Zökkenőmentes lesz a munkavállalók átvétele a KLIK-hez
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Zökkenőmentes lesz a munkavállalók átvétele a KLIK-hez

2016. december 22. 09:48:29  nyomtatási kép

 

Paks, 2016. december 22., csütörtök (PAKS-PRESS) – Időben elkészül a tankerületi központokhoz átkerülő közel tízezer munkavállaló okirata. Az önkormányzati dolgozók átvétele – mind a közalkalmazottak, mind pedig a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében – a Munka Törvénykönyve „Munkáltató személyében történő változás”-ra vonatkozó szabályai szerint történik – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Sajtóirodája.  

 

A Tankerületi Központok január elsejétől átveszik a működtetői feladatokat is a települési önkormányzatoktól. A 2017-es évtől mind a fenntartással, mind pedig az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel, amelynek a szerepvállalására a területi különbségek kiegyenlítése, az egyenlő feltételek biztosítása és a pedagógusok bérének garantálása miatt van szükség.

 

2017. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerül az oktatási intézmények működtetése, a Szekszárdi Tankerületi Központ három járás területén hat önkormányzattal működött együtt az átadás zavartalan előkészítésén és lebonyolításán. Pakssal december 15-én írta alá a szerződést a központ.

 

A működtetői feladatok átvételével a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok, teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik – írja közleményében a (KLIK). A tankerületi központok továbbra is a konstruktív és a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit szem előtt tartó együttműködésben érdekeltek az önkormányzatokkal.

– Az állami intézményfenntartó elkötelezett abban, hogy biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, támogassa az intézményeket, és a helyi érdekeknek megfelelő, színvonalas iskolahálózatot tartson fenn – áll a dokumentumban.

 

A közleményben arra is kitérnek, hogy időben elkészül a tankerületi központokhoz átkerülő közel tízezer munkavállaló okirata. Az önkormányzati dolgozók átvétele – mind a közalkalmazottak, mind pedig a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében – a Munka Törvénykönyve „Munkáltató személyében történő változás”-ra vonatkozó szabályai szerint történik, azaz a foglalkoztatottak tájékoztatása, beleértve a jogviszony, vagy a munkáltató megváltozását, a munkáltató, azaz az illetékes önkormányzat feladata volt 2016. december 15-ig.

A dolgozó folyamatos jogviszonnyal kerül az új munkáltatóhoz, a régi kinevezése vagy munkaszerződése fennmarad, ezek módosítása történik majd meg január hónapban.

Fentiektől függetlenül a tankerületi központok az önkormányzatokkal kötött megállapodás részeként állapodtak meg az átkerülők számáról, jogviszonyáról. Az érintetteket tájékoztatták a január elsejei foglalkoztatásuk feltételeiről, beleértve ebbe a bérelemeket is.

A decemberi béreket 2017. január elején még az önkormányzatok folyósítják, hiszen év végéig mindenki önkormányzati alkalmazott, a tankerületek első ízben a januári béreket fizetik február elején.

 

Az okmányok előkészítése, ezzel összefüggésben a korábbi munkáltatóval történő adategyeztetés folyamatosan zajlik. A tankerületi apparátusok kiemelt feladata az okiratok előkészítése, ez ugyanis előfeltétele az illetményfizetésnek.

 

Az okiratok aláírására, azaz a kinevezések, munkaszerződések módosítására a jogszabály szerint január 15-ig van lehetőség, hiszen a munkavállalók december 31-ig még az önkormányzatok állományában vannak. A tankerületi központokban a csaknem tízezer átkerülő dolgozó okiratai időben elkészülnek, és mindenki időben megkapja a fizetését is.

Aláírta az oktatási intézmények átadásáról szóló vagyonkezelési szerződést a paksi önkormányzat és a KLIK Szekszárdi Tankerületi Központja. Mint arról korábban beszámoltunk: központi döntés értelmében az oktatáshoz tartozó minden vagyontárgy és létesítmény működtetése januártól a tankerületek feladata lesz –közölte a helyi változásokkal kapcsolatban a Telepaks Médiacentrum Nonprofit Kft.

 

Pakson az általános iskolák mellett a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, a Pro Artis Művészeti Iskola, a Gazdag Erzsi iskola, valamint a Pedagógiai Szakszolgálat paksi tagintézményének ingó és ingatlan vagyontárgyai kerültek át a központhoz vagyonkezelésbe. A II. Rákóczi, a Gazdag Erzsi és a Vak Bottyán konyhája, a Pongrácz-ház, valamint egy szolgálati lakás továbbra is az önkormányzaté marad.

 

Mint arról a Paks-Press Hírügynökség 2016. december 20-iki kiadásában beszámolt, az intézményhálózat ingatlan vagyonát kiemelkedően jó állapotban veszi át kezelőként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A tankerületi központ vezetője, Gerzsei Péter szerint városunk oktatási épületeinek állapota, felszereltsége országos viszonylatban is kiemelkedően jó.

 

Gerzsei Péter a Pakson tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a városban a CityOps rendszerben példaértékű, a működtetést segítő megoldást ismertek meg. Az oktatási intézmények karbantartójáról napokon belül döntés születik, helyi vállalkozóktól kértek ajánlatot a feladatra. Ahogy az a megállapodás szentesítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a szerződés-előkészítés során a Szekszárdi Tankerületi Központ és a paksi önkormányzat között kialakult jó együttműködés a jövőben is folytatódni fog azért, hogy a gyerekek képzése továbbra is megfelelő színvonalú intézményekben történjen.

 

A közlés szerint az önkormányzat ehhez az iskolák alapítványain keresztül is segítséget biztosít majd, és ahhoz is hozzájárul, hogy a tanuszoda valamint a műjégpálya használatát a jövőben is kedvezménnyel vehessék igénybe a paksi diákok.

A megállapodásban azt is rögzítették, hogy a helyi sportegyesületek szakosztályai tanítási időn kívül továbbra is használhatják majd az iskolai tornatermeket.

 

Képünkön: Az intézményhálózat ingatlan vagyonát kiemelkedően jó állapotban veszi át kezelőként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyet Süli János polgármester /b./ és Gerzsei Péter szekszárdi tankerület igazgató az intézmények átadásáról tartott a Polgármesteri Hivatalban 2016. december 20-án. Az átadás-átvételről szóló megállapodásokat a működtető települési önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak 2016. december 15-éig kellett megkötniük.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű