Újraválasztották Áder Jánost
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Újraválasztották Áder Jánost

2017. március 13. 13:18:16  nyomtatási kép

 

Paks/Budapest, 2017. március 13., hétfő (PAKS-PRESS) - Az Országgyűlés ma két jelölt közül megválasztotta Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatta. A választás öt évre szól.

 

Áder János 1959. május 9-én született, a család első gyermekeként. Édesapja egy helyi bolt helyettes vezetőjeként, édesanyja pedig az egészségügyben dolgozott. Áder Jánost 2012-ben választották köztársasági elnökké.

 

Az elmúlt évtizedben gyakran megfordult Pakson, Áder János. A Paks-Press Hírügynökség a politikus látogatásait időrendbe szedve, az alábbiakban felidézi a városban tett látogatásait.


Természetesnek tűnik, hogy a legtöbbet a paksi atomerőművel foglalkozott. Az már csak hab a torán, hogy amikor utoljára itt járt az EP képviselőjeként, horgászbotot vett a kezébe az erőmű melletti tavon.

 

Áder János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője volt 2003 áprilisában. A dátum emlékezetes: a Paksi Atomerőmű balesetet szenvedett tisztítótartályának ügye foglalkoztatta akkor a közvéleményt. Áder János akkor kormányfőtől vár választ a Paksi Atomerőműben történtekkel kapcsolatban.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Pakson élők és a nyilvánosság április 11-e óta várja, hogy az üzemzavar pontos okait megtudja. Medgyessy Péter miniszterelnök válaszával elégedetlen volt.

 

2005. október 19-én aláírásgyűjtésbe kezdett a Fidesz, hogy a parlament napirendre tűzze a még meglévő állami vagyon eladásának kérdését. Aláírásgyűjtés indult, az emberek mondják meg, mi maradjon állami tulajdonban. Áder János elmondta: arra kíváncsiak, az emberek támogatnák-e, hogy az Országgyűlés kétharmados törvényben határozza meg a tartósan állami kézben maradó tulajdon körét.

 

Legközelebb Áder János 2006. január 25-én látogatott Paksra, sajtótájékoztatóján az adó - és társadalombiztosítási járulékok csökkentése körüli, a Kormány, és a nagyobbik ellenzéki párt ezzel kapcsolatos vitája, és annak értelmezése állt annak a szavainak középpontjában. A Fidesz akkori frakcióvezetője szólt arról is, hogy a Paksi Atomerőmű új blokkal való bővítése is elképzelhető, bizonyos szakértői vizsgálatok elvégzése, illetve, egy megfontolt döntés nyomán.

 

Már akkor felvetődött, hogy Paks bővítése elképzelhető. Áder János azt mondta: reményei szerint a jelenlegi kormányzat letett Paks privatizációjáról, a Fidesznél pedig ez, fel sem merült, sohasem. Ami a bővítést illeti. Áder szerint a jövőben érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, azok után, hogy az ezzel kapcsolatos szakértői vizsgálatok megtörténtek.

- A paksi áramnak éppen az olcsósága miatt árkiegyensúlyozó szerepe van, az utóbbi időszakban mintegy 38 százalékkal emelkedett az áram ára - hosszútávon ez is megfontolandó egy ilyen döntés meghozatalában – mondta paksi sajtótájékoztatóján Áder János.

 

Ezt követően a legközelebbi időpont 2006. szeptember 5-e. Az önkormányzati választásokra készülve programismertető nagygyűlést tartott a Városi Művelődési Ház nagytermében a Polgári Összefogás.

 

2008. március 6-án ismét Pakson járt. A "szociális népszavazást" megelőző kampánykörútjának egyik Tolna megyei állomása volt Paks, egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a választók annak is ellene tehetnek, hogy Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes március 10.-e után tovább emelje a vizit-díjat, a kórházi napi-díjat és a tandíjat.

 

2009. május 20-án Áder János, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje Pakson arról beszélt, hogy a baloldali politikusok magyarázataival ellentétben nem igaz, hogy Magyarország minden problémájáért a gazdasági válság tehető felelőssé. Szavai szerint Magyarország 2002-ben indult el a lejtőn, amit bizonyítanak a munkanélküliség, az államadósság és a gazdasági teljesítmény alakulására vonatkozó adatok - közölte sajtótájékoztatóján a politikus.

 

2009. június 30-án közölte sajtó, hogy Áder János 19 évi itthoni képviselőség (és 1998-2002 közötti házelnökség) után az Európai Parlament tagja lett.

 

Az utolsó hír, hogy Áder Pakson járt, igazán romantikusnak tűnik. Pakson pecázott, 2010. augusztus végén. Mint EP képviselő mondta, a tavak szépek, rendezettek, de az időjárás jól kibabrált a horgászokkal. A politikus a védnöke volt a kupának, amelyet 13. alkalommal rendeztek, első ízben az Atomerőmű Horgászegyesület tavain. +++

 

Képünkön: Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2017. március 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd +++

x

Paksi Atomerőmű