Az atomenergia hivatal 2017 első felében dönt Paks II. telephelyéről
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomenergia hivatal 2017 első felében dönt Paks II. telephelyéről

2017. január 18. 12:12:01  nyomtatási kép
Budapest, 2017. január 18., szerda (PAKS-PRESS) – Az OAH által felügyelt létesítmények az elmúlt évben az előírásoknak megfelelően és biztonságosan működtek, miközben jelentős mértékben bővült a hivatal feladat és hatásköre. Várhatóan az idei év első félévében döntenek az új blokkok telephelyengedélyére vonatkozó kérelemmel kapcsolatban, az év végén pedig a Paksi Atomerőmű 4. blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelemről fognak dönteni – hangzott el az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) évindító fővárosi sajtótájékoztatóján, szerdán.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Fichtinger Gyula főigazgató ismertetője szerint az OAH elsődleges feladata az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági garantálása. A hivatal által felügyelt létesítmények az elmúlt évben az előírásoknak megfelelően és biztonságosa működtek, miközben jelentős mértékben bővült a hivatal feladat és hatásköre.

 

Fichtinger Gyula szavai szerint tavaly több mint 1700 ellenőrzést végeztek és 1076 engedélyt adtak ki. A kibővült feladatkör miatt a szervezet létszáma a korábbi 80 főről 160 főre nőtt, idén pedig további 40 szakember felvételét tervezik.

 

Ennek kapcsán jelentős kihívás a tapasztalt szakemberek felvétele és megtartása, ennek elősegítésre például saját képzési programot is indítottak – fűzte hozzá.

 

Az OAH-nak a hazai feladatok mellett rendkívül kiterjedt nemzetközi kötelezettségei is vannak, így többek között a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése azon államokkal, ahol szintén harmadik plusz generációs orosz tervezésű, nyomottvizes reaktorok építése történik.

 

Az EU nukleáris biztonsági előírásai alapján hatévenként tematikus biztonsági felülvizsgálatot kell végezni az atomerőművekben és a nagyobb kutatóreaktoroknál.

 

Magyarországon a paksi atomerőmű és a budapesti kutatóreaktor érintett a 2017-ben végrehajtandó felülvizsgálatban, amelynek témája a létesítmények öregedéskezelése. A nemzetközi felülvizsgálatok fókuszában a hatósági rendszer, a nukleáris védettség és a nukleárisbaleset-elhárítás áll.

 

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes többek között felidézte, hogy az OAH tavaly év végén kiadta a hármas paksi blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyét, valamint beérkezett a négyes blokk üzemidő-hosszabbítási kérelme is, erről az idei év végén döntenek.

A Paksi Atomerőműben emellett folyamatosak a biztonságnövelő intézkedések, így például a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (közismerten „stressz teszt”) keretében az OAH határozatában 46 intézkedést írtak elő, melyből 33 már teljesült. A program teljes lezárását 2018 végéig kell elvégezni.

 

Az új atomerőművi blokkokról szólva a főigazgató-helyettes elmondta, hogy várhatóan az idei év első felében döntenek a Paks II. telephelyengedélyre vonatkozó kérelmével kapcsolatban.

A telephely vizsgálatára és értékelésére vonatkozó programra az OAH 2014. novemberében adta ki az engedélyt.

 

Fichtinger Gyula beszámolójában kitért az utóbbi időben bírált atomtörvény módosítását ért kritikákra. Mint mondta, az OAH jogköre továbbra sem változik, minden olyan hatósági döntés a hivatalhoz tartozik, amely a nukleáris biztonságot érinti.


(Fotó: PAKS-PRESS/ Kiss G. Péter) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű