Lihacsov: jövőre indulhat Paks 2 építése
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lihacsov: jövőre indulhat Paks 2 építése

2017. február 01. 09:18:27  nyomtatási kép

Paks, 2017. február 1., szerda (PAKS-PRESS) - A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építési munkálatokat a tervek szerint 2018-ban kezdik meg - mondta a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Alexej Lihacsov.


Már szerdán megkezdődnek a tárgyalások az orosz delegáció és a magyar kormány között – tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda délután a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval találkozik - írták. Szerda este Szijjártó Péter Szergej Lavrov külügyminiszterrel, csütörtök reggel pedig Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal - áll a KKM közleményében.

- Csütörtökön a déli órákban érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

 

- A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építési munkálatokat a tervek szerint 2018-ban kezdik meg - mondta a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Magyar Időknek és a Világgazdaságnak adott interjújában.

 

Az interjúkban Alekszej Lihacsov elmondta, a projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, illetve partnereik telephelyengedély-kérelemmel fordultak a magyar nukleáris hatósághoz. - Bízunk benne, hogy rövidesen az Európai Bizottság részéről az utolsó eljárást illetően is megtörténik a jóváhagyás, és megkezdhetjük a projekt aktív megvalósítását – tette hozzá.

 

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a tender kiírása a nem nukleáris nagy berendezésekre, így a turbinasziget berendezéseire, a vezérigazgató azt mondta, egyelőre korai lenne még konkrét határidőkről beszélni.

Hozzátette, hogy a beszállítókkal folytatott együttműködésre kiemelt figyelmet fordítanak. A projekt megvalósítása során a berendezések és szolgáltatások beszerzéseire vonatkozó tenderek nyílt és átlátható módon, az Európai Unió előírásaival teljes összhangban bonyolítják le.

 

A berendezések és szolgáltatások potenciális beszállítóiként a beszerzésekben az összes érdekelt – köztük a unió országainak vállalatai – egyaránt részt vehetnek.

- Természetesen számítunk a magyar vállalatok jelentős részvételére, a projektben a magyar beszállítói részarány, azaz a helyi iparvállalatok részvétele elérheti a 40 százalékot – emelte ki.

 

Alekszej Lihacsov beszélt arról is, hogy a Roszatom világelső a külföldön épített atomerőművek számát tekintve. Harmincnégy blokkot épít a világ 12 országában Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, valamint az ázsiai csendes-óceáni térségben, és Pakson is a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat használják.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója szerint a tervezett új paksi atomerőműblokk ellenáll a földrengésnek, tornádónak, szökőárnak, a burkolata kibírja akár egy repülőgép rázuhanását is. Ezek a műszaki fejlesztések e blokk biztonságát minőségileg új szintre emelik. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű