Lázár János: közelebb jutottunk a megállapodáshoz
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lázár János: közelebb jutottunk a megállapodáshoz

2016. május 05. 14:52:08  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2016. május 5., csütörtök – A környezetvédelmi eljárásban foglalt, műszaki tartalommal kapcsolatos, titkosításról szóló kötelezettségszegési eljárásban Brüsszel elfogadta a magyar változtatásokat, így ebben a kérdésben megszületett a megegyezés, két további ügyben is közel állunk a megoldáshoz – jelentette ki Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a mai, KORMÁNYINFÓ 48 című sajtótájékoztatóján.

 

Kedden, Brüsszelben folytatott tárgyalásokat Lázár János, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási terveivel összefüggő három ügyben. A műszaki adatok tekintetében a titkosítás miatt indított kötelezettség-szegési eljárással kapcsolatban a környezetvédelmi igazgatóság lezárta a vizsgálatot és jóváhagyta a magyar javaslatot, vagyis megállapodás született.

 

- A tiltott állami támogatás ügyében is közeledtek az álláspontok – fogalmazott a miniszter.  Az unió alapkérdése a verseny és a tőke szabad áramlása. A magyar kormány álláspontja szerint a felvett hitelt az atomerőmű képes előteremteni, ezt a benyújtott dokumentumokkal igazoltuk – mondta Lázár János. 

- Úgy érzékelem, hogy ezek a tárgyalások érdemben előreléptek, jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodásra jussunk. 

- A mi számaink az olcsó áramról és a megtérülésről, valamint az Európai Bizottság eljárásai nagyon közel állnak egymáshoz – tette hozzá.

 

A harmadik ügy szintén egy kötelezettségszegési eljárás, amely arról szól, hogy jogunk volt-e közvetlenül Oroszországgal megállapodnunk – mondta el Lázár János. 

Szavai szerint ez a vizsgálat a közbeszerzési szabályok miatt történik, de ebben is jó esély van a megállapodásra. Mint mondta, a Pakson működő négy blokk meghatározta az oroszokkal való együttműködést. Ugyanakkor, amihez nem szükséges orosz beszállítás, ott több szereplős közbeszerzés kiírása várható.


Lázár János szerint kifejezetten pozitívak voltak a tárgyalások és néhány hónapon belül lezárható a vizsgálat. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű