Paks 2: „még továbbra is türelemmel vagyunk”
Legfrissebb

- MVM Élménynap a zene világában

- Milliárd- és milliós pénzekről születtek döntések

- Süli János: engedélyezhető tervek készülnek

- A követendő európai példa: Paks II.

- A Magyarországi nemzetiségek bizottságát tájékoztatták

- Százmilliós vízelvezetés-beruházás készült el Nagydorogon

- Mezőföldvíz Kft: az önkormányzatoknak a zsebükbe kell nyúlniuk

- Nem veszélyezteti a paksi erőművet a Duna alacsony vízállása

- Nukleáris reneszánszról kell beszélnünk

- Tervezett karbantartás az egyes blokknál

- Új óvoda és bölcsőde épül Gerjenben

- Nukleáris energetikai csúcstalálkozó

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks 2: „még továbbra is türelemmel vagyunk”

2017. február 23. 16:20:34  nyomtatási kép


Mayer György, a Paks-Press tudósítója jelenti:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2017. február 23., csütörtökPaks ügyében is "eredménnyel kecsegtetnek" a tárgyalások, az energetika területén bíróság elé viszik az Európai Bizottság (EB) a magyar hatósági árszabályozás kérdését – egyebek között erről is beszélt Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi, brüsszeli útjáról elmondta, hogy jól haladnak a paksi bővítéssel kapcsolatos tárgyalások. Arra a kérdésre, hogy miért utazott Brüsszelbe, ha tudható volt, hogy Margrethe Vestager, versenypolitikai biztos nem tartózkodott a városban, Lázár János utalt arra, mint a Miniszterelnökséget vezető miniszternek akkora a portfóliója, hogy szinte minden uniós biztossal tárgyalnia kell.

 „A paksi bővítéssel kapcsolatosan a munkacsoportok nagyon komoly munkát végeznek és információi szerint rövid időn belül döntés születik a tiltott állami támogatás kérdésében” – mondta.

 

Lázár János szavai szerint három év munkánk van a brüsszeli bizottsággal folyó tárgyalásokban. „Még továbbra is türelemmel vagyunk, de mindenkinek az, az érdeke, hogy bármilyen eredménnyel, de lezáruljanak a tárgyalások” – jegyzete meg.

 

Arra a kérdésre, hogy a paksi beruházás mit jelent a régió munkaerő-piacára nézve, Lázár János kifejtette, hogy 10 ezer új munkahelyről beszélünk a beruházás kapcsán, amely a GDP 1 százalékos növekedését eredményezi majd és elsősorban Tolna, Somogy és Baranya megye munkaerő-piacát érintheti közvetlenül a projekt.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.

„Mióta a kormány határozza meg az áram árát, azóta legalább 30 százalékkal olcsóbban juthat a magyar lakosság az áramhoz, mint a korábbi szocialista kormányok idejében. Ezért minden módon megvédjük azt a jogunkat, hogy az árszabályozás állami kézben maradjon” – hangsúlyozta. +++


(Fotó: MTI)
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű