A sok gond mellett is van ok az optimizmusra
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A sok gond mellett is van ok az optimizmusra

2016. május 06. 08:37:57  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2016. május 6., péntek – A 2017-es évi büdzsé a Tolna megyében élőknek is mindenekelőtt az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz – mondta el a Paks-Press Hírügynökségnek adott interjújában Hirt Ferenc országgyűlési képviselő, Tolna megye fejlesztési biztosa. Példaként említette, hogy tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye és Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsa is hazánkban van.

 

 

A családok életében fontos lépésnek nevezete, hogy csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája. Ezek között említette, hogy a sertéshús 2016. évi áfa csökkentése mellett jövőre a tej, a tojás és a baromfi áfája öt százalékra mérséklődik.

 

Az éttermi szolgáltatások áfája is kisebb lesz, a vendéglátói szektor megerősítése kapcsán az éttermi szolgáltatások áfája 27 százalékról 18 százalékra változik, 2018-ban pedig tovább csökkenhet öt százalékra.

 

2016-tól 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó, így egy kétkeresős, átlagjövedelemmel rendelkező család éves bevétele mintegy 60 ezer forinttal nő a 2015. évhez képest.

 

Hirt Ferenc hangsúlyozta, hogy a családi adókedvezménynek köszönhetően az átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családoknak jövőre is több jövedelmük lesz: 2019-re fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik az igénybe vehető adókedvezmény. Hozzátette, az emelés részeként 2017-ben gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege. Egy kétgyermekes család éves jövedelme akár további 60 ezer forinttal is emelkedhet.

 

A kormány 2016-ban indította el családi otthonteremtési programját. Ennek egyik legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amely jövőre is igénybe vehető. Hirt Ferenc ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a három vagy több gyermeket nevelők, illetve vállalók 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához.

- Az otthonteremtést segíti az új lakások építésére vonatkozó áfa csökkentése is, amelynek mértéke továbbra is 5 százalék lesz a korábbi 27 százalék helyett – fűzte hozzá a képviselő.

 

Utalt arra, hogy az inflációt sikerült megfékezni, és elhatározás van arra, hogy a nyugdíjak értéke nem csökkenhet. Ezt azzal indokolta, hogy ha a megélhetési költségek csökkennek, például a legfontosabb élelmiszerek áfája csökken, ez nem más, mint az áfacsökkentésben megtestesülő nyugdíjemelés – mondta.

 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország ma már stabil lábakon áll: növekszik a gazdaság, visszafizettük az IMF és az Európai Unió hitelét, csökkenő pályára került az államadósság.

- A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében – tette hozzá Hirt Ferenc. +++

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű