Új politikai erőtér nyílt Pakson
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Új politikai erőtér nyílt Pakson

2016. március 18. 13:58:16  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2016. március 18., péntek – Együttműködési megállapodást kötöttek a Fidesz, a Néppárt és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) helyi szervezetei Pakson. A megállapodás lezárja az eddig fennálló nézetkülönbségeket, és a város érdekében a továbbiakban együtt dolgoznak.

 

Ezzel lényegében Süli János polgármester vezetésével új erő lépett Pakson a politikai színtérre. Ehhez más szervezetek csatlakozását is várják. A meghívás burkolt módon azonban mégis az MSZP-nek szól, személy szerint Heringes Anitának, aki az MSZP színeiben szintén Paks, listán bejutott országgyűlési képviselője. Helyzete azonban egyedi a párton belül, hiszen pártja lényegében nem támogatja a paksi bővítést, ő azonban mindig kiállt Paks ügyéért.

A mai megállapodást megelőzve, tegnap este Heringes Anita bejelentette, hogy egy parlamenti eseti bizottság létrehozását javasolja a két új erőművi blokk létesítése előkészítésének és megvalósításának országgyűlési felügyelete érdekében.

 

A politikai békét kötő szervezetek nevében Bagdy László elnök (KDNP) Hirt Ferenc (Fidesz) és Süli János Paks polgármestere együttműködési megállapodást írtak alá az Erzsébet Nagy Szálló Teller termében 2016. március 18-án. - A felek lezártnak tekintik a 2014-es választási ciklus politikai különbözőségeit, a továbbiakban a város előtt álló feladatok közös megoldásában együtt dolgoznak - hangzott el a tájékoztatón.

 

A város előtt számos feladat áll, ezek a különbözőségek nem tarthatók tovább – egyeztek meg a felek. A megállapodás előzménye, hogy a 2014-es önkormányzati választások során a Fidesz helyi szervezete vereséget szenvedett a Süli János vezette Néppárttól és a vele szövetségre lépett helyi kereszténydemokratáktól.

 

Az új alpolgármester, Szabó Péter behívása a testületbe már előre jelezte a politikai változásokat, mint ahogyan erre utalt Tell Edit távozása is. - Csak úgy tudunk változásokat megvalósítani, hogy a múlton túllépünk, azt keressük, ami összeköt bennünket, a város és az atomerőmű fenntartható fejlődése érdekében dolgozni akarók között elérkezett az ideje a konszenzusnak – fogalmazott Süli János, aki a politikai erőteret a város érdekében kívánja mozgósítani. - Minden eddigi előzményt félretesszük, a szövetséget írásban is megerősítjük – mondotta a mai sajtótájékoztatón.

 

Bagdy László a KDNP helyi szervezetének elnöke úgy látta, hogy másfél év után ideje volt rendezni a természetes szövetségessel, a Fidesszel a kapcsolatot.

- A működéshez béke és nyugalom kell, ennek mindenki előnyét láthatja – fűzte hozzá.  

A megállapodásnak az is része, hogy a hetes körzetben, Tell Edit távozása után elkövetkezendő időközi önkormányzati képviselői választás idején a Fidesz helyi szervezetének alelnökét, Szabó Pétert a képviselő testület néppárti tagjai és maga a polgármester is támogatja, és néppárti jelöltet nem állít ellene.

 

Süli János integráló szerepe a város szempontjából meghozhatja azokat az eredményeket, amelyre a kormányzat joggal odafigyelhet. Ebben bízik, és ezt szorgalmazza Hirt Ferenc országgyűlési képviselő is. Szavai szerint a kormány felé is pozitív üzenet lehet, hogy Pakson nyugalom van és helyre állt a Fidesszel a politikai együttműködésen alapuló kapcsolat.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Süli János elmondta: a paksi politikai változások, amelyet a mai megállapodás szellemisége rögzít, jogos reményekkel tölti el a feleket, hogy a kormánnyal folytatódhat a 2015-ben megkezdett és korrekt támogatási rendszer kialakítása a város, a régió és az atomerőmű kapacitás-fenntartása érdekében. – Ha a megfelelő formák kialakulnak, ezt megerősítheti a későbbiekben egy miniszterelnöki látogatás is – hangzott el a tájékoztatón.  

 

Hirt Ferenc országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy Paks most olyan úton indul el, amellyel akár a megyeszékhelynél is jobb pozícióba kerülhet. Ismeretes, hogy Szekszárd a „Modern városok” program keretében alig egy hónapja több mint 30 milliárdos állami fejlesztési támogatásban részesült. A „Modern városok” programban eddig a kedvezményezettek a megyeszékhelyek voltak, de a tervek szerint a kisebb, „közép” városok is sorra kerülhetnek.


- Paks, éppen az országosan is kiemelt szerepköréhez viszonyítva is érdemleges, regionális központtá válhat – értékeltek a résztvevők. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű