Az új blokkok a nehéz próbatételeket is kibírják
Legfrissebb

- Paks- Dunakömlőd kerékpárút ünnepélyes átadása

- A viták napja volt a testület ülésén

- A TVEL legyártja paksi fűtőelemeket

- Tíz elektromos buszt vásárol Paks

- Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés

- Süli: világszínvonalú blokkokat építünk

- Áder: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

- Klimavédelem – atomenergiával

- AtomEco: átláthatóság, párbeszéd és szakmaiság

- A Paks 2. projekt már 400 engedéllyel rendelkezik

- MVM Élménynap

- Testületi ülés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az új blokkok a nehéz próbatételeket is kibírják

2016. május 19. 13:52:15  nyomtatási kép

(Paks-Press) Paks, 2016. május 19., csütörtök – A Magyar Atomfórum Egyesület május 18-án Pakson tartotta éves közgyűlését, amelyen meghívott vendégként előadást tartott Bács Zalán, a Roszatom közép-európai regionális központjának magyarországi igazgatója.

 

Előadásában tájékoztatott a Roszatom jelenlegi és tervezett oroszországi és külföldi projektjeiről. Elmondta, a Roszatom jelenleg világelső a külföldi atomerőmű-építések terén. Harmincnégy reaktorra van megrendelése Európában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Külföldi megrendelésállománya tízéves kitekintésben meghaladja a 110 milliárd dollárt.

 

Bács Zalán hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben a Roszatom nyolc atomerőművi blokkot épített: kettőt a rosztovi atomerőműben, egy blokkot a kalinyini atomerőműben, egy gyorsneutronos blokkot a belojarszki atomerőműben, valamint egy reaktort az iráni Buserben. Két reaktorblokk létesült az indiai Kudankulamban, ahol a 2-es blokkba már berakták a fűtőelemeket és ezzel május 11-én megkezdődött a blokk fizikai indítása. A világ első, 3+ generációs reaktorának fizikai indítása márciusban kezdődött Novovoronyezsben, az energiatermelés kezdetét pedig nyárra tervezik. 

 

Bács Zalán beszámolt arról is, hogy a majdani Paks II atomerőműben működő 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokkok egyik fő sajátossága, hogy a kiegészítő passzív biztonsági rendszerek a hagyományos aktív rendszerekkel együtt működnek. Az új blokkok kibírják az erős földrengést, ellenállnak egy cunaminak, hurrikánnak, illetve egy repülőgép rázuhanása sem tesz kárt bennük.

 

Az új biztonsági szabványoknak megfelelően a reaktort kettős falú vasbeton védőépület, konténment veszi körül, a reaktortartály alatt pedig egy zónaolvadák-csapdát helyeztek el. A blokk rendelkezik vészhelyzeti passzív hőelvezető rendszerrel is. Mindezek a műszaki fejlesztések a Fukusima utáni követelményeket is figyelembe veszik és minőségileg új szintre emelik a biztonságot. 

 

Bács Zalán az orosz vállalat globális stratégiájának egyik prioritásaként beszélt a külföldi vállalatok részvételéről a Roszatom projektjeiben, valamint a nemzetközi beszállítói hálózat fejlesztéséről és a helyi iparvállalatok maximális bevonásáról. Ennek kapcsán megemlítette: a Roszatom tervei között szerepel, hogy idén mintegy 12 milliárd dollár értékben ír ki tendert berendezések szállítására és szolgáltatásokra, amely összegnek 50 százaléka jut a vállalat külföldi projektjeire.

 

"Örömmel látjuk a projektjeinkben a magyar beszállítókat is; ez kiváló lehetőség, hogy hasznosítsák tudásukat és technológiájukat" – mondta Bács Zalán. A legutóbbi példák között megemlítette a Ganz EEG Kft.-t, amely a belarusz atomerőmű számára szállított szivattyúkat. 


Képünk: Bács Zalán. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter +++

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű