Béla letiltotta a feleségét a vasalóról
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Béla letiltotta a feleségét a vasalóról

2017. július 19. 13:23:29  nyomtatási kép

 

Zalaegerszeg, 2017. július 19., szerda (PAKS-PRESS) – A parasztvakítás megannyi „szépségével” találkozhatott a lakossági fórumon az a húsz-harminc résztvevő, akit előzetesen érdekelt, mit is mond a paksi bővítés okán Szél Bernadett az LMP társelnök-frakcióvezetője és Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa a zalaegerszegi Iparosok Házában, július 18-án.

 

Kiss András Kristóf írja:

 

„Világosságot vigyünk a sötétségbe”- kezdte mondandóját Szél Bernadett, ezt mindjárt megtetézte azzal, hogy ha Paks blokkjai működni kezdenek „nem tudjuk hova fogjuk elhasználni az áramot”, nem beszélve a korrupciós veszélyről, és az orosz befolyásról, minthogy Vlagyimir Putyin a keleti nyitás jegyében fél éve vendég Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az „elmúlt évben kétszázötven milliárdot tapsoltak el, amiből nem látunk semmit”, „de mindenezek ellen küzdeni fogunk”.

 

A küzdelmek „terepei” a bíróság, a népszavazás és az országjárás, illetve az utca. Így jártak most a zalaegerszegiek is, akik azt is megtudhatták, hogy nem hiábavaló az embereknek beszélni, mert az „zemberek” kétharmada máris zöldenergiát akar (sic!) és az LMP-nek kötelessége ezzel foglalkozni. Azt, hogy ki kérte őket meg rá, azt nem mondta el.

 

Kiviláglik, hogy folytatódik a „szélbernadettes” tájékoztatókkal a lakosság felkészítése, mert hisznek abban, a számos választási bizottsági elutasítás ellenére, hogy lehetséges, vagy kikényszeríthető a népszavazás, ennek jegyében készítik fel a lakosságot az ilyen tájékoztatók, lakossági fórumokkal. Milyen is ez, talán jó példa rá a zalaegerszegi lakossági fórum.  

 

A fórumon a „hab a tortán” azonban mégsem Szél Bernadett volt, hanem – mint elhangzott: a „tudomány szemével” – tanárként, Munkácsy Béla tett ki magáért. Eleinte egy kicsit szégyenkeznie kellett, mert a kiválóan elkészített posztjait nem tudta megmutatni a kivetítő „zavarodottsága” miatt, de az máris megmondta a hallgatóknak, hogy az energetika rendszer-átalakítás milyen fázisban van.

Az új kapacitások beépülésének történetével rögtön lenyűgözte a hallgatóságot, adatai szerint a szén és atom a nyolcvanas évek közepéig meghatározó volt, de aztán beütött Csernobil, és megkezdődött a távolodás.

 

Ennek oka az is volt, hogy több ezer kilométeres körzetben, „kontinentális léptékben” – vélhetően milliós nagyságrendben érintett lett a szennyeződés miatt Európa, és ezért kemény döntések születtek, van ahol teljesen, van a hol részlegesen betiltották, vagy nem helyezték üzembe – népakarat alapján az atomenergiát. Ennek folyománya volt, hogy a földgáz majd a megújuló energia egyre nagyobb teret hódít – sajnos, Magyarország rontja ezeket az arányokat -, mondjuk a 86 százalékon – fűzte hozzá.

 

Ez világos tendencia – folytatta az adjunktus, hozzátette, nálunk azt mondják, hogy majd ötven év múlva. Munkácsy Béla az oktatást is kárhoztatta az elavult tankönyvek miatt (talán nem ő írta, de erre nem tért ki), és a fiatalok is megkapták a magukét, mint a jövő szakemberei, akik nem olvasnak szaklapokat és újságokat.

 

Szél Bernadett az előadás hozzászólójaként emlékeztetett rá, hogy az LMP az oktatást úgy erősítené, hogy a költségvetés 100 forintjából 20-at az oktatásra szánna.  

Miután Munkácsy Béla visszakapta a szót, határozottan állította, hogy a lekapcsolódás az atomról megvalósítható, és az atomenergia pártolói hiába mondják, hogy nem süt a nap és nem fúj a szél – de mint megjegyezte, "további borzalmas részletekkel nem terhelném a lakosságot".

 

Ha mindez nem lett volna elég, Munkácsy Béla tudott újat hozni az ámuló-bámuló zalaegerszegieknek. Annak említése nélkül, hogy a megújuló energia ára a legmagasabb Németországban, hozzávetőlegesen a háromszorosa a magyar háztartási költségeknek, elmondta, hogy az ár rugalmas árképzésen alapul a megújulók esetében, és a jobb helyeken a fogyasztó berendezések reagálják az árak változását. Tehát kereskedni is kell az energiával, vagyis vegyünk, vagy eladjunk.   

 

A másik, hogy az energia-tárolással is gondok vannak, (időszakos megújuló-túltermelésre gondolhatott) de kivágta magát, és elmondta, hogy a kutatás ebbe az irányba folyik, és azt is mondják, „nincsenek hegyeink…, pedig vannak”.

 

Szél Bernadett némileg javítani igyekezett azzal, hogy „ha én kormányra kerülnék, tanácsot kérnék, hogyan kell kivonulni az atomból”-, mert azonnal ő sem tudná lezárni a blokkokat Pakson, de a takarékosság, kereskedés sokat hozhatna a konyhára.  

Azt mondta: Munkácsy Béla, az addig világlátott, nemzetközi sajtót is olvasott professzor javaslataira érdemes figyelni, aki szerint az energiafogyasztást csökkenteni kell, hatékonyabb eszközöket kell használni és így 1/3-ra lehet csökkenteni az energia-fogyasztást (akár így kerülhet sokba az áram.).

 

Munkácsy Béla ezt a saját háztartásában már megoldotta. Elmondta, az ő családjában nincs televízió és vasaló, valószínű a gyűrött-szakadt értelmiségi dizájn jegyében a feleségét eltiltotta a vasalástól – „lehet tehát spórolni” – jegyezte meg.  

 

A kormány mindent megtesz azért, hogy a napelemes technológia lassan térüljön meg és megnehezíti az értékesítést, azt atom részesedése Magyarországon negyven százalék, és zseniális poénnak tartotta Sólyom László egykori köztársasági elnök beszólását, hogy akkor takarítsunk meg negyven százalékot, azaz használjunk kevesebb áramot.

 

A zöld energia egyre népszerűbb, egyre fontosabb, az emberek gondolkodjanak rajta - mondta befejezésül.

 

 

Képünkön: Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa, és Szél Bernadett az LMP társelnök-frakcióvezetője a zalaegerszegi Iparosok Házában tartott lakossági fórumon, július 18-án. (A szerző felvétele.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű