Nettó mellébeszélés az atomenergia ellen
Legfrissebb

- Koronavírus - felhívás

- Utazás kiállításon a Paks II. interaktív kamion

- Határtalanul – információs nap Pakson

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nettó mellébeszélés az atomenergia ellen

2016. április 26. 19:54:16  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2016. április 26., kedd –  Abba kell hagyni a mellébeszélést, hazugság azt sulykolni az emberek fejébe, hogy az épületek szigetelése kiválthatja az atomenergiát. A szigeteléssel a fűtési energiát, vagyis Magyarországon szinte kizárólag a gázfelhasználást lehet csökkenteni, de semmi köze a villamosenergia-ellátáshoz – mondta Aszódi Attila kormánybiztos egy budapesti konferencián.


Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


 

Az Ökopolisz alapítvány „Láncreakció: Csernobil 30 konferencia” címmel tartott fórumot Budapesten, Aszódi Attila Paks II. kormánybiztos, Perger András, (Greenpeace szakértő), Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Kerekes Lajos REKK közgazdász részvételével. A résztvevők véleménykülönbség aránya jól mutatta meg, milyen az Ökopolisz konferencia.

 

Harminc évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az atomenergia-ipar máig legsúlyosabb katasztrófája Csernobilban.

- A 30 évvel ezelőtt történt csernobili katasztrófát az akkori rendszer minden áron el akarta titkolni és ez volt a fordulópont az atomenergia terén. Az atomenergia azóta nem tekinthető legitimnek, mégpedig azért, mert nem üzemeltethető biztonságosan. Szomorúan látjuk, hogy a magyar kormány nem látja azt a tendenciát, hogy az egész világ keresi a megoldást a biztonságos energiaellátásra, amely nem az atomenergia – hangsúlyozta Szél Bernadett.

 

Ehhez kapcsolódva kitért a 2003-as paksi üzemzavarra is, jelezve, hogy arról is késve tájékoztatták az embereket és a hatóságok sem tudták pontosan, hogy mi történt. Többek között azt mondta „2003-ban majdnem elszállt a paksi atomerőmű egy része”. Mindezek miatt jól látható, hogy az atomenergia nem használható, nem biztonságos, fel kell számolni.

 

Az elmondottakat hallgatva Aszódi Attila kormánybiztos szerint Csernobilban egy nagyon súlyos ipari baleset történt, de ez nem jelenti azt, hogy az atomenergia nem biztonságos. Tájékoztatott arról is, hogy az atomenergia felhasználásának arányai az EU-ban 30 százalék, USA 20 százalék, utalva arra, hogy a fejlett világ működése biztonságos villamosenergia-ellátás nélkül elképzelhetetlen.

 

Perger András – rögtön egyetértve Szél Bernadettel -, azt tette hozzá, hogy 30 éve itthon is elhallgatták a történteket és mire a világ elfelejtette volna az egészet, jött Fukushima.

 

Szél Bernadett továbbra is kitartott azon álláspontja mellett, hogy a zöld energiák felé kell nyitni, ezek nap, szél, geotermikus energia és az energiatakarékosságot kell támogatni, így például az épületek szigetelését javasolta, de ugyanígy az okos órákról is beszélt, majd arra tért rá, hogy máig nem megoldott a hulladék-kezelés probléma köre.

 

Aszódi Attila szerint "abba kellene hagyni a mellébeszélést, mert hazugság azt sulykolni az emberek fejébe, hogy az épületek szigetelése kiválthatja az atomenergiát. A szigeteléssel a fűtési energiát, vagyis Magyarországon szinte kizárólag a gázfelhasználást lehet csökkenteni, de semmi köze a villamosenergia-ellátáshoz. Egy fejlett és jól működő villamosenergia-rendszerre van szükség ahhoz, hogy az energiaellátás biztonsága garantálható legyen. Mint mondta szükség van megújuló energiaforrásokra is, ez szerepel az energiastratégiában is."

 

Szél Bernadett azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia felett eljárt az idő, és az emberiség nagyon súlyos árat fizetett az atomenergiáért. Szerinte a XXI. században a decentralizált energiatermelésé a jövő. Mint mondta, utoljára 2009-ben volt igaz, hogy olcsóbb az atomenergia, mint a megújulók… 

- Ne mondja, hogy félretájékoztatom az embereket, miközben Ön egy olyan kormányt képvisel, akik mindent titkosítanak – érvelt a továbbiakban Szél Bernadett.

 

Aszódi Attila ezt követően a nettó politizálástól elkanyarodva, a szakmaiságra kitérve jelezte, hogy Paks II. szerződés esetében egy 11000 pontos követelményrendszert állítottak össze, így nem lesz szükség semmilyen utólagos biztonságot érintő beruházásra.

Az energetikában jártas Perger András annyit tett mindehhez hozzá, hogy az atomenergia egy kihaló iparág. Aszódi csak halkan utalt rá, hogy Angliában, Finnországban, Franciaországban, az USA-ban is épül atomerőmű.

 

A beszélgetés negyedik résztvevője, Kerekes Lajos szerint az ellátás biztonságát kell minden döntésnél figyelembe venni. Felidézte, hogy létezik olyan forgatókönyv is, amely szerint 2050-ben akár atomerőmű nélkül is képes lenne működni a hazai energiarendszer, de akkor a megújulók mellett hagyományos (fosszilis) erőműveket kellene építeni.

- Ez viszont nem biztos, hogy jó megoldás a klímavédelem szempontjából - fűzte hozzá. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű