Atomerőmű: béremeléséről a parlamentben
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Atomerőmű: béremeléséről a parlamentben

2017. március 27. 19:54:01  nyomtatási kép


Budapest, 2017. március 27., hétfő (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőmű dolgozóinak béremelésre vonatkozó mértéke még  kérdéses, Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára ma a parlamentben Heringes Anita (MSZP) képviselőnek, az azonnali kérdések során azt mondta: egyelőre  tárgyalások folynak.

 

Hétfőn, a parlamentben Heringes Anita (MSZP) azt mondta, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) és azon belül a paksi atomerőmű dolgozóinak három év alatt harminc százalékos béremelést ígértek, de „Pakson most sokan úgy érzik, hogy átverték őket, mert ezt nem kapták meg.”

 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt felelte, hogy a kabinet 2016 decemberében megállapodott a versenyszféra képviselőivel a legalacsonyabb minimálbér és szakmunkásbér emeléséről, miközben a munkabért terhelő járulékokat öt százalékkal csökkentették.

- Ezt követően megkezdték a tárgyalásokat az állami szférában foglalkoztatottak béremeléséről és mintegy 220 vállalat, köztük az MVM és a hozzá tartozó paksi erőmű is bejelentette a megállapodások eredményét - közölte.

 

Heringes Anita leszögezte, a paksi atomerőmű dolgozóitól mindenki elvárja a pontos, precíz, kiegyensúlyozott munkavégzést, és ők is elvárhatják, hogy megkapják, amit ígértek nekik.

 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt mondta, hogy valóban kivételes az erőműben dolgozók által végzett munka, de kivételes a bér is, amit kapnak. Azt is hozzáfűzte, hogy nem minden állami vállalatnál lesz 30 százalékos emelés, ez az érték az átlagot jelenti.

 

A szakszervezet három évre 30 százalékos béremelést kér, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a bértárgyalások nyomatékosítására demonstrációt tervez péntekre.

 

Azzal is érvelnek, hogy a paksi atomerőmű működése óta a legnagyobb teljesítményt hozta, európai mértékkel mérve is - kiemelkedő műszaki és biztonsági mutatók mellett. Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilvánosan is megköszönte ezt, hozzátéve, maga részéről mindent el fog követni annak érdekében, hogy két számjegyű legyen a béremelés.

 

- Egy reaktor operátor alapbérjövedelme például a 2016-os sikerévben átlagosan 352 ezer forint volt – mondja Gál Rezső az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke a Szövetség honlapjának, ma adott interjúban.

 

Hozzátette, a különleges munkakör és a mellé rendelt fizetés mértéke abban áll, hogy „ahhoz, hogy valaki irányíthassa a reaktort, a diplomán túl még sokévi tapasztalat és számtalan hatósági vizsga kell. Komoly felelősség van a vállukon. Aki még nem érezte a gépházban, micsoda erő dübörög a talpa alatt, el sem tudja képzelni.” Gál Rezső úgy tudja, hogy a vagyonkezelő azért akarja az összeg felét adni, mert mint mondta, „szerintük túl sokat keresünk.”

 

A munkáltatókkal már tárgyal a szakszervezet az esetleges sztrájk szakmai részleteiről is, holnap egy újabb fordulóra kerül sor. +++

 

x

Paksi Atomerőmű