Megnyílt a XXIV. Határon túli magyar középiskolások tábora
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Megnyílt a XXIV. Határon túli magyar középiskolások tábora

2017. július 24. 12:16:58  nyomtatási kép

Paks-Cseresznyés, 2017. július 24., hétfő (PAKS-PRESS) – A szervezők és vendéglátók alapvető küldetésüknek tekintik, hogy a határon túli és a helyi magyar fiatalok körében erősödjék az anyanyelvi kultúra, a hagyományok és a magyarságtudat ápolása, és ez összekössön bennünket,  – mondta megnyitójában Paks alpolgármestere  a XXIV. Határon túli magyar középiskolások táborának megnyitóján, hétfőn.

 

Szabó Péter a cseresznyési erdei iskolában felidézte, hogy a hagyományosan Paks testvértelepüléseiről érkező fiatalok tematikus tábora erre mindig jó alkalmat adott, Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve pedig a hagyomány tovább erősítheti a magyar-magyar közösségtudatot.

 

A táborba negyven diák érkezett Galántáról, Viskről Kézdivásárhelyről, Déváról, Temesvárról, Horgasról, Zentáról, Szabadkáról és Paksról. A megnyitón jelen volt Herczeg József és Mezősi Árpád, akik a város önkormányzatának támogatásával már korábban is sokat tettek a nemzetközi kapcsolatok, különösen a magyar összetartozás érdekében.  Ugyancsak eljöttek a szervező Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársai is.

 

Dr. Reisinger János irodalomtörténész elsőként tartott előadást Arany János életéről, munkásságáról. Mint azt a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, az írástudók értelmezésekor, elemzésekor a legfontosabb a jellem és tehetség, a jellem a fontosabb, de a tehetség sem mellékes – fogalmazott. 

Szavai szerint még kétszáz év van, amiben annyi mindent el lehetne mondani Aranyról, akiben akár tíz csodagyerek lakozik, és nyolc nyelven nem azért tanult meg, hogy elmondhassa, milyen okos, hanem azért, mert eredetiben akarta olvasni az Isteni Színjátékot.

 

Hozzátette, a nemzetének valami olyasmit akarat adni, ami több mint a Kalevala és elmondhatja azt is, hogy le lehet legyőzni az indulatot, a sértődöttséget - látható, hogy épül fel egy igazi emberi jellem.


A táborból egy nap Nagykőrösre utaznak a fiatalok, az Arany János Kulturális Központ megemlékezésére. Az egy hetes cseresznyési időszakban szekciófoglalkozásokon dolgozzák fel a költő munkásságát.

A zene, vers és prózamondó csoport július 30-án a paksi Jézus Szíve nagytemplomban tart előadást, a fiatalok ünnepélyes táborzárása egy hét múlva lesz. Bemutatják a tábor filmjét és újságját is.

 

Képünkön: Szabó Péter, Paks alpolgármester megnyitja a Határon túli magyar középiskolások táborát 2017. július 24-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű