Gastroblues: nőuralom

Gastroblues: nőuralom

2015. július 01. 10:45:23  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2015. június 30., kedd - Ezúttal is különleges csemegékkel várja július első hétvégéjén a Paksra látogatókat. A színvonalas koncerteket borbarát találkozó, a vasárnapi főzőverseny valamint a kuriózumnak számító templomi hangverseny kíséri. Napjaink egyik legelismertebb, aktuális sztárja Beth Hart vasárnap lép fel az ESZI sportcsarnokban.

  

Az elmúlt években az énekesnők üde színfoltot jelentettek. Az amerikai Dana Fuchs és az angol Chantel McGregor után az idén különleges csemegének számít, hogy ezúttal a hölgyek uralják a fesztivál színpadát.

Napjaink egyik legelismertebb, aktuális sztárja Beth Hart vasárnap lép fel az ESZI sportcsarnokban. Finnországból Ina Forsman, Svájcból Bettina Schelker érkezik, a hazai dívákat Keresztes Ildikó, Pleszkán Écska, Tóth Vera, Garda Zsuzsa valamint a paksi Pintér Petra és Bese Dóra képviseli.

 

 

Az idei Gastroblues Fesztivál húzónevei a Jethro Tull egykori gitárosa, Martin Barre, Carl Verheyen és Beth Hart. Beth Hart ma Amerikában a műfaj egyik legfényesebb csillaga, olyan mintha Janis Joplin reinkarnációja lenne! A legnagyobb gitármágusokkal - Jeff Beck, Joe Bonamassa (vele két közös albumot is készített!) és Slash - is szerepelt. Az amerikai Carl Verheyen, akit a közönség inkább a Supertramp gitárosaként ismer. A szakma azonban csodálattal adózik hangszertudásának, sokoldalú tevékenységének. Nemcsak gitározik, hanem zenét szerez, hangszerel, saját zenekarait vezeti és tanít is. Verheyen műsorához csatlakozik a hat saját albummal rendelkező svájci gitáros-énekes Bettina Schelker, aki nem mellesleg profi bokszoló is. Bettina március-április folyamán az Egyesült Államokban turnézott.

 

Martin Barre nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a nyolcvanas évek közepétől számtalan alkalommal fellépett hazánkban anyazenekarával, a Jethro Tull-lal, amelyben 43 évig gitározott. Az elmúlt években Martinnak lehetősége volt összehívnia saját zenekarát, a Martin Barre Band-et, amellyel élőben igazi Tull klasszikusokat adnak elő. A zenekar tagjai valamennyien a Jethro Tullhoz hasonló együttesekben játszottak. Az énekmikrofonnál a buzukin is játszó Dan Crisp hallható, George Lindsay dobol, Richard Beesley szaxofonon és klarinéton játszik, Alan Thomson basszusgitározik, Barre pedig a gitár mellett mandolint is penget.

 

Az idén 60. születésnapját ünneplő Varga János gitáros "Szívvel-lélekkel" című műsorában saját együttesei, a Varga János Project, a Mediterrán Combo és a Zig-Zag Company lépnek színpadra. A Pleszkán Écska nevével fémjelzett Soulbreakers Tátrai Tibort hozza el vendégművészként. Écska ezen kívül egy másik produkcióban is vendégszerepel. A nemzetközileg is elismert fiatal győri bugi-vugi zongorista Dániel Balázs triójával is fellép két alkalommal is. Dániel Balázs egyik tanára éppen Écska édesapja, Pleszkán Frigyes volt.

 

A fesztivállátogatók előtt jól ismert és kedvelt Éles Gábor trió vendége Tóth Vera lesz, akivel nemcsak a sportcsarnok színpadon, hanem a templomi koncerten is fellépnek. Tátrai Tibor Szűcs Antal Gáborral közösen is fellép a Latin duóval. 
Keresztes Ildikó pedig csakúgy, mint pár éve a Póka Egon Experience kíséretével lesz hallható vasárnap délelőtt a szabadtéren. Hozzájuk csatlakozik a kőbányai blueskirály Deák Bill Gyula is. 

Képünkön: Beth Hart/facebook +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű