Látogatóközpontot avattak Bátaapátiban
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Látogatóközpontot avattak Bátaapátiban

2015. július 08. 15:11:06  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Bátaapáti, 2015. július 8., szerda - Új perspektívát nyit a lakosság tájékoztatásában az a látogatóközpont, amely Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló területén nyílt meg szerdán - mondta a megnyitón Aradszki András.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: tévhitek és fél információk helyett pontos, szakszerű és közérthető ismeretekre van szükség az atomenergia alkalmazásában. Hozzátette: racionális alapokon nyugszik az a kiemelkedően magas társadalmi elfogadottság, ami a Bátaapátiban világszínvonalon megépült és megnyitása óta biztonságosan üzemelő tárolót övezi.

Utalt arra, hogy a magyar kormány szándéka szerint olyan biztonságos, fenntartható és megfizethető energiaforrásokat részesít előnyben, mint az atomenergia, az energiamixben való részesedése, illetve részaránya megkérdőjelezhetetlen.

- Ezeknek megfelelően kezeli az üzemidő-hosszabbítást, a kapacitás-fenntartást, a kiégett kazetták tárolását, a hulladék elhelyezést, gondoskodva mindezzel a jelen és a jövő generációiról – fogalmazott Aradszki András. 

A hazai radioaktív hulladékkezelési politika sikeréhez szükséges feltételek egy része már adott – hangsúlyozta a továbbiakban Aradszki András. – Az eddigi eredmények közül mindenképp ki kell emelni a hazai létesítmények és radioaktív anyagok biztonságára irányuló jogszabályok megalkotását, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő felelősségi rendszer kidolgozását. Hasonlóképpen jelentős előrelépés a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésére irányuló nemzeti politika kidolgozása is.

- A magyar szakemberek komoly tapasztalatokkal bírnak az atomenergia alkalmazása terén, ami alapjául szolgál a létesítmény magas támogatottságának – mondotta az államtitkár. Kifejtette: elismerés illeti azokat a magyar szakembereket, akiknek köszönhetően a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló világszínvonalon készülhetett el, és átadása óta biztonságosan üzemel. A tároló környezetében működő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás naprakész tájékoztató munkájának tudható be, hogy a létesítmény elfogadottsága változatlanul magas a település és a környék lakossága körében.

 

- Egy olyan, a kor színvonalának megfelelő látogató központot adtunk át, amely megfelelő eszköz arra, hogy a lakosságot tájékoztassuk, ez egyben feladatunk és kötelességünk is - mondotta az átadó ünnepségen az üzemeltető RHK Kft ügyvezető igazgatója.

Kereki Ferenc szavai szerint eddig a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót közel nyolcvanezer ember látta, és győződhetett meg arról, hogy a nukleáris hulladék kezelése Magyarországon biztonságos, a környezetre nem jár veszéllyel.


Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bonyhád korábbi polgármestere a megnyitón úgy fogalmazott, hogy a kormány azon dolgozik, az energiastratégiában kitűzött céljait megvalósítsa, az atomerőműves kapacitás-fenntartás hatalmas lehetőségeket és távlatok nyit meg a megye munkavállalói és vállalkozásai számára, a megyei országgyűlési képviselők ezt minden eszközzel támogatják.


Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló első földalatti kamráját 2012. december 5-én helyzeték üzembe. A kamra 96 méter hosszú, több mint kétszáz méterrel a föld alatt van az úgynevezett mórágyi rögben. Egy kamrában valamivel több, mint 500 konténer, azaz hozzávetőleg 4600 hordónyi hulladék fér el. Az új, interaktív technikákat alkalmazó, a hulladékkezelés múltját, jelenét, jövőbeni kihívásait bemutató központ átadásától a látogatószám emelkedését várják.


A Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló interaktív látogatóközpontját ma avatta fel Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a TETT elnöke, Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezetője, és Aradszki András energiaügyekért felelős államtitkár. +++

(Fotó: PAKS-PRESS, Kiss G. Péter).+++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű