Aszódi: a Paks II megtérülő beruházás
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Aszódi: a Paks II megtérülő beruházás

2015. július 02. 06:03:17  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Budapest, 2015. július 2., csütörtök - A villamos energia alacsony kitermelési ára miatt a Paks II beruházás garantált átvételi ár, illetve állami támogatás nélkül is megtérülő lesz - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán az M1 aktuális csatornán.


Kifejtette: három tényező határozza meg, hogy az erőmű-beruházás megtérülő lesz-e. Kérdés, hogy az erőmű milyen önköltségi áron termeli a villamos energiát, azt milyen áron lehet eladni a piacon, illetve mennyi energiát képes termelni az erőmű évente és az élettartama alatt.

Az Energiaklub néhány nappal ezelőtt tett közzé egy gazdasági modellszámítást, amely alapján az erőművet üzemeltető cég akkor lesz működőképes, ha jelentősen emelkedik az ár, amelyet az áramért kap, vagy ha tartósan állami támogatásban részesül.

A kormánybiztos szerint azonban az Energiaklub által publikált tanulmány alulbecsüli a piaci árat és az előállítható villamosenergia-mennyiséget, illetve felülbecsüli a termelési költségeket.

A magyar állam számításai szerint az erőmű 17 forintért tud majd előállítani egy kilowattóra villamos energiát, a lakosság kilowattóránként 40 forintért kapja az energiát, és a várakozások szerint a piaci ár jelentősen nőni fog a következő időszakban.

Aszódi Attila kiemelte, hogy nem az Európai Bizottság kezdett vizsgálatot, hanem a magyar kormány indított notifikációs eljárást, amelyben egy állami támogatás nélküli esetet jelent be, és kéri a bizottságot, hogy ítélje meg, valóban nincs állami támogatás a benyújtott konstrukcióban.


- Az elmúlt évben számos egyeztetés volt a magyar fél és az Európai Bizottság igazgatóságai között, a magyar kormány az esetleges tiltott állami támogatás feltérképezésére vizsgálatot kezdeményezett, azonban hosszú ideig nem volt érdemi előrelépés a folyamatban, ezért a magyar kormány május végén notifikációs eljárást indított - emlékeztetett Aszódi Attila. 

(MTI, Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.) +++ 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű