Paks: új sebességi fokozatba kapcsolunk
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Paks: új sebességi fokozatba kapcsolunk

2017. március 09. 15:46:56  nyomtatási kép

Mayer György a Paks-Press budapesti tudósítója jelenti:

 

Budapest, 2017. március 9., csütörtök (PAKS-PRESS) – Megkaptuk Brüsszeltől a zöld lámpát, ez azt jelenti, hogy új sebességi fokozatba kapcsolunk a paksi projektnél - hangsúlyozta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos egy mai budapesti konferencián.

 

- Nagyon vártunk az Európai Bizottság engedélyére, mert már 2013-tól kezdve intenzív együttműködés folyt ebben a kérdésben. Mára minden uniós jóváhagyás megszületett, az Európai Bizottság versenyjogi szempontból is rendben lévőnek találta a projektet, a beruházás gazdaságosan megvalósítható - jelezte Aszódi Attila a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investors Forum 2017. című energetikai konferenciáján.

 

Aszódi Attila előadásában a hazai primer és végső energiafogyasztás adatai ismertette, többek között kitérve a lakosság fűtésre használt energiafelhasználására is, vagyis arra, hogy rendkívül nagy a gázfelhasználás aránya, ám az utóbbi időben a villamosenergia-igény is jelentősen emelkedett. 

Szavai szerint a fogyasztás évről évre nő, ezért mindamellett, hogy energiatakarékossági beruházásokra is szükség van, de ezek nem váltják ki az új erőművi beruházásokat.

Felidézte, hogy Ausztriában kétszer, Finnországban háromszor több villamos energiát használnak egy főre vetítve, de az itthoni felhasználásban is jelentős növekedés várható.

 

- A januári időjárás is megmutatta, hogy szükség van új kapacitásokra a villamosenergia-rendszerben, mégpedig olyanokra, amelyek függetlenek a külső hatásoktól. A klímavédelmi megfontolások miatt is szükség van káros anyag kibocsátásmentes energiatermelésre, vagyis atomenergiára, mert csak így garantálható az ellátás biztonsága és az olcsó energia előállítása – húzta alá.

 

A paksi projekt előzményeit felidézve Aszódi Attila jelezte, hogy először 2008-ban született országgyűlési határozat a paksi bővítésről, nem új elképzelésről van szó, hanem kormányokon és parlamenten átívelő megoldásról. Ezt követően 2014-ben született meg az államközi szerződés a projektről.

Előadásában ezután az engedélyezési folyamatot ismertette, kitérve a környezeti hatásvizsgálati eljárásra és a telephely engedélyezési folyamatra, külön is hangozva, hogy a telephely minden vonatkozásban alkalmas az új blokkok megépítésére.

 

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója többek között arról beszélt a konferencián: annak ellenére, hogy az idei január az elmúlt 70 év leghidegebb hónapja volt, s bár ennek ellenére sem volt gond az energiaellátásban, a váratlan helyzet jelzi, hogy mind a termelés, mind a felhasználás komoly kihívások elé nézett.

 

Elmondta: januárban a régióban emelkedett az áramigény, miközben visszaesett az energiatermelés, s ezek azonnal megmutatkoztak a tőzsdei energiaárakban. Több csúcsot is döntött magyar felhasználás, a fogyasztás sokszor megközelítette a szokásos nyári csúcsigényt. 

Ebben az időszakban a paksi atomerőmű folyamatosan rendelkezésre állt, miközben a másik alaperőmű, a Mátrai Erőmű többször kiesett a termelésből, így a földgáz-bázisú erőművekkel és a gyors indítású tartalék erőművekkel kellett pótolni a termelést: a tartalékok bevetésével lehetett garantálni a hazai áramellátást, hiszen erre az időszakra esett a balkáni erőművek leállása és a nemzetközi tőzsdei árak már-már megfizethetetlen drágulása.

 

Csiba Péter szavai szerint az időjárás szélsőségessé válásával a jövőben egyre gyakrabban fordulhatnak elő ilyen helyzetek.


- Ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat a magyar energiarendszer tartósan kezelni tudja, jelentős beruházásokra lesz szükség – tette hozzá. 


Képünk: Aszódi Attila beszél a konferencián (a szerző felvétele.) +++

x

Paksi Atomerőmű