Mi lesz a hazai megújulókkal?
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Mi lesz a hazai megújulókkal?

2016. május 05. 15:59:27  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Budapest, 2016. május 5., csütörtök – Nagyon „megfontoltan” haladunk, ezért kérdés, hogy a 2020-ra az előirányzott 13-15 százalékos megújuló részarányt miként sikerül majd elérnünk, és sok, vagy kevés az elérhető támogatás – hangzott el az energiainfo.hu sajtóklub sorozatának rendezvényén, szerdán, Budapesten.

 

Mayer György írja:

 

Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont igazgatója az Európában létesített erőművek statisztikájára hivatkozva elmondta, hogy 2000-2015 között főleg gáz és megújuló kapacitások létesültek, ám 2011-2012 között átbillent az arány a megújulók felé.  

Magyarországon 2015 második felétől láthatóan megváltozott a korábban alig működő gázerőművek kihasználtsága.

- Bár még koránt sem dolgoznak teljes kapacitással, de a korábbiakhoz képest - elsősorban a gázár drasztikus csökkenése miatt – érzékelhetően megnőtt a kihasználtságuk -  fogalmazott Kaderják Péter.

 

Európában és itthon is a hagyományos erőművek kihasználtságára a gázár mellett komoly hatása van és a jövőben még inkább lesz a CO2 kvótaárnak, mert ezzel lehet segíteni a megújulókat, de az atomerőműveket is. A hazai helyzetet részletesebben vizsgálva látható még, hogy a megújuló felhasználás legfontosabb mozgatórugója 2004-2014 között továbbra is a háztartási tűzifa volt, vagyis a hő-szektor dominált.

 

Elhangzott, hogy jelentős kormányzati intézkedésre lenne szükség a 2020-ra kitűzött 13 százalékos cél megvalósításához. +++                                                              

 

 

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű