Az új blokkok a nehéz próbatételeket is kibírják
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az új blokkok a nehéz próbatételeket is kibírják

2016. május 19. 13:52:15  nyomtatási kép

(Paks-Press) Paks, 2016. május 19., csütörtök – A Magyar Atomfórum Egyesület május 18-án Pakson tartotta éves közgyűlését, amelyen meghívott vendégként előadást tartott Bács Zalán, a Roszatom közép-európai regionális központjának magyarországi igazgatója.

 

Előadásában tájékoztatott a Roszatom jelenlegi és tervezett oroszországi és külföldi projektjeiről. Elmondta, a Roszatom jelenleg világelső a külföldi atomerőmű-építések terén. Harmincnégy reaktorra van megrendelése Európában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában. Külföldi megrendelésállománya tízéves kitekintésben meghaladja a 110 milliárd dollárt.

 

Bács Zalán hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben a Roszatom nyolc atomerőművi blokkot épített: kettőt a rosztovi atomerőműben, egy blokkot a kalinyini atomerőműben, egy gyorsneutronos blokkot a belojarszki atomerőműben, valamint egy reaktort az iráni Buserben. Két reaktorblokk létesült az indiai Kudankulamban, ahol a 2-es blokkba már berakták a fűtőelemeket és ezzel május 11-én megkezdődött a blokk fizikai indítása. A világ első, 3+ generációs reaktorának fizikai indítása márciusban kezdődött Novovoronyezsben, az energiatermelés kezdetét pedig nyárra tervezik. 

 

Bács Zalán beszámolt arról is, hogy a majdani Paks II atomerőműben működő 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokkok egyik fő sajátossága, hogy a kiegészítő passzív biztonsági rendszerek a hagyományos aktív rendszerekkel együtt működnek. Az új blokkok kibírják az erős földrengést, ellenállnak egy cunaminak, hurrikánnak, illetve egy repülőgép rázuhanása sem tesz kárt bennük.

 

Az új biztonsági szabványoknak megfelelően a reaktort kettős falú vasbeton védőépület, konténment veszi körül, a reaktortartály alatt pedig egy zónaolvadák-csapdát helyeztek el. A blokk rendelkezik vészhelyzeti passzív hőelvezető rendszerrel is. Mindezek a műszaki fejlesztések a Fukusima utáni követelményeket is figyelembe veszik és minőségileg új szintre emelik a biztonságot. 

 

Bács Zalán az orosz vállalat globális stratégiájának egyik prioritásaként beszélt a külföldi vállalatok részvételéről a Roszatom projektjeiben, valamint a nemzetközi beszállítói hálózat fejlesztéséről és a helyi iparvállalatok maximális bevonásáról. Ennek kapcsán megemlítette: a Roszatom tervei között szerepel, hogy idén mintegy 12 milliárd dollár értékben ír ki tendert berendezések szállítására és szolgáltatásokra, amely összegnek 50 százaléka jut a vállalat külföldi projektjeire.

 

"Örömmel látjuk a projektjeinkben a magyar beszállítókat is; ez kiváló lehetőség, hogy hasznosítsák tudásukat és technológiájukat" – mondta Bács Zalán. A legutóbbi példák között megemlítette a Ganz EEG Kft.-t, amely a belarusz atomerőmű számára szállított szivattyúkat. 


Képünk: Bács Zalán. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter +++

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű