Paks II: Miért éppen orosz, miért éppen VVER 1200?
Legfrissebb

- Janislav

- A klímasemlegességhez atomenergia kell

- Bordács József elköszönt a Fidesz szervezetétől

- Vállalkozások: új lehetőségek

- Megújul a Pakson a Vácika utca

- Társadalmi Tanács: miniszteri tájékoztató

- Közel száz település várja a Paks II. beruházást

- Nyíltság, őszinteség, új feladatok

- Paks 40 – akkor és most

- Csaknem négymilliárdos állami támogatás Paksnak

- Újévköszöntő

- Információk első kézből - a Paks környéki utak felújításáról

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II: Miért éppen orosz, miért éppen VVER 1200?

2017. szeptember 26. 11:12:24  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. szeptember 26., kedd (PAKS-PRESS) - Atomerőmű létesítési projektek során fontos, hogy a beruházó egy olyan – a biztonságot a középpontba helyező – követelményrendszert tartson szem előtt, amely kialakítása során a nukleáris energia alkalmazására vonatkozó jogszabályi követelményeket és előírásokat, valamint a befogadó ország sajátosságait is figyelembe veszi - írja egyebek között Prof. Dr. Aszódi Attila.


Sokszor felvetődött már a kérdés, hogy miért éppen orosz atomerőművet, technológiát veszünk ismét, ha már egyszer mindenképpen szükség van az atomenergiára az ország energetikai ellátásának biztonsága szempontjából. 


Az „Atomerőművi technológiák műszaki, biztonsági elemzése” cikkében Dr. Aszódi Attila a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, egyetemi tanár azt mutatja be, melyek azok a fő műszaki és nukleáris biztonsági szempontok, amelyek alapján a VVER 1200-as technológiát választottuk a Paks II. projekt megvalósításához. Az írás Aszódi Attila, LÁNCREAKCIÓ című, a Paksra tervezett új blokkokkal kapcsolatos információs blogján jelent meg, de olvasható az MVM Paks II. Zrt. internetes oldalán is.


Mint írja, Magyarországon az Atomtörvény rendelkezik az atomenergia használatának egyértelmű feltételeiről. Az egyik alapelv, hogy „az atomenergia alkalmazása által okozott kockázat ne legyen nagyobb, mint más tevékenységek társadalmilag elfogadott kockázata”.


Az Atomtörvény előírja a nemzetközi előírásokkal is összhangban levő hazai szabályozás kialakítását, amivel az atomerőművekre vonatkozó biztonsági követelmények betartathatóak.


Atomerőmű létesítése esetén a hazai vonatkozó jogszabályok mellett az iparágra jellemző módon figyelembe kell venni a nemzetközi szervezetek ajánlásait, valamint az atomerőművek üzemeltetése során világszerte felhalmozott tapasztalatot, tudást is. Napjainkban a japán Fukushima Dai ichi atomerőmű blokkjainak balesete tapasztalatainak figyelembevétele szintén alapvető követelmény.

- Ha kialakítjuk a műszaki és nukleáris biztonsági követelményrendszert, ennek fényében értékelhetjük az egyes potenciális reaktorszállítók által kínált technológiákat és vethetjük össze ezek jellemzőit - fogalmaz Aszódi Attila.


Írásában bemutatja, hogy a piacon elérhető reaktortechnológiák tulajdonságainak és az európai, valamint a hazai követelményeknek az ismeretében a Roszatom konszern által kínált atomerőművi technológia a legmegfelelőbb a Paks II. projekt megvalósítására, továbbá ez az egyetlen, ami a hazai műszaki és nukleáris biztonsági követelményeket képes teljesíteni.


A jelenleg érvényes energiastratégia (Nemzeti Energiastratégia 2030) az atomenergia kb. 40 százalékos részesedésének fenntartását célozza meg hosszú távon a hazai villamosenergia-termelésben. Ez a jelenleg üzemelő paksi blokkok 2032-2037 között várható leállítását követően – a hazai villamosenergia-fogyasztás előrejelzett növekedését is figyelembe véve – legalább 2000 MW atomerőművi kapacitás hosszú távú üzemelését igényli.


Belátható, hogy a Magyarországnak megfelelő reaktortípus kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a szigorú biztonsági követelményeknek való megfelelés, azzal a kitétellel, hogy amennyiben lehetséges, adott esetben a jelenlegi követelményeken is túlmutató biztonsági paraméterek álljanak fenn – írja Aszódi Attila, aki számos szempontot figyelmembe véve logikus okfejtéssel jut el a végkövetkeztetésig.  


Akiket az átfogó szakmai részletek érdekelnek, a műszaki szempontokból érdekes, izgalmas leírást talál Aszódi Attila elemző cikkében. A részletes okfejtését szemléletes ábrák egészítik ki. Írásából egyértelműen kiderül, hogy a Paks II. projekttársaság által megfogalmazott, a fukushimai tapasztalatokat is figyelembe vevő szigorú nukleáris biztonsági és műszaki követelményrendszernek csak a VVER-1200 technológia felel meg.


Blogján és a projekttársaság honlapján megjelent írása világos képet mutat arról,  melyek azok a fő műszaki és nukleáris biztonsági szempontok, amelyek alapján a VVER 1200-as technológiát választottuk a Paks II. projekt megvalósításához.


Az írás elérhető a Paks II. Társaság honlapján is:


http://www.mvmpaks2.hu/hu/hirek/SitePages/newsDetails.aspx?NewsID=245

+++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű