Nyílt levél Jávor Benedeknek
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nyílt levél Jávor Benedeknek

2015. július 14. 08:47:50  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. július 14., kedd – Hirt Ferenc Paks országgyűlési képviselője nyílt levéllel fordult Jávor Benedek európai parlamenti képviselőhöz. A levelet Jávor Benedek „munkássága” ihlette.

 

Mint azt Hirt Ferenc írja, rendszeres olvasója "a magas röptű írásoknak", amelyeket Paks I. és a Paks II. kapcsán olvashatott, és ezektől "erősen függővé" vált. Az ironikus bevezetőben megjegyzi, hogy azon vette észre magát, hogy feszült állapotban, tűkön ülve, nyugtalanul várja a soron következő, „míves és igényes, Magyarország elektromos áramtermelésének és ellátásának jelenével és a jövőbeni megnyugtató megoldásokat és kitekintéseket tartalmazó irományait.”

 

Ezek nyomán döntött arról, hogy némely „szentírására” ezek után válaszolni fog. Így fogalmaz: „Válaszolni fogok, mivel Ön akkora sületlenségeket szokott már-már rutinszerűen írni, többek között a Paks I. atomerőmű működő blokkjai kapcsán, valamint a Paks II. tervezett kapacitás fenntartás beruházása ügyén, hogy mint a paksi választókerület országgyűlési képviselője, ezt már nem tudom és nem is akarom szó nélkül hagyni.”

 

… „Meglátásom szerint, ha valaki zöldnek vallja magát, még nem jogosítja fel őt, így Önt sem arra, hogy zöldségeket beszéljen, sőt tetszik tudni, tovább megyek, nem jogosítja Önt fel arra sem, hogy egyenest sületlen marhaságokat beszéljen és írjon. Az sem kérdés számomra, hogy az atomerőművet működtető, üzemeltető emberek érdekében is meg kell szólaljak, mert Ön semmibe veszi a szorgalmukat, a szakértelmüket és az elhivatottságukat az erőmű üzemeltetése és biztonságos üzemvitele kapcsán. - Szeretném felhívni a figyelmét, hogy kommunikációjával az embereket félre vezeti és aljasul becsapja. Ez pedig nem csak böszmeség, hanem egyenesen bűn” – írja Hirt Ferenc, aki felidézi, hogy a sokat dicsért, zöld energiára átálló Németországban mennyibe is kerül a lakosság számára 1kWh villamos áram.

A végfelhasználói árak 2015. májusban Budapesten 1kWh-ra elektromos áram lakossági ára 38,4 Ft, addig Németországban, ugyan ez az áram ár 1kWh-ra számolva 90,9 Ft.

- Tisztelt, nagyra becsült képviselő Úr - folytatja Hirt Ferenc -, akkor ezt is tessék elmondani, a magyar embereknek, hogy mit szólnának ahhoz, hogy az Önök stratégiájával, az áram ára igen számottevően nőne, sőt brutálisan megemelkedne. Nézze meg Párizst, ahol szintén „atomoznak” ott is elfogadható árakat találunk. 

Jávor Benedek rendszeresen posztol arról, hogy „Vannak tanulmányok Paks2-ről – de nem véletlenül titkosak”, évek óta birkózom az új paksi atomerőmű (Paks2) létesítését megalapozó tanulmányok megismerhetősége érdekében. Jártam már Pakson, a Paks II. projektcég székhelyén, ahol szigorúan zárt adatszobában mutogattak nekem az interneten nyilvánossá tett, illetve teljesen érdektelen dokumentumokat.” Erre a megjegyezésére írja Hirt Ferenc, hogy a hatástanulmányokról a teljes dokumentáció, rendelkezésre áll a Paks II. projektcég honlapján:

http://www.mvmpaks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok

/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany

/Lapok/default.aspx

 

„A napokban a hozzám eljutott néhány dokumentum alapján viszont biztosan állíthatjuk: léteznek megvalósíthatósági tanulmányok, ezeket azonban nem véletlenül tartják titokban. Nyilvánvalóvá válik ugyanis belőlük, hogy ezek a tanulmányok részben vállalhatatlanul alacsony színvonalúak, elemi kérdésekre nem térnek ki, amit viszont tartalmaznak, az alapján viszont Paks2 katasztrofális hatású lesz mind a hazai villamos energia rendszerre, Paks1 jövedelmezőségére, és a Duna hőháztartására – írja Jávor Benedek.


Erre vonatkozik Hirt Ferenc megszólítása:


„Képviselő Úr, ki, vagy kik és milyen dokumentumokat juttattak el Önnek, mi az, hogy biztosan állíthatjuk, kikkel tetszik állítani többes számban? … Amennyiben végig olvasta, megvizsgálta és áttanulmányozta őket, akkor nem hiszem, hogy ekkora sületlenségeket, képtelenségeket és zagyvaságokat vetett volna papírra. Továbbá mit jelent az, hogy elemi kérdésekre nem térnek ki a dokumentumok?

Amennyiben Önben rejtőznek olyan kérdések, amelyekre nem talál, vagy nem kapott, mindezidáig választ, akkor írja már meg legyen szíves, hogy a 41 települést érintő és a közelmúltban több héten át zajlott lakossági tájékoztatások alkalmaival, miért nem jött el egyetlen egy helyszínre sem? Miért nem jött el senki sem a pártja tagjai közül és tette, tették volna fel ott a meg nem válaszolt kérdéseiket …. Nem voltak jelen a 41 települést érintő fórumsorozaton, mert ott és akkor választ kapott, választ kaptak volna a kérdéseikre. Pakson volt közmeghallgatás, amely az éjszakába nyúlóan fejeződött be. 

Hol volt Ön a kérdéseivel?  Megmondom Önnek hol volt, sehol, még a tükörben sem, mert ahhoz férfi kiállás kell igaz, élőben harcba muszáj bocsátkozni, feltenni a kérdéseket, megmérkőzni az igazunkért és a nyílt színen vállalni a polgárok előtt a véleményét. Na ehhez, már nem volt és úgy hiszem, nem is lesz a továbbiakban sem bátorsága. Ön úgy hiszem, nem is politikus, hanem egy újkori politikai pankrátor, egy bozót harcos, aki egyszer ki ugrik a bokorból, állít valamit, majd eltűnik…

Az írásom elején még egy fontos dolgot kellett volna, leszögezzek Önnek. Szóval módfelett fontosnak és egyenest kívánatosnak tartanám, Magyarország és a magyar emberek boldogulása, gyarapodása szempontjából, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségnek és a Magyar Kormánynak legyen egy erős, korrekt és következetes ellenzéke. Olyan ellenzékre volna szükség, akik komoly fejtörést okoznának a remek programjaikkal, a jobbnál jobb elképzeléseikkel, mert tetszik tudni ez ránk, kormánypártokra is jó és egészséges konkurenciaként, még serkentőbben hatna. Tetszik tudni kedves képviselő Úr, miért is írom Önnek ebben a hangvételben levelemet, szóval nem Önre, hanem Önért haragszom.

Lépjünk tovább a mondata következő szakaszára:

„amit viszont tartalmaznak, az alapján viszont Paks2 katasztrofális hatású lesz mind a hazai villamos energia rendszerre, Paks1 jövedelmezőségére, és a Duna hőháztartására.”

Mitől is lenne katasztrofális hatással a hazai villamos energia rendszerre a Paks II. belépése? 

Csak nem avégből, hogy a Paks I. meglévő 2 000 MW teljesítménye mellé a Paks II. 2 400 MW teljesítménye hozzáadódik. Csak nem attól, hogy 2030-2035-ig sajnálatos, de összesen 6 500-7 000 MW teljesítményű erőművet szükséges megújítani, felépíteni, mivel a Paks I. addigra leáll és a most még meglévő erőművek, egy része sajnos csak papíron képes termelni (mivel gazdaságtalan), szóval ezeket ki kell vonni a termelésből, mert szomorú, de kiszolgáltak, leszolgáltak. Értem különben, hogy mire tetszik gondolni, abban az esetben, amikor a néhány kurta évben, években együtt üzemel és termel mind a hat blokk, akkor Ön szerint, éjszakánként nem kell 4 400 MW teljesítmény Magyarországnak, mivel jelen pillanatban nincs ekkora fogyasztás. Hát kérem szépen, addigra szép számmal Európa és szerencsére Magyarország útjain is meg fognak szaporodni a teljesen elektromos hajtású személy, teher gépkocsik és autóbuszok. Meg fogjuk élni-érni, hogy a hazai szükségletek kielégítéséhez, nem lesz elég energiánk. 

Na, az lesz ám a szép zöld világ, amikor CO kibocsátás nélkül (atom és megújuló) termelünk elektromos áramot és a villamos működtetésű gépkocsikkal szintén CO kibocsátás mentesen közlekedünk.

Tisztelt képviselő Úr, mi is ebben a struktúrában, rendszerben a hatalmas probléma?

Állítását Jávor a következő képen folytatja: „katasztrofális hatása lesz paks1 jövedelmezőségére”.

Megint nem tudom, hogy mire tetszik alapozni az állítását, Paks I. a környékben messze az egyik legolcsóbb elektromos áram előállításra képes erőmű, kapkodnának a környező országok, ha tíz év múlva megvehetnék tőlünk a Paks I. által termelt olcsó energiát. Paks I. 11 forintért értékesít 1kWh-ra elektromos áramot, Németországban a lakósság jelenleg is 90 forintért vásárol 1kWh-ra elektromos áramot, miért is kellene Paks I. erőművet visszafogni, ha mind a hat blokk majd együtt üzemel? Tessék már egyszer érthetően válaszolni ezekre a szempontokra.

Így folytatja: „katasztrofális hatása lesz a Duna hőháztartására.” Na kérem, szépen az állítása ezen része, egyenest mulatságos, komikus és röhejes. A Duna átlagos vízhozama másodpercenként 2 200-2 300 köbméter, amennyiben mind a hat blokk együtt üzemel, abban az esetben a Duna vízhozamának a 10%-át vételezi ki a hat blokk és nagyjából tíz fokkal melegíti azt fel. Na, most, télen amikor a Duna 3-4 fokos, akkor az élőlények, így a halak is, roppant módon örülnek annak, hogy enyhe vízben lubickolhatnak. Nyáron nem 20-24 fokos a kilépő víz, hanem valamivel magasabb. Azoknak az élőlénynek, akiknek kisé melegebb a víz hőmérséklete, mint azt kívánják, egyszerűen arrébb úsznak. Azt már csak megjegyzem, hogy a Dunába visszatérő enyhén melegebb víz, a vízfolyam felső rétegében helyezkedik el, tehát a vízfolyam alsó részét nem érinti és nagyjából néhány kilométerrel lentebb, már a víz elhűl, így nem lehet lejjebb mérni hőmérsékletbeli különbséget. Tessék megkérdezni az ott élőket és a horgászokat, Ők mindent tudnak, majd mesélnek Önnek, kérem azokat az információkat is lehet ám közölni az írásaiban, tudja a dunai ember, így bele értem a paksiakat is, nem hülyék, csak tapasztaltak.  

Kérem, válaszoljon nekem a nyilvánosság bevonása mellett, hogy a következő összefüggéseket és az abból adódó problémákat Ön, illetve Önök, hogyan oldanák meg; továbbá kit, kiket támogatnak, valójában milyen lobbit erősítenek. 

Mert tetszik tudni, az a bizonyos EB itt van elásva, úgy hogy kérem, hantoljuk ki azt a kutyát végre valahára. Hadd lássanak a magyar emberek tisztán ebben a kérdéskörben. Ön, Önök nem véletlenül vannak csendben a következő dolgokról, összefüggésekről. Mondanám, hogy titkolóznak, de hát, mindenki gondoljon amit ……

A következő dolgokra vagyok kíváncsi: egy évben mondjuk 8 760-óra van. Magyarországon a nap nagyjából (persze földrajzi területtől, fekvéstől függ) legyünk nagyvonalúak, mondjuk süt 2 000-órán át, mert hogy van éjszaka is.  A szél fúj 1 500-2 000-órán át, sajnos vannak olyan napok és hetek, amikor nem fúj a szél vagy csak gyengén, így nem termelnek a szélturbinák és nem süt a nap, mert felhős az ég, vagy országos havazás van, stb.

Tételezzük fel, hogy felépítünk akkora nap és szél erőmű kapacitást, amely fedezi az ország villamos-energia igényét.  Láthatjuk, hogy marad nem kevesebb, mint 5 000-6 000-óra, amikor nincs szél és nem süt a nap, itt akkor mivel is termelnék meg az ország számára, az elektromos áramot, ja, hogy a megújulók mellett, még fel kellene építeni ugyan ennyi gáz, vagy széntüzelésű erőművet is párhuzamosan, dupla költségért. Hát erről miért nem beszélnek és szólnak legalább néhány szót?

Talán csak nem azért, mert kiverné a biztosítékot az igazság. Mert tetszik tudni, ebben a kérdéskörben, az igazság, nem odaát van, hanem ideát, a fizika, az fizika. Az elektromos áramot sajnos ekkora mennyiségben nem tudjuk tárolni, nem tudjuk megoldani a gravitációs tárolást sem a víz segítségével.

Kedves képviselő Úr, bontsa ki számomra az igazság minden részletét. Amikor a megújulókkal sokat termelne, ami nagyon kívánatos dolog, hogyan és mivel szabályozná ki a termelés és a fogyasztás közötti állandó ingadozásokat? Mi lenne a légkörre gyakorolt hatás az atomerőmű nélkül a gáz, vagy a szén erőművek működése következtében? Mint tudja, az atom nem szennyezi a légkört, mit cselekedne októbertől márciusig, amikor nincs napenergia, honnan és hogyan szerezné be a szükséges elektromos áram mennyiséget, amikor nem süt a nap, vagy csak alig-alig. Amikor sokat termel (nappal), hogyan tárolná a megújuló energiát (hogy éjszaka) is lehessen felhasználni?

Még néhány összefüggésre várnám a válaszát.

Azt állítja, hogy az atomerőmű veszélyes üzem, tessék nekem megírni, hogy a szénbányákban vannak-e halálos kimenetelű tragédiák, a szállítás közben vannak-e súlyos balesetek, a légkört szennyezik-e a gáz és a szén erőművek, mi lesz az emberekkel, ha a szennyezett levegőt belélegzik; hogyan képzelnék megvalósítani csak alternatív és zöld energiából Magyarország áramellátását és mennyibe kerülne az elektromos áram ára a lakósságnak és az ipari fogyasztóknak.

Kérem, álljon ki a paksi emberek elé, álljon ki és mondja el ott helyben, hogy Ön be akarja zárni a paksi atomerőművet és nem akarja, hogy a Paks II. kapacitás fenntartás megvalósuljon, ezennel meghívom egy lakossági tájékoztató és vita fórumra, a fórumot természetesen, szívesen megszervezem.

Várom megtisztelő válaszát, 

Hirt Ferenc országgyűlési képviselő


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű