóan ismeri és működteti a paksi szakembergárda – jelentette ki. Szavai szerint az új blokkok a jelenleginél is kedvezőbb fenntartási és üzemeltetési lehetőséget garantálnak, 18 hónapos üzemanyag-ciklussal működnek majd, ami a jelenleg is 90 százalék feletti kihasználtságot tovább növeli, így 93 százalékos kihasználtsággal üzemelnek majd.

 

A hallgatóság előtt ismertette, hogy a környezetvédelmi és telephely engedélyt már jogerősen magkapták, a létesítési engedélyt 2018 júliusában nyújtják be az Országos Atomenergia Hivatalnak. Ennek figyelembe vételével 2019 augusztusában adhatja ki a nukleáris hatóság az engedélyt, ezután kezdődhet a blokkok tényleges építése – jelezte Süli János, majd hozzátette: jövő januárban a felvonulási épületek építését szeretnék elkezdeni, ez összességében 60-70 épületet jelent.

 

Süli János beszélt arról is, hogy a brüsszeli engedélyezés elhúzódása miatt 22 hónapos csúszásban vannak, ám szerinte ennek nagy része ledolgozható, erről is rendszeresen egyeztetnek az orosz partnerrel.

- Ez nem hátráltatja azokat a terveket, hogy 2026-ban egy ötödik, majd 2027-ben a hatodik paksi blokk is megkezdhesse az áramtermelést – fűzte hozzá.

 

Az építkezés csúcsidejében 10-11 ezer ember dolgozik Pakson, ezért nagyon jelentős feladat az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása, a fejlesztéseknek többek között ki kell terjednie lakások építésére, az új Duna híd elkészítésére is, hiszen csak az új blokkok üzemeltető személyzetének végleges elhelyezéséhez 1350 új lakást kell biztosítani – hangsúlyozta a miniszter.

 

Kitért arra is, hogy az import részaránya 32 százalék, de például a januári rendkívüli hideg napokban, amikor a hagyományos erőműveknél több gond is adódott, elérte az import a 54 százalékot is. Jelenleg tehát nem az a kérdés, hogy megépítsük-e a két új paksi blokkot, hanem az, hogy a Mavir előrejelzése szerinti mintegy 5000 MW hiányzó kapacitást a jövőben hogyan fogjuk pótolni, vagyis lassan további atomerőművi blokkoktól is el kellene gondolkoznunk. 

Az ellenzéki megnyilvánulásokra reagálva pedig azt mondta, hogy felelősen gondolkozó, az ellátás biztonságát figyelembe vevő párt egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül az atomerőmű bővítésének szükségességét.


Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára az elmúlt évek legfontosabb kormányzati célkitűzései között az energiahatékonyság javítása, az ellátás biztonságának garantálása mellett többek között a megújuló energiahordozók részarányának növelését, valamint az atomenergia hosszú távú használatának, vagyis a kapacitás-fenntartás kiemelt fontosságát említette meg.

 

Kádár Andrea mindezek mellett a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását emelte ki, jelezve, hogy mennyire meghatározó a kormány szerepvállalása az energiaszolgáltatás területén. 


Fotó: Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter a Századvég, "A jövő energetikája" című konferenciáján beszél. Fotó: Századvég. +++x