Roszatom: Finnországban táboroztak a paksi és gerjeni gyerekek
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Roszatom: Finnországban táboroztak a paksi és gerjeni gyerekek

2017. augusztus 10. 11:59:16  nyomtatási kép

Paks, 2017. augusztus 10., csütörtök - (PAKS-PRESS) - Két hetet töltött Finnországban, a Balti-tengernél a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo együttműködésében létrejött, a Roszatom Iskolájának nemzetközi táborában tizenkét magyar diák Paksról és Gerjenből.

 

A Botteni-öböl partján, a festői Kalajokiban a magyarokkal együtt július 26. és augusztus 8. között összesen 70 finn, orosz, cseh, szlovák és bolgár 10-16 éves gyermek üdült a multikulturális nyitottságot, a többnyelvűséget és a gyerekek kreativitásának kibontakoztatását elősegítő táborban, írja a Kotimex PR Ügynökség.

 

A pihenés mellett egy sor érdekes programot szerveztek az orosz és finn pedagógusok a gyerekeknek, akik játékos formában fejleszthették kommunikációs képességeiket.

Az egyik ilyen program, a Játsszuk nagyszüleink játékait! részeként, egymás szabad térben játszható, illetve fejtörő játékait tanulták meg a gyerekek, amelyekkel később hazájukban megismertethették barátaikat is.

Nemcsak az együttműködés képességének elsajátítását, hanem egymás nyelvének és kultúrájának megismerését is szolgálta a gyerekek által választott program.

 

Egy másik program egymás kultúrájának, szokásainak, kézműves hagyományainak megismerését segítette a mesevilág és a mondák által. A napi történéseket mini híradókban foglalták össze a táborlakók. 

 

A mozgás állt a harmadik program középpontjában, amely a tánc, mint a nemzetek közötti univerzális kommunikációs eszköz segítségével hozta közelebb egymáshoz a táborozókat, akik közös táncbemutatót tartottak a tábor végén Dance My World címmel.

 

Egy további program a közös kulturális gyökerek feltárásával izgalmas kalandozásra hívott, illetve a Nyelvi elsősegély nevet viselő projekt kommunikációs feladatokat adott bolgár, cseh, finn, magyar orosz és szlovák nyelven, amelynek eredményeként született egy tábori bolgár-cseh-finn-magyar-orosz-szlovák tábori szótár.

 

Az egyik táborozó, a 15 éves paksi Rákosi Balázs elmondta, hogy a legérdekesebb az volt, hogy annak ellenére is szót tudtak érteni a többiekkel, hogy nem értették egymás nyelvét. Balázs, aki a gyermekek szószólója is volt egyben, és kiválóan beszél angolul, megemlítette, hogy kamasz-szerelmek is szövődtek a táborban.

-  Nagyon érdekesek voltak a szabadidős programok és sikerült nagyon sok barátra szert tenni, akikkel tartjuk a kapcsolatot a közösségi médiában, ötven gyerekkel kerültem közelebbi kapcsolatba. Az ősztől tanulom az orosz nyelvet is – fűzte hozzá.


A 13 éves Bajnai Zselyke szintén Paksról vett részt a táborban és arról beszélt, hogy milyen sokat tanultak angolul, a végén még egy mesét is előadtak. Nagyon jó volt a csapat, és bármikor visszamenne a táborba. Édesapja, Bajnai Péter Krisztián szerint a gyerekek számára életre szóló élmény volt a finnországi tábor, nagyon sokat jelentett az, hogy idegen nyelvi környezetben megtanulták megértetni magukat másokkal, ezért sokat fejlődött a gyerekek nyelvkészsége is. 

 

A gyerekek természettudományos ismereteiket is bővíthették. Játékos feladatok segítségével feltárultak előttük a matematika, a fizika és a mérnöki tudományok titkai.

 

A Roszatom Iskolája egyike a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo által közösen szervezett és támogatott nemzetközi gyermekprogramoknak.

A program célja, hogy elősegítse a különböző országokból származó gyerekek egymás közötti kommunikációját és a különböző nemzetek kultúrájának megismerését.

A tábor eredményeképpen a gyerekek egyedi tudást, életre szóló tapasztalatokat szereztek és új barátokra leltek.

 

A projekt keretében hasonló tábort szerveztek idén nyáron, a Fekete-tenger partján Oroszországban, illetve Bulgáriában, és az Atomkölykök táborázásán idén is részt vett négy magyar gyermek.

Az atomkölykök Csak egy nyári esőcímmel mutatnak be egy bájos zenés előadást augusztus 11-én, Pakson és augusztus 14-én, Kalocsán.

 

Fotók: (Roszatom) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű