Milliárdos térségfejlesztés következhet
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 19.

- Bölcsőde és óvoda alapkőletétele Gerjenben

- Az Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Milliárdos térségfejlesztés következhet

2017. március 28. 18:52:49  nyomtatási kép


(PAKS-PRESS) Dunapataj, 2017. március 28., kedd – Örömmel láttuk, hogy a pályázók a tervezett település-fejlesztési céljaikban már nemcsak az utakat, vagy játszótereket kívánnak építeni vagy felújítani, hanem olyan beruházásokat készülnek megvalósítani, amelyek gazdaságilag is kapcsolódnak a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási projektjéhez – közölte Dr. Kovács Antal, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriumának elnöke Dunapatajon, kedden.

 

- Ezek már megjelentek a most benyújtott, illetve befogadott pályázatokban - mondta az elnök azt követően, hogy a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma a 2016-évre szóló pályázatokról hozott döntést a szervezet ülésén.

 

Az önkormányzatokat már évek óta támogatja a térségben a paksi atomerőmű, az alapítványok – korábban a „Dunamecsek” alapítvány, most pedig a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázataira egyre eredményesebben küldik be anyagaikat a hivatalok szakemberei, polgármesterek.

 

– Az Alapítvány munkaszervezetéhez a 2017. január 31-i határidőre rekord nagyságú, összesen 136 pályázati anyag, a Duna mindkét oldaláról, összesen 41 településről érkezett – mondta el Kováts Balázs kuratóriumi szakértő. Hozzátette, hogy 101 pályázat részesült támogatásban, összesen 980 millió forint értékben.

A pályázatok első körben formai és tartalmi ellenőrzésen estek át, ezt követően kerülhetett sor a pályázók részéről a hiánypótlásokra. 

A Kuratórium a pályázattal összhangban 980.316.000.-Ft-ban határozta meg a pályázati fordulóban felhasználható keretet. A kiírás újdonsága volt, hogy egy pályázó több pályázatot is benyújthatott. Néhány pályázatot a kuratórium elutasított, a feltételeknek és szabályoknak való nem megfelelés miatt.

 

Mint az korábbról ismeretes, az Alapítvány Alapító Okiratában rögzített céloknak megfelelően a Miniszterelnökség által nyújtott támogatási lehetőségek keretein belül hirdette meg pályázatát 2016. december 16-án a JETA területén működő 41 település önkormányzata, önkormányzati társulások számára.

 

– A megvalósíthatóságra reális forgatókönyvek készültek – folytatta Dr. Kovács Antal. Szavai szerint a célok között szerepelt a közösségi programok, a falunapok anyagi feltételeinek javítása is. E keretek között erősödhetnek a közösségi kapcsolatok, és a lakosság megtartó erejét is növelheti. A vállalt feladatok között vannak a turisztikai elemek, a szálláshelyek növelése, vagy az ipari kapacitás-fejlesztés is.

 

Paks mind a két pályázata nyert. Az egyik pályázat egy dunai tematikájú játszótér, hálókkal és ladikokkal Báthory utcában, a másik pedig egy különleges talajradar beszerzése, amely a nem látható közműgondok felderítésében nyújt majd segítséget.  

 

A térségben, a mostani kuratóriumi döntések egyik nagy nyertese Gerjen község, amely négy pályázattal is remekelt a kuratórium előtt, így közel 35 milliós támogatáshoz jutott. Mint azt a polgármester elmondta, a pályázatok jól illeszkedtek a kiíráshoz és a Paks 2. projekt szellemiségéhez:

- Két pályázatunk, művelődési ház energetikai fejlesztése és egy megvásárolt ház vendégházzá alakítása jól szerepelt a pályázaton, mint ahogyan az egyik tradíciókkal rendelkező Gerjeni lovasnapok is. Ugyancsak befogadták a művelődési ház kiviteli dokumentációját is: energetikailag és működésében is fejlődhet majd a közösségnek ez kulturális színtere – mondta el Romhányi Károly.

 

Képünkön: Dr. Kovács Antal elnök, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriumának ülésén a meghozott döntéseket ismerteti 2017. március 28-án, Dunapatajon, a Kodály Zoltán Művelődési házban.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x

Paksi Atomerőmű