Az Alstom csúcsminőségű gőzturbinával jönne Paksra
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az Alstom csúcsminőségű gőzturbinával jönne Paksra

2015. július 01. 10:26:54  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Belfort, 2015. június 30., kedd – Az Alstom a csúcsminőséget képviselő (Arabelle típusú) termékre épülő turbinaszigetet ajánlja a Paks-II beruházáshoz a Roszatom várható közbeszerzésén, a felmérések szerint  3-5 magyar cég tudna kapcsolódni a turbinasziget tervezői, gyártási és kivitelezői munkájába, illetve szervizelésébe.

 

Philippe Anglaret, a nemzetközi cég atomerőmű üzletágának vezetője kedden magyar újságíróknak elmondta, hogy az Alstom évek óta vegyes vállalatot működtet a Roszatom gépgyártással foglalkozó leányvállalatával, az Atomenergomassal közösen szentpétervári székhellyel, és ezzel indulnak majd a közbeszerzésen.

Az üzletágvezető elmondta, hogy eddig a világban 23 Arabelle atomerőművi turbinasziget működik 97 százalékos kihasználtsággal, a hiányzó 3 százalék pedig a karbantartás során szükséges leállásból adódódik. Úgy értékelte, hogy ez a magas rendelkezésre állási mutató jelentős költségmegtakarítást eredményez az üzemelés során.

Arra számítanak, hogy a következő években 30 százalékkal bővül majd az Arabelle turbinasziget új megrendelése, és ezzel tovább növeli a cég a piacvezető pozícióját. Jelenleg a világon található atomerőművek 30 százalékában van Alstom gőzturbina.

 

Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a nemzetközi cégcsoport 100 országban van jelen 88 ezer alkalmazottal. Magyarországon a közlekedési és az energetikai üzletágban működnek, mintegy 160 munkavállalót foglakoztatnak. Hangsúlyozta, hogy az Alstom magyarországi érdekeltsége jelentős tapasztalattal rendelkezik az erőművek szervizelésében, köztük a Paksi Atomerőműben, gyorsforgású gőzturbina fejlesztésére pedig Budapesten kutatás-fejlesztési bázissal rendelkezik a nemzetközi cég.

Jelezte: az Alstom stratégiája a helyi vállalkozókkal való szoros együttműködés, a Paks-II tenderén való eredményes részvétel hozzájárulna a Roszatom vállalásához, miszerint a Paks-II beruházásban a helyi vállalkozók 40 százalékos beszállítói arányt kapnak.

Az Alstom feltérképezte a magyarországi beszállítási lehetőségeket, és úgy látja, hogy 3-5 magyar cég tudna valamilyen formában kapcsolódni az Arabelle turbinasziget tervezői, gyártási és kivitelezői munkájába, illetve a későbbi szervizelésbe - tette hozzá Deák László.

Az árakkal kapcsolatban Philippe Anglaret elmondta, konkrétabb összeget a tender kiírását követően lehet becsülni, de annyi tudható, hogy általában az atomerőművi beruházás összköltségében a turbinasziget 20-25 százalékot jelent az épület-beruházással, berendezéssel, szereléssel együtt, a turbina és a generátor rész 7 százalékot tesz ki. (MTI) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű