Magyar küldöttség Novovoronyezsben
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Magyar küldöttség Novovoronyezsben

2016. május 24. 15:31:30  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Paks, 2016. május 24., kedd – Süli János paksi polgármester, valamint a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) képviselői felkeresték a novovoronyezsi atomerőművet. A TEIT elnöke, Bálint József, Kalocsa polgármestere a látogatás során elmondta, hogy Magyarországon folyik a novovoronyezsi 6-os 7-es blokkhoz hasonló két új 1200 MW-os reaktorblokk építésének előkészítése.

                                                

 

- Az új 1200-as blokkok számunkra biztonságosnak és megbízhatónak tűnnek. Magyarország jelentős üzemeltetési tapasztalatokkal rendelkezik, miután 30 éve megbízhatóan működik a paksi atomerőmű 4 VVER 440-es blokkja – mondta Bálint József TEIT-elnök.

 

A magyar küldöttséget nem csupán a novovoronyezsi új orosz blokkok műszaki sajátosságai érdekelték, hanem az orosz erőmű környezetében zajló élet és társadalmi tevékenység is. A TEIT képviselői találkoztak az orosz atomerőművek környezetének fejlesztésével foglalkozó egyesülés vezetőségének tagjaival és eszmecserét folytattak az atomerőművek környezetében a lakosság körében végzett munkáról.

 

-  Számunkra nagyon fontos volt annak tanulmányozása, hogy miként zajlik a civil szervezetek, a hatóságok, illetve az atomerőművek vezetősége között az együttműködés. A paksi teljesítményfenntartás kapcsán ezek a kérdések különösen fontosak – emlékeztetett Bálint József, hozzátéve, hogy a magyar szakemberek hasonló eszmecsere céljából felkeresik az Európai Unióban működő atomerőművek környezetében működő társszervezeteket.

 

- Az új blokkok építése mindig jelentős mozgást eredményez. A novovoronyezsi blokkok építésében mintegy hatezer ember vesz részt. Magától értetődő, hogy a helyi hatóságoknak kellő időben fel kell készülni az építők fogadására, lakhatásuk, élelmezésük, egészségügyi ellátásuk biztosítására, a közlekedés megszervezésére – hangsúlyozta Nyikolaj Nyetjaga, novovoronyezsi polgármester.

 

A magyar küldöttség tagjai szerint az orosz kollégáik gyakorlatából számos hasznos tapasztalatot merítettek. Megvitatták az együttműködés lehetőségeit a sport, a kultúra és az oktatás terén. Tavaly Novovoronyezs és Paks testvérvárosi kapcsolatra lépett és kinyilatkoztatták szándékukat az együttműködésre.

 

 

A novovoronyezsi atomerőmű az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszernhez tartozik. Az erőmű 42 km-re Voronyezstől, a Don folyó közelében épült. Ebben az erőműben létesült korábban az első nyomottvizes orosz blokk. Az erőmű mind az öt egysége később sorozatgyártásba került prototípus volt. Az 1-es blokk 1964-ben, a 2-es 1969-ben, a 3-as 1971-ben, a 4-es 1972-ben állt üzembe, az 5-ös pedig 1980 óta működik.  

Jelenleg három blokk termel áramot, az 1-es 2-es egységet 1984-ben, illetve 1990-ben leállították.

 

A 6-os és 7-es VVER-1200-as blokkok építése az AESZ-2006-os típus alapján 2007 óta tart. A 6-os blokk a múlt héten elérte a minimális ellenőrzött energiaszintet, a 7-es blokk építése folyamatban van. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű