Összhangban az úniós energiapolitikával
Legfrissebb

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

- (SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák

- Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

- A PDF közleménye

- „1000 fát Paksra!”

- Képviselő-testületi ülés

- Gyakrabban vizsgálják a paksi szennyvizet

- Madárparadicsom a szomszédságban

- Újra önkénteseket várnak az idősek segítségére

- Járvány: tovább szigorít az atomerőmű

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Összhangban az úniós energiapolitikával

2016. április 19. 06:33:19  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2016. április 19., kedd - A paksi atomerőmű bővítési projektje során Magyarország az uniós energiapolitikával összhangban cselekszik, mivel az Európai Bizottság is a nukleáris termelőkapacitás szinten tartásával számol a jövőben - mondta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

 

Aszódi Attila kiemelte: az Európai Bizottság közelmúltban kiadott stratégiai jelentése a nukleáris termelőkapacitás jelenlegi szintjének fenntartásával számol 2050-re Európában, amelyhez 400-450 milliárd euró beruházásra lehet szükség. A kapacitás-fenntartáshoz tartozik az új erőművek építése és a meglévők élettartamának meghosszabbítása is - tette hozzá.

 

Hangsúlyozta: a jelentésben a bizottság is a legfejlettebb reaktorok közé sorolja a paksi projektbe tervezett VVER-1200-as reaktort. 

 

A kormánybiztos az Energiaklub paksi bővítésről szóló hétfői rendezvényén elhangzottakra reagálva leszögezte: valóban fontos szuverén jog, hogy minden ország maga döntsön az energiamixéről. Míg Ausztria a magas hegyek miatt képes arra, hogy a felhasznált villamos-energia 60 százalékát vízenergiából állítsa elő, addig Magyarországon ez nem lehetséges - fogalmazott az osztrák álláspontra reagálva, amely a megújuló energiák felhasználását hangsúlyozza. 

 

Kitért arra, hogy jelenleg az európai villamosenergia-termelés 27 százalékát adják az atomerőművek, és a 28 tagállamból 14-ben van reaktor. Óriási ellátás-biztonsági és klímavédelmi előnyei vannak annak, hogy ezek az erőművek a nap 24 órájában termelnek - mutatott rá.

 

Mint mondta, jelenleg 10 országban zajlik atomerőmű-építés vagy engedélyezési, előkészítési folyamat, példaként Szlovákiát, Franciaországot és Finnországot említette. 

A kormánybiztos elmondása szerint Ausztriával korrekt, szomszédi, partneri az együttműködés a paksi bővítéssel kapcsolatban. A környezeti hatásvizsgálati eljárásba 30 országot hívtak meg, Ausztria kérésére közmeghallgatásra és szakértői konzultációra is történt, amelyeken minden kérdésre válaszoltak. Ausztria március végén jelezte, hogy az eljárást lezártnak tekinti, a biztonsággal kapcsolatos fennmaradt műszaki kérdéseket pedig bilaterális úton kívánja rendezni - számolt be Aszódi Attila.  

 

Kitért arra, hogy a megújuló energiák, a nap- vagy a szélenergia és a biomassza óriási állami támogatásokat élveznek. Paks II-nél pedig nincs szükség ártámogatásra vagy fix átvételi árra, hogy a projekt megtérüljön - hívta fel a figyelmet.

 

A 2020-as évek közepére várható piaci villamosenergia-árnál a projekt az összes költségét ki tudja termelni - jelentette ki.  Hozzáfűzte, hogy az Európai Bizottsággal régóta folyamatosan egyeztetnek az állami támogatás ügyében, minden kérdésükre válaszoltak. Hangsúlyozta, hogy nem tiltott állami támogatás miatt folyik a vizsgálat, egyben jelezte: remélik, hogy az év közepéig kialakítja a bizottság az álláspontját.

Aszódi Attila elmondása szerint a kormány vizsgálta a beruházás alternatív forgatókönyveit, beleértve a zéró alternatívát is.

A parlament által 2011-ben elfogadott energiapolitikai forgatókönyv szerint az atomenergiát is tartalmazó változat hosszú távon a legjobb megoldás az ország energiaellátásának biztosítására - mondta. 

- Mivel az orosz fővállalkozóval fix áras szerződést kötöttek, nincsen szükség olyan többletberuházásokra, amelyek eddig nem lettek volna benne az eddigi számításokban - tette hozzá a kormánybiztos. 


Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G.Péter. +++  FACEBOOK

Paksi Atomerőmű