Szekszárd olcsóbb fűtéshez juthat Paksról
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szekszárd olcsóbb fűtéshez juthat Paksról

2016. április 14. 16:51:26  nyomtatási kép
(PAKS-PRESS) Paks, 2016. április 14., csütörtök – Szekszárd lakosságának közel a fele, mintegy 16 ezer ember, 5674 háztartás és 250 cég, vállalkozás részesülhet az atomerőmű távhőszolgáltatásából, ha elkészül várhatóan 2018-ra az a hő-távvezeték, amelynek megvalósításhoz a Kormány közel tíz milliárd forintot juttatott a városnak – közölte Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, a mai sajtótájékoztatón.

 

Hamvas István az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Ács Rezső Szekszárd polgármestere, és Pekárik Géza műszaki igazgató, közös sajtótájékoztatót tartott az Erzsébet Nagy Szállodában. Együttműködési megállapodást kötött az atomerőmű és Szekszárd város Önkormányzata a „Modern városok” program keretében a Paks-Szekszárd távhő-vezeték építéséről.

 

Mint ismeretes, a „Modern városok” program keretében február 23-án írta alá Szekszárd önkormányzata a magyar kormánnyal a Paks-Szekszárd távhő-vezeték építési – támogatási koncepcióját. Ennek nyomán a most kötött együttműködés keretében egy magvalósíthatósági tanulmányt készítenek a paksi atomerőmű szakemberei. A műszaki tartalmakon kívül megvizsgálják a szükséges környezeti, jogi feltételeket is. - A beruházással további fejlesztések is előtérbe kerületnek – mondotta Ács Rezső. 

– Újabb vállalkozások indulhatnak, az ipari parkban dolgozó cégek az olcsóbb energia segítségével versenyelőnybe is kerülhetnek – fűzte hozzá.  

 

Újságírói kérdésre válaszolva Ács Rezső azt mondta, a beruházás elkészültével érezhetően csökken majd a távhő díja, de konkrétumokat csak a beruházás befejezése után tud majd mondani.

 

Hamvas István a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az atomerőmű nemcsak villamos-energiát, hanem hőenergiát is termel, ezzel a paksi lakótelepet már régóta ellátják. Hasonlóra kerülhet sor most a megyeszékhely esetében is, ha elkészül a távvezeték. – Szekszárdon él számos dolgozója is az atomerőműnek, tehát nem közömbös, miként fejlődik ott az élet – fogalmazott a vezérigazgató.   

 

Pekárik Géza az atomerőmű műszaki igazgatója bizonyos műszaki tévhiteket próbált eloszlatni. – Nem lesz jelentős hő vesztesség, a nyomás fokozására viszont majd szükség lehet – mondta. Jelezte, hogy a finn blokkok esetében a hasonló beruházás még hosszabb távolság esetében is rentábilis volt.

A műszaki igazgató kitért arra is, hogy a paksi fűtésrendszer korszerűsítése is napirenden van, továbbá, a Szekszárdra vitt hő nem veszélyezteti Paks további ellátásbiztonságát.

 

Képünkön: a paksi távhő-vezeték.


Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű