Hagyományosan sikeres az orosz nukleáris ipar
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hagyományosan sikeres az orosz nukleáris ipar

2017. január 19. 12:46:05  nyomtatási kép

 

Moszkva, 2017. január 19., csütörtök – (PAKS-PRESS) - A Roszatom vezérigazgatója a 2016-os évet „hagyományosan sikeresnek” nevezte az orosz atomipar számára.

 

Alekszej Lihacsov, aki az ősszel vette át az orosz állami atomkonszern irányítását, a Rosszija 24 tévéadónak adott interjújában kiemelte, hogy az atomerőművek felállították a villamosenergia-termelés soron következő új rekordját, illetve ahogy eddig mindig, ezúttal is 100 százalékig teljesítették a hadiipari megrendeléseket.

 

„1,5 TWh villamos energiával teljesítették túl a terveket és a 2015 évi termelést, ami egy megyeszékhely átlagos éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg” – mondta a vezérigazgató.

 

Az eredmények közé sorolta Lihacsov, hogy a Novovoronyezsi Atomerőműben beindították az új, már a 3+ generációhoz tartozó blokkot, Belojarszkban pedig megkezdte kereskedelmi üzemét a BN-800 típusú gyorsneutronos reaktor. Részletesen kitért arra, hogy előrelépés történt több külföldi projektben is: érvénybe lépett a reaktorépítési szerződés Bangladessel, Iránban megindultak a munkák a buseri atomerőmű második ütemén.

„Az ismert, sajnálatos események után” ismét aktív tevékenység zajlik a törökországi akkuyui projekten, és jelentős haladást értek el az egyiptomi atomerőmű-építési tervek megvalósításának érdekében is.

 

Mint az interjú során a Rosszija 24 által bemutatott adatokból kitűnt, a Roszatom tíz évre szóló külföldi megrendelés-állományának értéke 2016 végére 133 milliárd dollárra emelkedett – ez bő 20 százalékkal több az előző évihez képest.

 

„Az új atomerőművek építésére szóló külföldi megbízások mennyiségét tekintve abszolút elsők vagyunk” – idézte Lihacsovot a RIA Novosztyi hírügynökség összefoglalója.

 

A „különösen fontos” minősítést kapta a Roszatom-vezértől az a szerződés, amelynek értelmében az orosz atomkonszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó cégcsoportja, a TVEL 2021-től a nyugati tervezésű (PWR) reaktorok számára kifejlesztett, TVSZ-Kvadrat fűtőelemeket szállít a legnagyobb skandináviai atomerőműnek, a Svédország nyugati tengerpartján négy reaktorblokkal üzemelő Ringhalsnak.

- Az ügylettel Lihacsov szerint lehetőség nyílt arra, hogy az egész világon tovább bővítsék az eladásokat. 2016 után az orosz atomóriás világvezető maradt az urándúsítással kapcsolatos szolgáltatásokban is, míg kitermelésben és exportban az első három között szerepel – írja orosz sajtóforrásokra hivatkozva az atomenergiainfo.

 

Képünkön: Alekszej Lihacsov értékel Moszkvában, egy nemzetközi tanácskozáson, 2016. november 22-én.

Címlapkép: Az orosz atomenergia-ipar vezérkara Moszkvában, egy nemzetközi tanácskozáson, 2016. november 22-én, középen Alekszej Lihacsov.

 

Fotók: Paks-Press/Kiss G. Péter. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű