Atomexpo, 2017
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Atomexpo, 2017

2017. június 22. 16:22:31  nyomtatási kép

 

 

PAKS-PRESS 2017. június 22., csütörtök – MOSZKVA - Hatvankét országból, hatezer cég képviselőjének részvételével kezdte meg munkáját a IX. Nemzetközi Atomfórum, Moszkvában, 2017. június 19-én.

 

A világ atomenergetikai iparának legnagyobb seregszemléjéről több, mint száz - köztük magyar újságírók is -, tudósítottak, köztük az MTVA, (MTI) az Atomenergiainfo, a VG, és a Paks-Press munkatársai. Az alábbiakban a magyar újságírók munkája alapján összefoglaljuk a 2017-es nemzetközi Atomfórum, elsősorban magyar vonatkozású eseményeit.  

 

Hagyományosan, a Kreml tőszomszédságában lévő Gosztyinij Dvor, a cári időkben a messzi földről érkezett nagykereskedők egykori szállás- és munkahelyéül szolgáló épület-együttesben tartják az Atomexpót. Jelképes, hogy a világ négy égtájáról érkezett vezető atomenergetikai szakemberek a megnyitón ugyanarról beszéltek: együtt kell működni, hogy a klímaváltozás és az energiaszegénység elleni küzdelemben az atomenergia hatékony segítséget tudjon nyújtani a világnak a jövőben.

 

Az idei Atomexpón - amelyen 62 ország 600 cégének mintegy 5 ezer képviselője vett részt - felszólalt Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és Aszódi Attila, a projekt, kerítésen belüli beruházásait és műszaki kérdéseit felügyelő államtitkár.

A rendezvényen elhangzott előadások, kerekasztal beszélgetések között olyanok szerepeltek, mint a radioaktív hulladékelhelyezés kérdései, a nukleáris üzemanyag-ciklus zárása, az innovatív technológiák, valamint a klímavédelem, a nukleáris biztonság és a fenntarthatóság aspektusai.

 

A IX. Atomexpo fórumon mások mellett felszólalt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, a Roszatom felügyelőbizottságának elnöke, és Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség (WNA) főigazgatója, valamint William Magwood, az OECD atomenergia-ügynökségének főigazgatója.

 

A Nukleáris Világszövetség, a WNA, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az Atomerőművet Üzemeltetők Világszövetsége, az OECD Nukleáris Energia-ügynöksége, valamint az orosz állami atomenergetika konszern, a Roszatom vezetője a Fórum megnyitóján elmondta: az iparágnak együtt kell dolgoznia a fenntartható, megbízható és klímabarát atomenergia minél szélesebb körű felhasználása érdekben.

 

Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association – WNA) főigazgatója beszédében kiemelte, hogy az atomerőművek kapacitása tovább növekszik. 2016-ban 10 000 MW új nukleáris kapacitás kapcsolódott a nemzeti villamosenergia-hálózatokra.

 

Az atomenergia biztosíthatja a fenntartható fejlődést, hiszen a világ népessége és a felhasznált villamos energia mennyisége is növekszik, az egyes országok pedig igyekeznek fejleszteni a gazdaságukat és javítani az állampolgáraik életszínvonalát.

 

A főigazgató ismételten kiemelte, hogy a globális nukleáris ipar képes 2050-ig elérni a 25 százalékos részarányt a globális villamosenergia-termelésben, ehhez azonban 1000 GW új nukleáris kapacitás beépítésére lesz szükség.

 

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a világ előtt álló kihívások elemzése alapján szükséges meghatározni az atomenergiai helyét a jövő energiamérlegében.

 

Mihail Csudakov, a NAÜ főigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy jelenleg 449 blokk üzemel, 392 GWe beépített kapacitással. Az elmúlt két évben világszerte 20 új blokkot adtak át, amely 1980 óta a legmagasabb szám. Az új blokkok között található az orosz BN-800 típusú gyorsneutronos, valamint novovoronyezsi 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokk is.

 

A Roszatom innovációs részlegének standján mutatták be a világ legkisebb, szinte tenyérben elférő nukleáris reaktorát. A Ni-63-as izotópot használó törpereaktor teljesítménye 1 µW, azaz 10-6 watt. Több mint 50 éven át tud szünet nélkül működni, aminek kiválóan hasznát tudják látni az űrkutatásban vagy akár a gyógyászatban, például a szívritmus-szabályozók fejlesztése terén. Ugyanitt egy a lebegővasúthoz szükséges energiát biztosító reaktor makettje is látható volt, amit a vonaton helyeznének el. Ez is mutatja, hogy az orosz atomenergetikai konszernnél felhalmozott tudás számos más területen is hasznosulhat.

 

A nukleáris technológiák üzemeltetésében és folyamatos fejlesztésében a Roszatom globális vezető szerepét mutatja az is, hogy a rendezvényen egyre több külföldi, nyugati vállalat mutatja be a szolgáltatásait és ír alá az orosz féllel együttműködési megállapodásokat. Az idei évben például a francia AREVA NP céggel született megállapodás, amelynek célja, hogy biztosítsák a két cég hosszú távú együttműködését a nukleáris üzemanyag-gyártás, az irányító rendszerek területén, valamint az atomerőművi gépek és rendszerek karbantartása tekintetében.

 

Oroszország az egyetlen olyan ország, amely nukleáris jégtörő flottát üzemeltet, valamint egyike azon három országnak, amely kis moduláris reaktorokat fejleszt. Csudakov külön is gratulált a 35 orosz atomerőművi blokkot üzemeltető társaságnak, a Roszenergoatomnak, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A Fórumon több szakértő is elmondta, hogy a nap- és szélenergia egyes országokban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezzel együtt a főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy ezen megújuló energiaforrások csak akkor tekinthetőek fenntarthatónak, ha van mellette más klímabarát stabil villamosenergia-termelési mód is az adott országban.

 

Alekszandr Sutyikov a Roszatom egyik leányvállalatának, a Roszenergoatomnak az első általános igazgató-helyettese az innovatív technológiákkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés során kiemelte, hogy Oroszország nagyon ambiciózus tervekkel rendelkezik az atomenergetikát illetően.

A Roszatom a jövőben a tisztán kétpólusú atomenergia-rendszer megvalósítására készül, azaz „hagyományos” VVER-1000 és VVER-1200-as típusú blokkok és gyorsneutronos blokkok kombinációjával.

Jelenleg Oroszország az egyetlen olyan ország a világon, amely rendelkezik e kétpólusú atomenergia-rendszer bevezetéséhez és az üzemanyag ciklus zárásához szükséges összes technológiával, több évtizedes üzemeltetési tapasztalattal és fejlesztésekkel.

Ezen cél jegyében Oroszországban 2016 október végén megkezdte a világ legnagyobb teljesítményű BN-800 típusú gyorsneutronos blokkja a kereskedelmi áramtermelést. E technológia jelentősége abban rejlik, hogy elősegítheti a kiégett nukleáris üzemanyagok újrafeldolgozását, ezáltal pedig jelentősen csökkenthető a végleges elhelyezésre kerülő hulladékok mennyisége.

A BN-800-as üzemeltetése olyan értékes tudást biztosít, amelynek birtokában fejlesztik a BN-1200 típusú blokkot, amely egykor sorozatgyártásba kerülve lehetővé teszi a kétpólusú atomenergia-rendszert és az üzemanyag ciklus zárását.

 

Tendereket ír ki idén az ASZE orosz cégcsoport, hogy az építők a terepen a jövő év elején megkezdhessék a Paks II projekt előkészítését - jelentette ki Valerij Limarenko, a paksi erőművet bővítő orosz fővállalkozó cégcsoport elnöke hétfőn, Moszkvában az Atomexpo 2017 nemzetközi fórumon. Limarenko emlékeztetett arra, hogy a kormányközi megállapodás alapján a beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg. Méltatta, hogy Budapest külön minisztert nevezett ki a projekt megvalósítására.

Valerij Limarenko, a Paks II atomerőművet fővállalkozóként megvalósító cégcsoport, az ASZE elnöke elmondta, hogy idén több tender kiírása várható, hogy a telephelyen már a jövő év elején elkezdhessék a munkálatokat.

 

Limarenko megerősítette, hogy a magyar-orosz megállapodás értelmében a beruházásba mintegy 40 százalékáig a magyar vállalkozók is bekapcsolódhatnak.

Méltatta, hogy Magyarország a Paks II-projekt megvalósítása érdekében külön minisztert nevezett ki Süli János személyében.

 

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese ezt úgy konkretizálta, hogy a Roszatom 2018 tavaszára szeretné elkészíteni a Paks II-projekt teljes tervdokumentációját. „Azt a célt tűztük magunk elé, hogy jövő év májusára elkészüljünk a Paks II atomerőmű tervezésével kapcsolatos összes munkával.

 

"Ezzel párhuzamosan megvizsgáljuk azt is, hogy milyen lehetőség nyílik arra, hogy az érvényes előírások betartásával megkezdjük az előkészítő munkálatokat az építési területen a blokkok létesítési engedélyének megszerezése előtt” - fejtette ki. Kirill Komarov külön azt is hangsúlyozta, hogy a létesítési engedély megszerzése előtt „csak olyan munkálatok elvégzéséről lehet szó, amelyek nem függenek össze a nukleáris biztonsággal”.

 

A rendezvény plenáris ülésén szólalt fel Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és Aszódi Attila, a projekt, kerítésen belüli beruházásait és műszaki kérdéseit felügyelő államtitkár.


A miniszter a szekcióban részletesen ismertette az atomenergia Magyarországon betöltött szerepét, külön kiemelve azt, hogy a hazai villamosenergia-rendszerben jelenleg is 30 százalék feletti az import részarány, 2017 elején pedig volt olyan időszak, amikor az import részaránya meghaladta az 50 százalékot is. A Paks II beruházás megvalósítására ezért is nagyon szükség van.

 

Ezzel összefüggésben Süli János magyar újságírók előtt elmondta, hogy az uniós jóváhagyás után megkezdett belföldi engedélyeztetési folyamatban a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély megszerzése után - most a létesítési engedély megszerzése van soron.

 

„A munka a műszaki fázisba ér. Mindenekelőtt azokat a lépéseket fogjuk megtenni, amelyek a terület előkészítését célozzák, ugyanakkor Pakson is már látni kívánjuk a nyomát az építkezésnek 2018-ban, tehát a felvonulási épületek, a lakóterület előkészítéséről van szó" - fűzte hozzá. 

 

Süli János tárca nélküli miniszter az Atomexpo plenáris ülésén tájékoztatást adott az atomerőmű és az új blokkok társadalmi elfogadottságáról.

A miniszter és az államtitkár egyaránt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az orosz partnerekkel való napi kapcsolattartás. Süli János kiemelte, hogy moszkvai tárgyalásainak az volt a célja, hogy “minél hamarabb, a megadott határidőre és költségkereten belül el tudjuk végezni a munkát, és ezt napi, heti egyeztetés, havi koordináció keretében lehet csak biztosítani”.

 

Süli János és Aszódi Attila az Atomexpo második munkanapján tárgyalásokat folytatott a nukleáris ipar több szereplőjével, mások mellett - Neil Parisonnal, a Rolls Royce nukleáris területért felelős igazgatójával. 

A Royce irányítástechnikai-biztonsági szünetmentes rendszerek és diesel áramforrások gyártásában együttműködik az orosz cégekkel. Süli János az angol gyártótól, mint lehetséges, későbbi beszállítótól - a magyar cégek minél nagyobb arányú bevonását kérte.

A miniszter közlése szerint az erőmű építésén dolgozókat nemcsak Pakson, hanem a régió más olyan településein is szeretnék elhelyezni, ahonnan az erőmű elérhető, olyan szállásokon, amelyek később más célokra is hasznosíthatók lesznek. Feladatként nevezte meg az úthálózatot megerősítését, hogy se a munkások, se az anyagok szállítása ne ütközzön akadályba.

 

Hazánk elkészítette a hosszú távú kiégett üzemanyag-kezelési programját 2015-ben, ezt benyújtotta az Európai Bizottsághoz, a Paks 2 projekt tekintetében célszerű a lesz a "kidolgozott útvonalat követni" – mondta a magyar állapotot ismertető Aszódi Attila a Miniszterelnökség államtitkára az Atomexpo 2017, egyes szekciójának plenáris ülésén.

"Úgy gondolom, hogy az ütemezés tekintetében jól haladunk, az orosz féllel napi szintű a kapcsolat. Erre is szükség van, mert egy ilyen nagy projektben nagyon sok koordinálási feladat van, mi ezen az úton haladunk tovább a jövőben is" - emelte ki Aszódi Attila.

 

A rendezvényen magyar-orosz vonatkozású szándéknyilatkozat, egyetértési emlékeztető és szerződés aláírására is sor került. Az Atomexpón a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az MVM Zrt. az együttműködés fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá.

 

Emellett pedig 2017. június 19-én a Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Debreceni Egyetem egyetértési emlékeztetőt írt alá, amely alapot teremt a felek együttműködésére közös projektek révén az oktatás és a tudomány terén, beleértve előadások, kétoldalú szemináriumok tartását, oktatási anyagok kiadását, valamint egyetemi hallgatók cseréjét az orosz műszaki felsőoktatási intézmények bevonásával.

 

Orosz részről Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese, magyar részről pedig Csiba Péter, az MVM elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot.

 

„A Roszatomot és az MVM-et régi és sikeres együttműködés köti össze. Ez szilárd és megbízható alapot teremt az együttműködés fejlesztésére mind az eddigi, mind pedig új területeken” – közölte Csiba Péter, az MVM elnök-vezérigazgatója.

„Meggyőződésünk, hogy a stratégiai partnerség és az együttműködés szélesítése a vállalataink között nem csupán kölcsönösen előnyös új projektekhez vezet, hanem előmozdítja a technológiai innovációt is” – hangsúlyozta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese.

 

A Ruszatom Szerviz Rt. szerződést kötött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel a paksi atomerőmű GCN-317-es fő keringtető szivattyúinak karbantartásához és ütemterv szerinti javításához szükséges tanácsadói szolgáltatásról. A szerződést a IX. Nemzetközi Atomexpo Fórum keretében írták alá.

A megállapodás célja a kétoldalú együttműködés fejlesztése a Paksi Atomerőmű szervizelése, illetve a nukleáris üzemanyag-szállítás terén közös atomenergetikai projektek megvalósítása Oroszországban, valamint harmadik országokban, a nukleáris képzés, illetve szakemberképzés, valamint a tudományos kutatás-fejlesztés vonatkozásában.

A világ minden részéből érkezett szakemberek megismerkedhettek az Atomexpón a Roszatom Iskolája elnevezésű programmal is, amelynek célja, hogy már kicsi korban fogékonnyá tegyék a gyerekeket a világ dolgai iránt.

Speciális program keretében, játékos formában olyan tudásra és kompetenciákra tesznek szert a gyerekek a természettudományok és más diszciplínák terén, amelyeket kiválóan tudnak hasznosítani később.  A Paks melletti Gerjenből öt magyar iskolás vehetett részt a moszkvai bemutatón. 

Az Atomexpo után a magyar gyerekek a Fekete-tenger partjára utaznak a Roszatom Iskolája nyári táborába, ahol tizenkét további magyar, orosz cseh és bolgár gyermekkel három hetet töltenek el. Erre az eseményre külön meghívást kapott Szvetlana Csurilovától, a Roszenergoatom Információért és társadalmi kapcsolatokért felelős hivatal vezetőjétől a Paks-Press Hírügynökség is.

 

Az Atomexpón Tolna megyei vállalkozók is részt vettek.  A Tolna megyei vállalkozók a kapcsolatépítés és közeli jövő lehetséges üzleti modelljeiről tárgyaltak az atomerőműves seregszemlén, Moszkvában. +++

 

 

 

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű