Tüzet okádnak a zöldek Paks miatt
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Tüzet okádnak a zöldek Paks miatt

2017. március 06. 21:16:03  nyomtatási kép


Budapest/Bécs, 2017. március 6., hétfő (PAKS-PRESS) – A magyar ellenzéki pártok és az osztrák alkancellár, a pártok és civil szervezetek is bírálták az EU döntését. Az már most látható, hogy a paksi beruházásra a zöld szervezetek a közeli jövőben össztüzet zúdítanak. Sértődöttségükben és elkeseredésükben nem válogattak szavaikban.

 

 

Schmuck Erzsébet (LMP) a paksi atomerőmű beruházás bírálta, elsősorban a költségeket sokallta és úgy vélte, az kényszerpályára tereli az ország energiapolitikáját. Kétségesnek nevezte a keletkező hulladék sorsát és nukleáris kockázatokat látott a beruházásban, emellett az orosz függőség növekedése ellen emelt szót. Azt kérdezte, megvárja-e a kormány, hogy az emberek népszavazáson utasítsák el a projektet, vagy felmondják maguktól a szerződést.

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, ma a legkevésbé sem aktuális a kérdés, mivel az Európai Bizottság három év után hozzájárult a beruházáshoz. Megjegyezte, hogy éppen az növeli az energiafüggőséget, ha nem valósul meg, mivel akkor több orosz gázt kellene vásárolni. Kiemelte azt is, hogy a hulladékot visszaszállítják, az pedig éppen az üzemanyag-függetlenséget mutatja, hogy bárki szállíthat. Finanszírozási kockázat sincs, az ország képes a hitel kiváltására - hangsúlyozta a tárcavezető, aki azt is jelezte, hogy a projekt megfelel az uniós sztenderdeknek.

 

Szél Bernadett (LMP) a paksi bővítést Magyarország következő évtizedei legfontosabb kérdésének nevezve azt mondta, "teljesen mocskos üzletet" hoztak létre a bővítéssel, amellyel a gyermekeink, unokáink életét hozzá akarják láncolni az atomlobbihoz. Szerinte a beruházásról elfelejtették megkérdezni az embereket, a szakértőket, de arról politikai vita sem volt.

 

Jávor Benedek környezetvédő, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért EP listájáról bejutott képviselő blogbejegyzésében az írta, hogy „az Európai Bizottság döntésével elismerte, hogy a Paks II beruházás nem egy gazdasági alapon megtérülő befektetés.”

 

A Bizottság végül jóváhagyta az állami támogatást a projektben, de ezzel nem tett többet, mint elismerte, hogy a "hülyeséghez való jog tagállami alapjog" – hangsúlyozta a képviselő.

 

 

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek pártja és a környezetvédelmi civil szervezetek is bírálták az Európai Bizottság hétfői döntését, amely szerint jóváhagyták, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése.

 

Reinhold Mitterlehner alkancellár, gazdasági miniszter úgy nyilatkozott: Ausztria egyáltalán nem megértő azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság minden további nélkül anyagi támogatást hagyott jóvá atomerőmű építéséhez. Úgy vélte, hogy ez rossz jel, ezért - mint jelezte - Ausztria minden jogi lépést megvizsgál, és szükség esetében panasszal él majd az Európai Unió Bíróságánál.

 

Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának vezetője úgy vélte, Christian Kern kancellárnak személyesen kell közbenjárnia, hogy az Európai Unió Bíróságánál panaszt nyújtsanak be. Glawischnig szerint az Európai Bizottság ismételten "botrányos" döntést hozott.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) környezetvédelmi felelőse, Walter Rauch szerint "energiapolitikai kőkorszaknak" megfelelő döntés született. Úgy vélte, hogy a bővítést minden európai és államközi eszközzel meg kell akadályozni, egyúttal elengedhetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió Bíróságánál panaszt nyújtsanak be.

Különböző környezetvédelmi szervezetek is bírálták a lépést. A Global 2000 elnevezésű szervezet szerint "politikai nyomás" befolyásolta a döntést. Az Atomstopp Oberösterreich elnevezésű, felső-ausztriai atomenergia-ellenes társaság felszólította az osztrák kancellárt, hogy mielőbb nyújtson be panaszt az Európai Unió Bíróságánál a döntés ellen.

A Greenpeace aggodalmát fejezte ki, hogy a Magyarországról érkező áram lenyomja majd az osztrák tőzsdei árakat és aláássa az ausztriai megújuló energiaforrások versenyképességét. A szervezet szóvivője, Hanna Simons szerint Ausztriának ismét be kell bizonyítani, hogy "nem hajol meg az atomlobbi előtt".  


Képünk: Jávor Benedek /b./ sajtótájékoztatója a Parlamentben Paks bővítéséről /Paks-Press archív - fotó: Kiss G. Péter./

+++

x

Paksi Atomerőmű