A paksi blokkokat építő Atomsztrojexport a világ élvonalában
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A paksi blokkokat építő Atomsztrojexport a világ élvonalában

2016. június 10. 09:00:41  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Moszkva, 2016. június 10., péntek – A paksi, új 1200 MW teljesítményű blokkhoz hasonló novovoronyezsi reaktor megfelel a Fukusima utáni legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelménynek, az aktív és a passzív védelmi rendszerek optimális kombinációja együttesen garantálja a biztonságot - mondta V. I. Limarenko, az Atomsztrojexport elnöke egy nemzetközi sajtótájékoztatón, Moszkvában. 


Mint elhangzott: 2016. május 20-án, új „nukleáris időszámítás” kezdődött, miután a novovoronyezsi atomerőmű II. kiépítésének első energia-blokkja mint a világ első, legmodernebb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú orosz reaktora elérte a minimális szintű ellenőrzött teljesítményt.

 

A majdani paksi új 1200 MW villamos teljesítményű blokkhoz hasonló novovoronyezsi reaktor megfelel a Fukusima utáni legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelménynek. Fő jellemzője az aktív és passzív biztonságvédelmi rendszerek optimális kombinációja. Az új blokktípus képes ellenállni a földrengésnek, szökőárnak, hurrikánnak, hó- és jégterhelésnek, és akár egy utasszállító repülőgép rázuhanásnak is. A tervezés során figyelembe vették a közel fél évszázados gyártási, valamint a VVER típusú reaktorok üzemeltetési tapasztalatait is.

- Anélkül, hogy túlságosan belemerülnék a műszaki mélységekbe, összehasonlítás képpen: a francia PWR-1600 típusú reaktorok csak aktív, a PWR-1000 pedig csak passzív biztonsági rendszerekkel rendelkeznek. A konkurenseinktől eltérően, a mi reaktorainkban, az optimális kombinációban vannak jelen az aktív és a passzív biztonsági rendszerek, melyek a világon a legjobb biztonsági mutatókkal rendelkeznek - fogalmazott V. I. Limarenko.

 

- Az Atomsztrojexport az atomerőművek tervezési- és építési piac egyharmad részét birtokolja, társaságunk szolgáltatási csomagjának értéke 70 Mrd USA dollárt tesz ki, amit az idei évben 90 Mrd-ra szeretnénk növelni a társaság átlagos nyeresége tíz százalékos – tájékoztatott a társaság piaci pozícióiról az elnök.

Ismertetése szerint az Oroszországban most megszületett az első 3+ generációs atomreaktor, „ami nagy világgyőzelmet” jelent. - Ez rekordnak számít, mivel a piac résztvevői között verseny van, és nekünk természetesen sikerült áttörést elérni ebben az irányban és elmondhatjuk, hogy elsőként lettünk 3+ generációs atomerőmű tulajdonosai – jelentette ki Limarenko.

 

Felidézte, hogy ma, a világ minden fejlett országában, az atomenergetikai iparban jelen lévő vezető társaságok dolgoznak ezen a feladaton, így például a francia, az amerikai, a japán és a koreai kollégák. - Tisztában vagyunk azzal, hogy az előnyünk egy, legfeljebb két évig tart, de bízom abban, hogy addigra újabb meglepetéssel állhatunk elő a világpiac számára és újra elsők leszünk – tette hozzá.

A további újdonságok között említette, hogy még az idén létrehozták az egységes információs felületet, amit az atomerőmű irányítási rendszerben használnak. 

„Az utóbbi években az Atomsztrojexport zászlaja alatt létrehoztunk három projekt intézetet – a Nyizhnyij Novgorod-it, a moszkvait és a szentpétervárit. Több, mint öt ezer, magasan képzett munkatársunk van. Olyan technológiával rendelkezünk, amely lehetővé teszi, hogy az atomerőmű tervezési folyamatába beintegráljunk bármilyen mennyiségű adatot. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a világ bármelyik olyan tervező cégével dolgozzunk együtt, amelyek a standard információs rendszerekben dolgoznak” – mondta el.

 

Szavai szerint az általuk létrehozott egységes információs rendszerben a tervezőn kívül jelen van a megrendelő, a befektető és ezen kívül jelen vannak a beszállítók, a gyártók, az alvállalkozók, a szerelők. Olyan különböző szakmákat képviselő szakemberek, akik a részt vesznek a tervezés folyamatában: a könyvelő, a gazdasági-pénzügyi szakember, a beszerzési és közbeszerzési szakember – ezek a munkatársak a tervezőkkel egy információs rendszeren belül vannak, amely úgyszintén jelen van a terepen is, ahol a szerelők dolgoznak.

 

Limarenko a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy az Atomsztrojexport megkapta a világ 60 vezető országát, gazdaságát reprezentáló nemzetközileg is jegyzett IPMA minősítést.

Atomsztrojexport irányítási rendszere megfelel a nemzetközi szintnek, a szakemberek nemzetközi standardoknak megfelelő oktatásban és vizsgáztatásban részesültek. - A Társaság egyben iskola is, ahol felkészíthetjük a szakembereinket, valamint vannak elektronikus irányítási eszközeink, melyek huszonöt eszközt tartalmaznak, ezeket a szolgáltatási piacon értékesítünk – mondta el. Hozzátette: „ezek az eszközök hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy nagyon gyorsan haladjunk az építkezésben és felgyorsítsuk a technológiai folyamatot. Úgy gondoljuk, hogy háromszorosára növeljük a technológiai folyamatot, az előzőekhez képest.”

 

Atomsztrojexport jelenleg előkészítő munkát folytat Bangladesben. Az előkészítő munkák befejező szakaszban vannak az iráni atomerőmű 2. és 3. blokkjánál és előkészítő munkák folynak Kurszkban, kidolgozás alatt van a finn atomerőmű projektje, az indiai Kudankulam atomerőműnél pedig 3. és a 4. blokkokra a szerződéskötés megtörtént, megkezdtük a tervezésüket, a főberendezés gyártását, az 5. és a 6. blokkok konfigurációjának meghatározása is megtörtént – tájékoztatott V. I. Limarenko. +++

 

Képünkön: a sajtótájékoztatón.

(Paks-Press Fotó – Kiss G. Péter.)

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű