A magyarságról szóló történetekkel folytatódik az Örökségünk mozgalom
Legfrissebb

- Jövőre új kamra nyílhat a bátaapátiban

- Paks II. Akadémia: Dunaújváros és Veszprém

- Fontos adatok Kalocsa-Paks Duna-hídról

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A magyarságról szóló történetekkel folytatódik az Örökségünk mozgalom

2017. február 07. 16:09:37  nyomtatási kép

Paks, 2017. február 7., kedd (PAKS-PRESS) - A magyarságról szóló történeteket vár idén az Örökségünk mozgalom, amely az anyanyelv megőrzésére buzdító dal videópályázatával vált népszerűvé a Kárpát-medencében és a szórványmagyarság között.

 

Tavaly 110 film érkezett a 2016-ban indult mozgalom által hirdetett pályázatra, amelyekben több ezren énekelték el szólóban és csoportokban az Örökségünk című, az anyanyelv szeretetéről szóló dalt - mondta Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája kedden Pakson, sajtótájékoztatón.

 

A mozgalom - amellett, hogy továbbra is várja a dalt előadók felvételeit -, idén Történetek a ládafiából címmel olyan filmekre ír ki pályázatot, amelyeken a történelmi eseményeket megélt szülők, nagyszülők mondanak el tanulságos történeteket "a magyarság szubjektív történelemkönyvéből" - tette hozzá.


A dalt 2013-ban Gyulai István, a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa, a PistiEst zenekar tagja írta. Először kézdivásárhelyi, viski és galántai kórusok közreműködésével készült egy videoklip, majd mozgalmat indítottak a dal közös éneklésére. Magyarországi előadók mellett sok erdélyi, amerikai és ausztráliai közösség küldte el az Örökségünk előadását; a produkciókból összeállított egyik videót félmillióan, a másikat háromszázezren nézték meg az interneten.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a mozgalom egyik védnöke kiemelte, hogy a dalt tavaly megszólaltatták a határokon túli és a szórványmagyarság legtöbb nagy rendezvényén. Mint mondta, az államtitkárság idén is támogatja a programot, és további támogatásáról biztosította a mozgalmat Süli János, Paks polgármestere, valamint Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója is.

 

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kezdeményezéshez tavaly mindhárom résztvevő hat-hatmillió forinttal járult hozzá, és várhatóan idén is ennyi lesz a támogatás.


A mozgalom két alkalommal, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján és október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján díjazza a pályamunkákat. (MTI)

 

Képünkön: Vida Tünde producer, Süli János Paks polgármestere, Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az „Örökségünk mozgalom” sajtótájékoztatóján az Erzsébet Nagy Szállodában, 2017. február 7-én. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű