Kormányinfo 75: „Jogunk van ahhoz, hogy lezárják Paks ügyét Brüsszelben”
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Kormányinfo 75: „Jogunk van ahhoz, hogy lezárják Paks ügyét Brüsszelben”

2017. január 12. 15:51:23  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2017. január 12., csütörtök – Ha nem épülnek meg az új paksi blokkok, akkor még kiszolgáltatottabbak leszünk az egyoldalú orosz energiafüggőségnek, az Orbán – Putyin tárgyalásokon Paks 2 és a gazdasági együttműködés is téma lesz – mondta egyebek között Vlagyimir Putyin február elejére várható magyarországi látogatásáról Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a "Kormányinfo 75" című sajtótájékoztatóján.

 

Az orosz-magyar kapcsolatokról és Paks 2-re vonatkozó tájékoztatójában azt mondta, hogy ha nem épülnek meg az új paksi blokkok, akkor még kiszolgáltatottabbak leszünk az egyoldalú orosz energiafüggőségnek.

Mint mondta: „nem vagyunk idióták”, szükségünk van olcsó orosz energiára, ezért, mint mindig egy korrekt együttműködésre törekszünk az orosz partnerekkel.

 

Lázár János a Paks II. projekt állására irányult konkrét kérdésre azt mondta, hogy zajlik a versenyjogi vizsgálat, a kötelezettségszegési eljárást pedig „már lezárta Brüsszel, azt a csatát megnyertük”.

Felidézte, hogy az unió versenyjogi biztosa korábban azt ígérte, hogy december-január környékén lezárják a vizsgálatot. - De még több pontot is vizsgálnak Brüsszelben – közölte.

 

Mint Lázár János fogalmazott, „azt látni kell, hogy sok érdekkel áll szemben Magyarország az erőmű építési elképzelésével”.

 

A vizsgálat 2013. november óta tart, ezért jogunk van ahhoz, hogy lezárják az ügyet – hangsúlyozta Lázár János. Arra a kérdésre pedig, hogy mikor kerül lehívásra a hitel, a miniszter azt mondta, hogy amikor a brüsszeli eljárást lezárják, akkor hívhatják le az orosz hitelt.

- Amennyiben két hónapon belül lezárják az ügyet, akkor még ebben a ciklusban elindulhat az építkezés – jegyezte meg.  

 

A miniszter a rendkívüli hideg időjárás kapcsán beszélt az energiaellátásról is, különös tekintettel arra, hogy a jövő héten további lehűlés várható.

 

Mint mondta, felkészültünk a biztonságos energiaellátásra, a fűtési szezon kezdetén 3,7 milliárd m3 gáz volt a tárolókban, így 13 százalékkal több volt ez az energiafajta, mint korábban. ­

 

- Magyarország elegendő energiakészlettel rendelkezik, az összes lakossági és vállalati igényt ki tudjuk szolgálni. A gázfogyasztás napi 87 millió m3, de ennél jóval nagyobb fogyasztást is ki tudunk szolgálni. 

- A villamosenergia-ellátás ugyancsak zavartalanul biztosított - fűzte hozzá Lázár János. +++ 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű