Lázár: politikai haszonra van szüksége az LMP-nek
Legfrissebb

- Suzuki Barta: tízmilliókat fizetünk a város költségvetésébe

- Önkormányzat, nagyadózói fogadás

- Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

- Süli János miniszter ünnepi beszéde Borjádon

- Szabó Péter: sikeres várost építünk

- Átadták a Paksi Atomerőmű újságírói díjait

- Az elkerülő út sok fejtörést okoz

- Rövidesen elkezdi idei országjáró körútját a Paks II.

- A tiszta, okos és megfizethető energiára alapoz az új nemzeti energiastratégia

- Új feketególyapár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

- Letartóztatásba helyezték a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfit

- Egy 19 éves férfit gyanúsítanak a szekszárdi kislány megölésével

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lázár: politikai haszonra van szüksége az LMP-nek

2017. március 02. 15:37:27  nyomtatási kép

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2017. március 2., csütörtök - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai KORMÁNYINFÓ 80 Mit, miért tesz a kormány? című sajtótájékoztatón határozottan  kiállt a paksi bővítés mellett, és politikai haszonszerzéssel vádolta azokat, akik népszerűségük növelésért támadják az atomerőmű bővítését.

 

Lázár János kérdésre válaszolva jelezte, hogy az Igazságügyi Minisztérium már értékeli a beadott kérdéseket, de azt is látni kell, hogy az ország már szavazott a paksi bővítésről, amikor 2014-ben a Fideszre szavaztak.

 

Emlékeztetett arra, hogy 2014. januárban írta alá Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a szerződést, ezt megvitatta és jóváhagyta a parlament, majd a finanszírozási szerződést is jóváhagyta, s ezeken a vitákon ott voltak az LMP képviselői is. A választóknak volt arra lehetősége, hogy ennek ismeretében szavaztak Fideszre. vagyis az LMP olyan kérdésről akar népszavazást, amit már megvitattak a parlamentben. Viszont nagyon lényeges, hogy az alaptörvényt és a választási törvényt is be kell tartani. - Mindig készen állunk és álltunk a vitákra, de három évvel ezelőtt már volt erről vita a parlamentben – mondta a miniszter.

 

Lázár János szerint „azt látjuk, hogy a kis pártoknak láthatósági problémája van, ezért kezdeményeznek különféle politikai megfontolásból népszavazásokat”.

Paks esetében is azért akarnak népszavazást, hogy felhívják magukra a figyelmet, mert, ha ma lenne a választás például az LMP nem jutna a parlamentbe – fogalmazott Lázár János. Szavai szerint a választási bizottság és a kúria majd eldönti, hogy lehet-e népszavazás a paksi erőműről.

 

Lázár János ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a paksi atomerőmű ma 11 Ft/kWh áron állítja elő a villamos energiát, amit 36 FT/kWh áron kapják a fogyasztók, bár ez is érdekes - tette hozzá). Ezzel szemben a német választók 90 Ft/kWh áron kapják az áramot, mert Németországban atomenergia nélkül állítják elő az energiát. És még nagyon lényeges ehhez azt is figyelembe venni, hogy ebben már kWh-ként 21 forintnyi állami támogatás van.

 

Mindezek mellett tudni kell azt is, hogy majd az új paksi blokkok a felhasználás 50 százalékát fogják előállítani, a többit lehet megújuló energiaforrásokból fedezni. Ha nincs atomenergia, akkor lesz drága áram, ezért felelőtlenség, ha hazánk energiaellátását politikai vitáknak rendelik alá. 

Hozzátette: Arról sem lehet elfeledkezni, hogy az atomerőmű káros-anyag kibocsátás nélkül állítja elő az áramot, vagyis a klímavédelmi célokat is segíti, valamint, ha atomerőmű van, akkor lényegesen kevesebb földgázt kell importálnunk.

- Mindezt mérlegelnie kell annak, aki politikai haszonszerzésből támadja az atomenergiát – húzta alá Lázár János.

(Fotók: MTI.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű